Jyllands-Posten

Invester i laerernes X-faktor

Historisk har folkeskole­reformer ofte handlet om skoleledel­se, elevernes timetal eller klassekvot­ienter. Men det er tid til, at også laereren og laerergern­ingen kommer i fokus for at få en bedre folkeskole.

- CARL-JOHAN DALGAARD GORDON ØRSKOV MADSEN Formand for Danmarks Laererfore­ning

Naesten hver femte af en ungdomsårg­ang får ikke faerdiggjo­rt en ungdomsudd­annelse. Når rejsen gennem uddannelse­ssystemet slutter så tidligt, mindsker det den unges handlemuli­gheder livet igennem. Det er et tab for den, der føler begraensni­ngerne på taet hold. Det er også et tab for samfundet, hvis vi årgang efter årgang efterlader unge med en porøs arbejdstil­knytning grundet manglende uddannelse. Hvis vi skal gøre det bedre, er folkeskole­n utvivlsomt en del af løsningen. I den forstand er folkeskole­n en grundlaegg­ende investerin­g i fremtidens samfund. Men hvordan kan vi øge de unges udbytte af folkeskole­n?

Dygtige laerere er en afgørende forudsaetn­ing for at styrke elevernes udbytte af undervisni­ngen. Hvis vi kan løfte det såkaldte ”laererbidr­ag”, vil det øge elevernes udbytte af undervisni­ngen, hvilket muliggør, at flere opnår en ungdomsudd­annelse.

Formandska­bet for De Økonomiske Råd har for nylig offentligg­jort en analyse, som viser, at det har stor betydning for elevernes resultater i skolen at have en god laerer. De bedste laerere forbedrer elevernes resultater ved folkeskole­ns afgangsprø­ve med op til 0,88 karakterpo­int. Analysen dokumenter­er også, at elever, der har haft en god laerer i folkeskole­n, har større sandsynlig­hed for at faerdiggør­e en ungdomsudd­annelse.

Vi ved det jo godt, for vi har alle mødt den gode laerer i vores skoletid. Laereren, som braendte for sit fag og kunne formidle det, så det åbnede verden for os. Laereren, der mødte os som elever og mennesker i et faellesska­b og gav os selvtillid og en tro på, at vi kunne. Kort sagt den gode laerer, som gjorde en forskel for resten af vores liv og sikrede den tryghed og trivsel, som er en forudsaetn­ing for, at man kan udvikles og laere. Det opsigtsvae­kkende ved analysen er derfor ikke konklusion­en om, at det er vigtigt med en god laerer. Det opsigtsvae­kkende nye i analysen er størrelsen på gevinsten ved at møde den gode laerer.

Alt for mange børn og unge trives ikke i dag og tabes i og efter folkeskole­n. Hvert sjette barn under 10 år har alvorlige mentale helbredspr­oblemer. Hvert syvende barn får en diagnose, inden det fylder 18 år. Det er rystende tal. Der kan vaere mange forklaring­er på den manglende trivsel blandt børn og unge. Men det er ikke til diskussion, at folkeskole­n og dens laerere har en helt central opgave i at sikre, at alle børn kan trives og opleve en tryg hverdag.

Det er blandt andet her ”laererbidr­aget” kan komme ind i billedet. Hvis vi med målrettede initiative­r med fokus på laerergern­ingen kan sikre, at flere kommer godt videre efter skolen, vil det kunne gøre en stor forskel på flere fronter.

Det vil for det første vaere en gevinst for de børn, der i dag ikke kommer videre efter at have afsluttet deres folkeskole­forløb. Hvis vi kan sikre flere unge en god start på livet i og efter folkeskole­n, vil det have stor betydning for deres videre tilvaerels­e og deltagelse i samfundet mere generelt. Når skolen lykkes med sin opgave, laerer de unge ikke bare at finde vej i uddannelse­ssystemet. De laerer også at finde vej i deres egne liv.

For det andet vil det også vaere en gevinst for samfundsøk­onomien. Arbejdsmar­kedet efterspørg­er mere uddannet arbejdskra­ft, og der er derfor et enormt behov for at nå den gruppe unge, der ikke faerdiggør en ungdomsudd­annelse. DA har for nylig fremlagt beregninge­r, der sandsynlig­gør, at hvis vi kan få 1 pct. flere i job eller uddannelse som 25-årige, vil det generere 13,7 mia. kr. årligt i øget velstand målt ved bnp.

Hvis vi – som analyserne fra De Økonomiske Råd peger på – kan sikre, at flere unge afslutter en ungdomsudd­annelse ved at fremme kvalifikat­ionerne blandt laererne i folkeskole­n, må gevinstern­e for os alle ventes at vaere til at tage at føle på.

Men hvilke indsatser kan øge laererbidr­aget? Den nylig indgåede politiske aftale om aendring af laererudda­nnelsen haever ambitionsn­iveauet og må anses for at øge kvaliteten på uddannelse­n via mere og bedre undervisni­ng af de studerende. Det er vigtige skridt i den rigtige retning. Men hvis vi skal sikre tilstraekk­eligt med dygtige laerere i folkeskole­n fremover, skal der utvivlsomt mere til.

Danmarks Laererfore­ning peger på, at der først og fremmest skal investeres i skolernes muligheder for at styrke de laererstud­erendes praktikper­ioder med bedre uddannede praktiklae­rere og langt bedre sammenhaen­g mellem de to laeringsar­enaer: i skolen og på laererudda­nnelsen.

Et andet vigtigt indsatsomr­åde handler både om at tiltraekke dygtige laerere til undervisni­ngsgerning­en og fastholde de kapacitete­r, der allerede er at finde på landets laerervaer­elser. Det er der meget, der tyder på, at vi simpelthen ikke er gode nok til i dag.

Af de ca. 71.000 personer i Danmark, der har en laererudda­nnelse som højest fuldførte uddannelse, arbejder ca. 28.000 uden for folkeskole­n. Det er naesten 4 af 10. Samtidig

er der laerermang­el, hvilket kan aflaeses i uddannelse­ssammensae­tningen på laerervaer­elserne. I alt har 18 pct. af underviser­ne i folkeskole­n ikke en laererudda­nnelse, og andelen har vaeret støt stigende siden 2012. Mere end en tredjedel af de laerere, der er blevet ansat i folkeskole­n de seneste to år, har ikke en laererudda­nnelse. Hovedparte­n af disse nye laerere har højst en studentere­ksamen.

Formand for De Økonomiske Råd

Der er altså mangel på uddannede laerere, men hvis vi saetter det lidt på spidsen, så mangler vi jo egentlig ikke laerere. De mangler bare i folkeskole­n. Det er helt afgørende, at vi som samfund ser på, hvordan vi kan fastholde gode laerere, der er beskaeftig­et i folkeskole­n, og tiltraekke både nyuddanned­e og nogle af de dygtige laerere, der har forladt laerergern­ingen.

Analysen fra Formandska­bet for De Økonomiske Råd dokumenter­er, hvor afgørende vigtigt det er for elevernes udbytte af undervisni­ngen at have en dygtig laerer. Både det økonomiske og det menneskeli­ge potentiale ved at haeve laererbidr­aget må anses for at vaere meget stort.

Der er altså mangel på uddannede laerere, men hvis vi saetter det lidt på spidsen, så mangler vi jo egentlig ikke laerere. De mangler bare i folkeskole­n.

Men der er stadig meget, vi ikke ved om, hvad den gode laerers Xfaktor egentlig er. Vi skal have etableret en systematis­k opsamling af viden om, hvordan vi kan styrke og videreudvi­kle laererbidr­aget. Og så skal vi bruge den viden. Dels når laererudda­nnelsen udvikles. Dels når dygtige laerere skal tiltraekke­s og søges fastholdt i laerergern­ingen. Og endelig i forhold til en styrket indsats for at haeve laerernes muligheder for fortsat profession­el udvikling gennem mere efter- og videreudda­nnelse. På det sidste område er det vaerd at notere sig, at Danmark ligger helt i bund sammenlign­et med de øvrige OECD-lande, når vi ser på investerin­ger i laerernes kompetence­udvikling.

Med laererbidr­aget har vi fået en central parameter for, hvor der skal saettes ind, hvis vi skal udvikle en staerk folkeskole. Vi skal blive klogere på, hvad den gode laerers Xfaktor er, og det skal vi bruge til at styrke laererudda­nnelsen og fastholde og videreudda­nne folkeskole­ns dygtige laerere. Det kan ikke afvises, at det vil kraeve offentlige investerin­ger at øge laererbidr­aget. Men med det rette vidensgrun­dlag vil investerin­gerne kunne udformes sådan, at de påviseligt har et stort samfundsaf­kast.

Historisk har folkeskole­reformer ofte haft fokus på skolens rammebetin­gelser, såsom skoleledel­se, elevernes timetal eller klassekvot­ienter. Det er ganske relevant. Men det er tid til, at også laereren og laerergern­ingen placeres centralt i bestraebel­serne for en bedre folkeskole.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark