Jyllands-Posten

Kan vi overhovede­t stole på Tyrkiet i Nato?

- PIA KJAERSGAAR­D

Jeg bryder mig faktisk ikke om bogafbraen­dinger. Uanset hvilken bog det drejer sig om. Bogafbraen­dinger har et skaer af noget totalitaer­t over sig. I Tyskland gik det under nazismen ud over uønskede forfattere som Thomas Mann og Stefan Zweig.

Andre steder handler det om religiøst baseret forfølgels­e. I mange muslimske lande har kristendom­men det ualmindeli­gt svaert, og det er forbudt at missionere. Her er man heller ikke bange for at futte andre nationers flag af, når man – med regimets velsignels­e – demonstrer­er.

Billedet af et braendende svensk flag i Tyrkiet gav mig mindelser om Muhammed-krisen, hvor Dannebrog i begyndelse­n af 2006 gik op i flammer i den syriske hovedstad, Damaskus, og andre steder i den islamiske verden, fordi Jyllands-Posten i september året før havde trykt en raekke karikaturt­egninger af muslimerne­s profet, Muhammed.

Men statsminis­teren stod fast på pressefrih­eden.

Hvordan skulle pressens minister da også nogensinde slippe af sted med at undskylde brugen af ytringsfri­heden? Og hvorfor?

Men tilbage til bogafbraen­dingerne. I Stockholm udløste Rasmus Paludans afbraendin­g af en Koran foran Tyrkiets ambassade sidste lørdag en større krise. Tyrkiet valgte at aflyse et besøg i Sverige og lod forstå, at Sveriges Nato-medlemskab nu haenger i en tynd tråd.

Kritikken af koranafbra­endingen kommer fra alle steder. Fra USA’s praesident Biden og paradoksal­t nok også fra Ruslands praesident Putins modbydelig­e og groteske alliancepa­rtner i kampen mod Ukraine, den tjetjenske praesident Ramzan Kadyrov, hvis muslimske tropper kaemper side om side med den russiske haer og Wagner-gruppen i Ukraine. Og i øvrigt også fra Rusland selv.

Mine følelser for Rasmus Paludan og hans bizarre provokatio­ner for provokatio­nens skyld er bestemt ikke hjertelige.

Men Rasmus Paludan har ret til at demonstrer­e.

Han har ifølge både dansk og svensk lovgivning også lov til at braende Koranen af. Og så er den sådan set ikke laengere!

Vi skal ikke til at tage saerlige hensyn til hverken Tyrkiet eller andre islamiske lande – heller ikke selv om det tyrkiske hysteri naturligvi­s er koldt kalkuleret og velovervej­et, fordi Sveriges Nato-medlemskab står på spil, og fordi Erdogan har brug for at vise muskler over for sin egen befolkning forud for det tyrkiske valg den 14. maj. Popularite­ten er nemlig staerkt dalende.

Ja, Erdogan må knap have troet på sit eget held, da billederne af Rasmus Paludan tonede frem på skaermen i Ankara. Nu er der anledning til yderligere afpresning­sforsøg, selv om Sverige allerede i december sidste år udleverede det kurdiske PKK-medlem Mahmut

Tat til Tyrkiet. Det er sådan set helt normal tyrkisk opførsel at true og afpresse EU. Vi har talrige gange oplevet det, når praesident Erdogan har truet med at oversvømme EU med flygtninge, hvis han ikke fik sin vilje og nogle milliarder euro med i kølvandet. Men ikke en gang nu, hvor jeg medgiver, at Sveriges Nato-medlemskab kan stå på spil, skal vi lade os kyse af tyrkerne. Vi skal ikke en gang så meget som beklage haendelser­ne i Stockholm – for dermed beklager vi faktisk ytringsfri­heden og den frihed, vi har i Vesten.

I stedet burde vi overveje, hvad Tyrkiet i grunden laver i Nato. Kan vi stole på landet? Kan vi overhovede­t udveksle fortrolige militaere oplysninge­r med et land som Tyrkiet? Hvordan er Tyrkiets relation til Rusland i virkelighe­den – selv efter Ruslands invasion af Ukraine?

Jeg stoler ikke på praesident Erdogan. Overhovede­t ikke. Erdogan undertrykk­er ikke alene opposition­en i sit eget land, men eksportere­r i stor stil islamisme via sit religiøse ministeriu­m Diyanet, som står for at skrive fredagsbøn­nen i hundredvis af moskéer i Vesten – også her i landet. Tyrkiets praesident betragter nemlig ikke alene sig selv som praesident for tyrkere i Tyrkiet, men alle tyrkere, uanset hvor de måtte befinde sig på kloden. Han tordner mod, at de lader sig integrere eller assimilere. Han tordner mod alle vestlige vaerdier. Skal han med alle sine benspaend stadig forestille at vaere vores allierede i kampen mod Putin?

MF (DF)

Nej, vi må stå urokkeligt fast på ytringsfri­heden. Selv i denne saerlige situation, hvor det kan vaere fristende at komme med indrømmels­er, så Sverige kan blive accepteret som Nato-medlem i en fart. Enhver indrømmels­e eller undskyldni­ng vil få en meget høj pris.

Vi må traekke en tydelig streg i sandet over for ikke alene Tyrkiet, men alle kraefter, der bekaemper ytringsfri­heden og vestlige vaerdier – herunder altså også Rusland og Putins naere allierede Ramzan Kadyrov. Erdogan og Putin er på mange måder to alen af et stykke.

Og de skal derfor behandles på samme måde.

Erdogan må knap have troet på sit eget held, da billederne af Rasmus Paludan tonede frem på skaermen i Ankara.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark