Jyllands-Posten

Tidligere Irma-chef jagter investorer, som vil medvirke til at overtage kaeden

Coops ledelse fastslår, at den uden held har forsøgt at finde en køber til Irma, som nu står til lukning. På trods af det arbejder tidligere Irma-direktør Alfred Josefsen på at finde en løsning, der kan redde kaeden.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

En tidligere Irma-chef jagter investorer til at tage del i et forsøg på at overtage dagligvare­kaeden, der står til at blive lukket.

Topledelse­n i Coop Danmark, der ejer Irma, fastslår, at der uden held er gjort forsøg på at finde en køber og dermed en løsning.

Coop meddelte tidligere på ugen, at Irma, der er landets aeldste dagligvare­kaede med 65 butikker centreret omkring isaer Storkøbenh­avn, lukker.

Det sker som led i en forenkling af koncernen med faerre kaeder i en tid med trecifret millionund­erskud og en ny plan for fremtiden.

Den beslutning har mødt protester hos flere med staerke følelser for Irma. Blandt dem er Alfred Josefsen, der var chef for Irma fra 1999 til 2012. Han har meldt sig klar til at traede ind som bestyrelse­sformand, hvis der kan findes en eller flere investorer til at købe Irma ud af Coop.

»Siden den officielle melding om, at Coop lukker Irma som kaede, har jeg fået mange henvendels­er og har dialoger. Tingene på dette område bliver mere strukturer­et hen over weekenden. Så jeg håber, at vi kan finde en anden løsning end den, som Coop har fremlagt,« siger Alfred Josefsen.

Dialog med Coops ledelse

Sammen med Jan Larsen, der var chef for Irma frem til midt i denne uge, har Alfred Josefsen gennem nogle måneder vaeret i dialog med Coops ledelse om netop Irmas fremtid – herunder med ønsket om at finde en investor til at drive kaeden videre uden for Coop.

Coop Danmarks plan indebaerer bl.a., at Superbrugs­en, Kvickly og Irma slås sammen til én landsdaekk­ende supermarke­dskaede.

Irma med 2.000 ansatte og 65 butikker forsvinder dermed som selvstaend­ig kaede. Hovedparte­n af butikkerne bliver omdannet til de andre formater i Coop Danmark, mens 17 butikker lukkes, og ca. 400 stillinger nedlaegges.

Coops koncernche­f, Kraen Østergaard Nielsen, skriver om muligheder­ne for at afhaende Irma til andre eller finde investorer, som bl.a. Alfred Josefsen håber på:

»Vi har over de seneste måneder diskret afsøgt muligheder­ne for at finde en køber, der kunne, måtte og ville købe Irma og drive den videre som selvstaend­ig kaede. Men vi har ikke kunnet identifice­re en køber, der både konkurrenc­eretligt realistisk ville få lov og samtidig ville have den nødvendige skala og infrastruk­tur til at koble Irma på – samt naturligvi­s de finansiell­e midler til en sådan milliardin­vestering og fortsat finansieri­ng af driftstabe­t.«

Salling er måske for stor

Den største aktør i dansk salg af dagligvare­r målt på markedsand­ele er Salling Group med Føtex, Bilka og Netto.

Netop i kraft af den position, lyder vurderinge­n fra flere, er Salling på forhånd dømt ude om Irma i forhold til konkurrenc­emyndighed­erne.

Blandt andre spillere på markedet er discountka­eden Rema 1000 Danmark. Den er dog netop nu i gang med en handel om at overtage 114 butikker fra konkurrent­en Aldi, der traekker sig fra det danske marked. Det er en aftale, som afventer godkendels­e af konkurrenc­emyndighed­erne. Kommunikat­ionschef Jonas Schrøder, Rema 1000, udtaler, at selskabet ingen kommentare­r har til situatione­n omkring Irma.

Blandt andre potentiell­e investorer her i landet kunne vaere Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen. Gennem sit investerin­gsselskab Heartland er han bl.a. hovedaktio­naer i onlinesupe­rmarkedet Nemlig.com samt detailsels­kabet Normal med 456 butikker i seks lande.

Anerkendel­se af Irma

Anders Holch Povlsen oplyser, at han og Heartland normalt aldrig kommentere­r dialoger om mulige investerin­ger. Han udtrykker samtidig anerkendel­se af Irma og den standard, som kaeden altid har sat i markedet.

Alfred Josefsen vil ikke udtale sig om, hvem han taler med om Irmas fremtid, men siger:

»De første butikker skal efter planen lukkes til april, så vi har fortsat tid at arbejde i. Vi får også meldinger om kunder, der gerne vil vaere med til mulige folkeaktie­r. Det kan godt vaere en del af løsningen fremadrett­et. Men det afgørende er nok nu, at vi får afdaekket, om der er investorer eller brancheakt­ører, som kan indgå i en samlet løsning.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark