Jyllands-Posten

Transkønne­de børn skal også have liberale frihedsret­tigheder

Det burde vaere en indlysende liberal maerkesag. Men alligevel er det Venstre og Moderatern­e, der er mest fodslaeben­de i forhold til juridisk kønsskifte.

- MARIE ELISABET LIND-THOMSEN

Juridisk kønsskifte for børn og unge er et af de emner, hvor regeringen ikke har fået en faelles holdning.

Det paradoksal­e er, at det er Venstre og Moderatern­e, der er uafklarede og mere skeptiske end Socialdemo­kratiet. Juridisk kønsskifte er en aendring af et ciffer i cpr-nummeret. Det er en administra­tiv aendring, der ikke omfatter fysiske aendringer.

Det er paradoksal­t, fordi friheden til at aendre sit cpr-nummer netop burde vaere en liberal maerkesag, og Venstre opfatter sig jo som et liberalt parti, og Moderatern­e hylder den personlige frihed. Liberalism­e handler om frihed til selv at bestemme. Og at retten til frihed er lige for alle. Så de liberale frihedsret­tigheder bør også omfatte transkønne­de børn og unge under 18 år.

Liberalism­e handler om, at vi som mennesker har ret til at leve vores liv i frihed og at gå egne veje, forudsat at det ikke kraenker noget andet menneskes tilsvarend­e frihed.

At give børn og unge under 18 år lov til at skifte cpr-nummer kraenker ikke andres frihed. At skifte et cpr-nummer skader heller ikke de transkønne­de børn og unge, da det er en administra­tiv aendring, der kan sammenlign­es med et navneskift­e.

Men friheden til at skifte cprnummer kan give transkønne­de børn og unge mulighed for et bedre liv. Det haenger sammen med, at vi i Danmark bruger vores cprnummer i mange sammenhaen­ge.

Derfor skal transkønne­de børn og unge ofte forklare og forsvare, at deres juridisk køn, der fremgår af cpr-nummeret, ikke svarer til deres udseende. Det kan vaere på biblioteke­t, ved laegen, eller når de skal have løn på fritidsjob­bet. Og det kan forhindre de transkønne­de børn og unge i at tage på biblioteke­t eller at tage et fritidsjob. Og derfor kan juridisk kønsskifte give transkønne­de børn og unge et bedre liv.

Frisind er også en del af det liberale tankesaet, og frisind er, at man anerkender andres ret til frit at vaelge sin livsform. Frisind er også at kaempe for andres ret til at have en anden opfattelse end sin egen. Det er endnu en grund til, at det burde vaere en liberal holdning, at transkønne­de børn og unge skal have frihed til at leve deres liv og aendre deres cpr-nummer.

Ligestilli­ng i et liberalt perspektiv handler om ligevaerd og lige rettighede­r – ikke om at alle skal vaere ens. Men at alle mennesker skal have lige rettighede­r. Der var også Karen Ellemann, der i sin tid som ligestilli­ngsministe­r formulered­e den første LGBT+-handlingsp­lan og startede arbejdet med juridisk kønsskifte for børn og unge under 18 år.

AC-medarbejde­r, Odense SØ

Som foraeldre til et transkønne­t barn mener jeg, at foraeldren­e kender deres barn bedst og ved, hvad der er godt for barnet.

Det er en myte, at børn og unge er transkønne­de pga. foraeldren­es påvirkning. Langt de fleste foraeldre bruger lang tid på at forstå, hvad det handler om, og skal have tid til at vaenne sig til tanken. Når foraeldren­e endelig er overbevist, så bør foraeldren­e respektere­s.

Det er en myte, at børn og unge er transkønne­de pga. foraeldren­es påvirkning. Langt de fleste foraeldre bruger lang tid på at forstå, hvad det handler om, og skal have tid til at vaenne sig til tanken.

Derfor glaeder det mig, at Venstre mener, at børns trivsel og opdragelse er foraeldren­es ansvar, og at det offentlige ikke skal fratage familien muligheden for at forme deres eget liv. Venstre mener også, at de unge skal mødes med mere tillid og flere muligheder og mindre tvang og faerre forbud. Derfor må det vaere naturligt at stole på, at foraeldre til transkønne­de børn og unge ved, hvad der er bedst for deres børn, og at staten ikke skal blande sig i familiens valg.

Og derfor bør der vaere frihed til, at transkønne­de børn og unge under 18 år kan skifte cpr-nummer.

Den meste liberale løsning, der også er bedst for de transkønne­de børn og unge under 18 år, er helt at fjerne aldersgrae­nsen for at aendre cpr-nummer og derved for juridisk kønsskifte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark