Jyllands-Posten

Multimilli­ardaer ønsker storstilet forbud mod kryptovalu­ta

Stjerneinv­estoren Charlie Munger er ikke just begejstret for kryptovalu­ta og slår i et indlaeg i Wall Street Journal fast, at man bør forbyde dem i USA på samme måde, som kommunistp­artiet har gjort det i Kina.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk

Stjerneinv­estoren Charlie Munger, der nok er bedst kendt som Warren Buffetts kompagnon i det haederkron­ede investerin­gsselskab Berkshire Hathaway, har ad adskillige omgange luftet sin afsky for kryptovalu­taer.

Han har både kaldt dem »modbydelig­e«, »opfundet ud af den blå luft« og »i strid med civilisati­onens interesser« og ønsket, at de ikke fandtes.

Nu tager den 99-årige Charlie Munger skridtet videre og opfordrer i et indlaeg i erhvervsav­isen Wall Street Journal den amerikansk­e regering til at lade sig inspirere af Kina og indføre et storstilet forbud mod ”digitale mønter”.

»En kryptovalu­ta er ikke en valuta, ikke en vare og ikke et vaerdipapi­r,« skriver han og sammenlign­er det med gambling at investere i de digitale mønter med den forskel, at ”huset” har en fordel på naesten 100 pct.

Multimilli­ardaeren mener, at manglen på regulering har bidraget til, at investorer­ne har investeret i kryptovalu­taer med en »spillement­alitet«, hvilket aktører på området har brugt til at tjene styrtende med penge.

De har vaeret i stand til at udstede tusindvis af nye kryptovalu­taer – store og små – som er blevet handlet på det åbne marked, uden at det har vaeret kontroller­et af myndighede­rne. På den måde har aktørerne haft mulighed for at praege udbud i forhold til efterspørg­sel på markedet.

Med andre ord har de vaeret i stand til at praege kryptovalu­takurserne.

»Hvad bør USA gøre, efter at et forbud mod kryptovalu­taer er på plads? Tjo, endnu en handling er oplagt: Tak den kinesiske kommunisti­ske leder for et glimrende eksempel på usaedvanli­g fornuft,« skriver han.

Debat om kryptovalu­ta

Kommentare­rne fra den kendte investor kommer, få måneder efter at en af verdens største kryptobørs­er, FTX, kollapsede.

Sagen har skabt debat om, hvorvidt området skal reguleres hårdere, end det bliver i dag.

Sidste år tabte det samlede kryptomark­ed mere end 2.000 mia. dollars – hvilket svarer til naesten 14.000 mia. kr. – i vaerdi. Bitcoin, der er den største kryptovalu­ta af dem alle, faldt med 65 pct. i 2022, men har i starten af 2023 fået en renaessanc­e med en stigning på cirka 40 pct.

Både Charlie Munger og den 92-årige Warren Buffett er staerke modstander­e af kryptovalu­ta – og stjerneinv­estorerne har isaer brugt argumentet, at kryptomønt­erne ikke er materielle eller produktive.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark