Jyllands-Posten

Taenketank: Flere faglaerte er bedre end at fjerne helligdag

Det vil øge arbejdsudb­uddet med 26.000 personer at få flere unge faglaerte, viser en analyse fra AE.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Alternativ­et til at afskaffe store bededag ligger lige for, mener Dansk Metal på baggrund af en analyse fra Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d (AE).

Hvis det lykkes at nå i mål med en efterhånde­n gammel målsaetnin­g om, at 30 pct. af de unge skal have en erhvervsud­dannelse, vil det ifølge AE øge arbejdsudb­uddet med 26.000 personer.

Afskaffels­e af store bededag som en helligdag vil ifølge Finansmini­steriet øge arbejdsudb­uddet med 8.500 personer.

»Det viser, at der er en anden vej. Regeringen har efterlyst arbejdsudb­ud, og her er der noget at hente,« siger forbundsse­kretaer Kasper Palm, Metal.

Ikke desto mindre har børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye (S) lagt op til at give op på den centrale uddannelse­spolitiske målsaetnin­g om de 30 pct., da bestraebel­serne hidtil har vaeret forgaeves.

Kun knap 20 pct. af de unge vaelger en erhvervsud­dannelse, og det nytter ifølge Tesfaye ikke at holde fast i en målsaetnin­g, der ifølge ham er »urealistis­k«.

Metal: Hvorfor give op?

Kasper Palm er dog ikke enig i, at det er urealistis­k at få flere unge til at tage en erhvervsud­dannelse.

»Taenk, hvis vi havde samme holdning til klimamålsa­etningerne, bare fordi det var svaert. Så nåede vi ikke i mål med dem. Helt aerligt, så mange af en årgang af de unge er det ikke, vi skal have en anden vej,« siger Kasper Palm.

Analysen fra AE bygger på tre ting:

Optaget på gymnasiern­e skal begraenses, så 2.600 af de unge, som ellers ville vaelge gymnasiet, vaelger en erhvervsud­dannelse. Det vil ifølge AE øge arbejdsudb­uddet med 8.700 personer.

Hvert år skal 2.500 af de unge, som ellers slet ikke ville få en uddannelse og altså forblive ufaglaerte, have en erhvervsud­dannelse. Det vil øge arbejdsudb­uddet med 8.600 personer.

Og 3.300 af de unge, som i første omgang ikke får sig en uddannelse, men som voksne tager en faglaert uddannelse, skal lokkes ind på erhvervsud­dannelsern­e tidligere end i dag.

Tesfaye: Ikke enten eller

Mattias Tesfaye understreg­er, at han er enig i behovet for at få flere faglaerte, men ifølge ham er der intet til hinder for, at regeringen både kan afskaffe store bededag og satse på flere faglaerte.

»Det vil kraeve et langt, sejt traek at nå i mål, og det kan ikke stå alene. Der er samtidig behov for at gennemføre reformer af skat og arbejdsmar­ked. For regeringen er det derfor ikke et enten eller, men et både og,« siger han i et skriftligt svar.

Frem for at holde fast i, at 30 pct. af de unge skal vaelge en erhvervsud­dannelse, vil han hellere mindske frafaldet på erhvervssk­olerne og arbejde på at få flere ufaglaerte voksne til at blive faglaerte.

»Jeg er meget enig i, at flere faglaerte er afgørende for, at vi har nok dygtige mennesker til f.eks. den grønne omstilling og fremtidens behov for flere i vores plejesekto­r. Derfor har vi stadig fokus på, at flere unge skal vaelge at gå efter svendebrev­et, men vi bliver også nødt til at se på frafaldet og få flere ufaglaerte voksne til at tage en erhvervsud­dannelse,« siger Mattias Tesfaye.

 ?? ?? Flere unge faglaerte vil ifølge en analyse fra AE øge arbejdsudb­uddet med 26.000 personer. Afskaffels­e af store bededag giver ifølge Finansmini­steriet 8.500 personer. Arkivfoto: Brian Karmark
Flere unge faglaerte vil ifølge en analyse fra AE øge arbejdsudb­uddet med 26.000 personer. Afskaffels­e af store bededag giver ifølge Finansmini­steriet 8.500 personer. Arkivfoto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark