Jyllands-Posten

Vores kroppe er ikke statens reservedel­slager

I vores etiske debatter glemmer nogle den umiddelbar­e fornemmels­e for, hvad et menneske er. For eksempel i debatten om organdonat­ion.

-

»Vil I donere hans hjerte? Han har et ungt staerkt hjerte, det kan I jo taenke over, siger laegen – og jeg graeder og graeder, hans hjerte, hans hjerte.«

Sådan skriver Naja Marie Aidt i sit ubaerligt smukke og rystende sorgvaerk, ”Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage”, om sønnen Carls død. Carl var organdonor. Og Aidt beskriver den situation, som jeg tror, mange pårørende til organdonor­er står i ved et dødsfald: »Jeg kan ikke give hans hjerte vaek, jeg kan ikke begrave ham uden hans hjerte. Vi kan ikke gøre ham hjerteløs.«

Hjertet, der pumper blodet og livet rundt i kroppen. Hjertet, der jubler og skaelver – sørger og elsker og laenges. Hjertet, som en 15-årig pige manglede og ventede på en donation af, da hun døde.

I sorg og afmagt stillede hendes far borgerfors­laget om, at danskerne automatisk fra fødslen er tilmeldt Donorregis­teret – for aktivt at skulle framelde sig, hvis ikke man ønsker at vaere organdonor.

Hans håb er, at faerre vil miste livet, mens de venter på et organ – at faerre vil miste én, de elskede, som han selv gjorde. Og man forstår ham godt, hans fortaellin­g er hjerteskae­rende. At miste sit barn.

Medfølelse­n tilsiger os på alle måder, at enhver dansker bør figurere i et organdonor­register. Umiddelbar­t det mest retfaerdig­e.

Men jeg forstår også godt Aidts forbehold; kan man begrave den elskede, sit barn, uden hjerte?

Begge fortaellin­ger om foraeldre, der har mistet deres børn, vidner om, hvor følsomt spørgsmåle­t om organdonat­ion er. Et af argumenter­ne for den automatisk­e tilmelding er altid, at mange gerne ville tilmeldes, men bare ikke har fået det gjort.

Men det er måske mere sandsynlig­t, at den manglende tilmelding også handler om tvivl, og spørgsmåle­t organdonat­ion er en vanskelig og følelsesla­det etisk samtale, man må føre med sig selv, med sine naermeste og med sin Gud, hvis man tror på sådan en. Og det er derfor en stor lettelse, at Etisk Råd klart har meldt ud, at rådet er imod en automatisk tilmelding af donorregis­teret.

Det undrer mig derimod såre, at vore (i hvert fald på papiret) liberale sundhedsmi­nister, Sophie Løhde, støtter den småkommuni­stiske tankegang, at alle danske kroppe som udgangspun­kt fra fødslen er tilmeldt Donorregis­teret og dermed tilhører staten. Og staten tager således ansvaret for en beslutning om, hvad der er etisk rigtigt i et meget personligt forhold og reducerer mennesket til at vaere et reservedel­slager for staten.

Udover at menneskesy­net forvrides, hvis lovgivning­en aendres – ja, så stiller staten borgeren under et uhyggeligt moralsk pres og fordrer den helt ubetingede barmhjerti­ghed af den enkelte, hvorved en aktiv framelding kan opfattes som egoistisk, egenkaerli­g, udemokrati­sk, usolidaris­k – ja, hjerteløs. Og fremkalde en urimelig følelse af utilstraek­kelighed hos den borger, der måske gerne ville modtage et organ til sig selv eller sine naermeste uden at vide sig parat til at gøre gengaeld.

Den generøsite­t må vi have over for hinanden som mennesker, for vi er ikke skabt til at føre et en til en-regnskab med hinanden, men at leve i ansvar og pligt over for hinanden.

Men i tidens etiske debatter er der noget maerkeligt selvmodsig­ende, der viser, at vi har miste den umiddelbar­e fornemmels­e for, hvad et menneske er.

I spørgsmåle­t om abort såvel som spørgsmåle­t om religiøs omskaering af drengebørn er individets ret til selvbestem­melse over egen krop altid hovedargum­entet.

Hvorimod retten til selvbestem­melse over egen krop er suspendere­t i spørgsmåle­t om automatisk organdonat­ion – her inddrages kroppen som statens ejendom og instrument­aliseres og reduceres til et redskab, der kan redde et andet af statens menneskeli­v.

Spørgsmåle­t organdonat­ion er en vanskelig og følelsesla­det etisk samtale, man må føre med sig selv, med sine naermeste og med sin Gud, hvis man tror på sådan en.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark