Jyllands-Posten

Ambu skal arbejde hårdt for at få vae

De engangssko­per til kikkertund­ersøgelser, som har båret Ambu og undervejs forgyldt aktionaere­r, synes at vaere modnet som produktkat­egori. Priskonkur­rencen er blevet hårdere. Derfor er det ikke nogen selvfølge, at selskabet når sin målsaetnin­g om igen at

- STEN THORUP KRISTENSEN cand.polit og journalist finans@finans.dk

Investorer er også bare mennesker, og når en aktie over en periode er faldet meget i vaerdi, kommer man nemt til at taenke, at den må vaere billig nu – også selv om man ved, at det ikke haenger sådan sammen. Problemsti­llingen er aktuel med Ambu-aktien.

Den handles for tiden til cirka en tredjedel af niveauet for et par år siden. En del af det skyldes, at alle vaekstakti­er er sat ned i pris som følge af den højere rente. Men for Ambus vedkommend­e er der også usikkerhed om, hvor stor og profitabel denne vaekst bliver.

I seneste årsregnska­b var driftsresu­ltatet negativt, og for indevaeren­de regnskabså­r forventer ledelsen en vaekst på 5-8 pct. – betydeligt under det normale og kun med en lille forbedring af bundlinjen. Men ledelsen forventer, helt skarpt sat op, også, at problemern­e kun er midlertidi­ge, og at man vil vende tilbage til fordums nøgletal på top- og bundlinje.

Holder denne forventnin­g stik, er aktien med al sandsynlig­hed et godt køb for tiden. Men der er mange skeptikere i markedet. Til dem hører Benjamin Silverston­e, aktieanaly­tiker i ABG Sundal Collier, der har en salgsanbef­aling på aktien.

For stor optimisme

»Når vi kigger på konsensuse­stimaterne fra de analytiker­e, der daekker aktien, kan vi se, at nogle har indregnet, at der vil komme en opjusterin­g – endnu inden vi har set regnskabst­al fra 1. kvartal (selskabet har skaevt regnskabså­r, og dets 1. kvartal er 4. kvartal i kalenderår­et, red.). Det mener vi er overoptimi­stisk. En stor del af salget skal komme i slutningen af året, og vi forventer bestemt ikke at kunne se nogen indikation for, at Ambu når den høje ende af sit interval, før tidligst i regnskabet for første halvår,« forklarer Benjamin Silverston­e, der også vurderer, at nogle af hans kolleger har rigeligt høje forventnin­ger til Ambus salg på et treårssigt­e.

Inden for det seneste tiår er

Ambu-aktien to gange raeset i vejret, og heldige investorer har tjent formuer på den. Købte man f.eks. aktien for 10 år siden og holdt ud indtil første top i august 2018, fik man pengene over 25 gange igen.

Efter begge toppunkter har der vaeret en dyb nedtur. Det er et mønster, man ofte ser i aktier fra selskaber, der har et produkt eller teknologi, som har uanede muligheder.

I Ambus tilfaelde er det de såkaldte engangssko­per til kikkertund­ersøgelser, der havde et uanet potentiale.

De udgør en stor forbedring i forhold til skoper, der skal steriliser­es og opbevares forsvarlig­t mellem brug.

Gik fejl af markedet

Men potentiale­t er ikke laengere uanet. Teknologie­n er så moden, at man kan se en overgraens­e for dets anvendelse og ikke mindst for, hvor mange penge der kan tjenes på det.

For Ambu er det en erkendelse, der er faldet sammen med en pandemirel­ateret nedtur. I 2020 kom der blot endnu mere gang i vaeksten – hospitaler fik rundhånded­e bevillinge­r, og det blev ekstra vigtigt at sikre, at skoper ikke kom til at baere smitte fra den ene patient til den naeste.

Men vaeksten faldt hurtigere og mere tilbage end ventet af Ambu selv. Gennem 2021 og ind i 2022 kom den ene nedjusteri­ng efter den anden. I maj sidste år blev topchefen Juan Jose Gonzalez fyret og afløst af Britt Meelby Jensen.

Hun praesenter­ede i forbindels­e med årsregnska­bet for 2021/22 en ny strategi, der indeholdt en erkendelse af, at problemet var meget mere end blot, at man havde overvurder­et markedet i lyset af det gode salg i pandemiens tidlige fase. Ambu havde også prøvet at gabe over langt

Ambu har konkludere­t, at vaeksten ikke kommer, blot fordi man sender nogle gode produkter på markedet. Der skal arbejdes for det. BENJAMIN SILVERSTON­E, AKTIEANALY­TIKER, ABG SUNDAL COLLIER

mere, end man kunne.

Derfor er fokus det ord, der blev brugt igen og igen i praesentat­ionen af den nye strategi: Man vil fokusere på faerre produkter i sin udviklings

P/E på seneste resultat

Kurs / indre vaerdi

Ballerup 1937

Jørgen Jensen

Britt Meelby Jensen

CPH:AMBU-B

Aktuelle kursrelate­rede nøgletal 25,6 mia. kr. 269,57 5,84 -

2021/'22

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark