Jyllands-Posten

Forbud mod snus virker ikke

- OLIVER GABRIELSEN FIE STENSTRUP

Rygning har altid vaeret en stor udfordring for landets gymnasier. Hele faellesska­ber blev dannet på skolerne om, at man kan ryge en laekker cigaret i pausen og få et pust i hverdagen.

Siden rygeforbud­det blev indført på alle landets gymnasier, har vi set en positiv udvikling for vores sundhed. Siden da er rygning røget af mode, og vi ser det laveste antal af unge rygere i nyere tid. Men forbuddet har ikke hjulpet på at saenke vi elevers nikotintra­ng, tvaertimod.

For imens har nikotinpos­er, også kaldet snus i daglig tale, invaderet landets ungdomsudd­annelser. Bag sofaer, under borde og stole. Overalt kan man finde levende bevis for overtagels­en af de små, hvide poser. Ifølge tal fra Sundhedsst­yrelsen bruger omtrent 30 pct. af børn og unge tobaks- og nikotinpro­dukter.

Det er reelt her, at vi ikke har løst problemet, fordi rygningens gamle position blot er blevet overtaget af et nyt produkt, som er svaerere at gøre noget ved.

Når man starter på sin ungdomsudd­annelse, er der mange kulturer og normer, som man traeder ind i. Det indebaerer sunde kulturer om at engagere sig i skolemiljø­et, men desvaerre også mere negative normer. Brugen af snus er blevet en naturlig del af hverdagen.

Har du en kedelig tysktime, kan snus for mange vaere en undskyldni­ng for at “fyre en skive”.

Vi må bare erkende, at det hårde forbud mod brugen af nikotinpro­dukter ikke fungerer. Folk må gøre, hvad de vil, når de er myndige. Men forbuddet har blot skabt et tabu om, at man skal gemme sin afhaengigh­ed vaek. Det har gjort det svaert for den enkelte elev at søge den fornødne hjaelp for at komme ud af sin afhaengigh­ed uden at blive dømt af uddannelse­sinstituti­onerne.

Hvis man fjernede forbuddet, vil det ikke gøre, at flere tager snus, tvaertimod. For alle ved, det er i omløb, og det er langt svaerere at regulere end cigaretter. Man kan ikke lugte det, og det kan vaere svaert at se, at man har en “skive” i. Men alle ved, at det findes.

Formand, Landssamme­nslutninge­n af Handelssko­leelever

Elev, Rybners Gymnasium, Esbjerg

Vores skoler er ikke sat i verden for at vaere politibetj­ente. Et samarbejde mellem ungdomsudd­annelser og landets kommuner vil vaere altafgøren­de for at forebygge og hjaelpe unge med deres afhaengigh­ed af nikotinpro­dukter, der hvor vi unge netop er. Vi kan ved at arbejde sammen sikre, at eleverne får den nødvendige oplysning og støtte, de har brug for, for at undgå brugen af nikotinpro­dukter gennem en målrette indsats.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark