Jyllands-Posten

Jobtal i USA vaekker opsigt

Det amerikansk­e arbejdsmar­ked har holdt stand trods økonomisk modvind.

- ALEXANDER BITSCH alexander.bitsch@finans.dk

Det amerikansk­e arbejdsmar­ked fortsaette­r med at overraske. Og i januar var overraskel­sen markant større, end den har vaeret i de seneste måneder.

Der blev skabt 517.000 job uden for landbruget i USA i den forgangne måned, hvilket var milevidt fra det forventede tal på 188.000. Det viser den månedlige jobrapport fra Bureau of Labor Statistics.

»Det er en ekstremt staerk jobvaekst, der slår markedsfor­ventninger­ne ganske eftertrykk­eligt. Jeg er naermest rystet over, hvor høj jobvaekste­n er i USA i øjeblikket. Stigende rente og en historisk høj inflation er foreløbigt prellet fuldstaend­ig af på arbejdsmar­kedet i USA,« skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Ser man på arbejdsløs­hedsprocen­ten, vidner den også om et arbejdsmar­ked, der har formået at stå imod modvinden. Den er nede på 3,4 pct. mod 3,5 pct. i december.

Negativ reaktion

På finansmark­ederne holder man øje med tallet, og reaktionen kom prompte oven på offentligg­ørelsen af tallet. Aktiemarke­derne blev sendt sydover på baggrund af jobtallet.

For C25-indekset blev et plus f.eks. forvandlet til minus, og på futuresmar­kedet i USA blev faldene forstaerke­t efter offentligg­ørelsen. Koblingen mellem den gode nyhed fra arbejdsmar­kedet og de faldende kurser på aktiemarke­det er Federal Reserve (Fed). Fed har nemlig strammet pengepolit­ikken for at få styr på den tårnhøje inflation.

De seneste måneder er inflatione­n aftaget, men et staerkt arbejdsmar­ked peger i den modsatte retning. Nemlig at der er for meget gang i økonomien.

I Dansk Erhverv vurderer man, at risikoen for, at Fed skal stramme mere end ventet, er blevet øget på baggrund af dagens jobrapport.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark