Jyllands-Posten

Skattefrad­rag for udgifter til forsøg

Landsskatt­eretten har ved en netop offentligg­jort afgørelse afvist skattemaes­sigt fradrag for udgifter til forsøgsog forsknings­virksomhed, da der ikke forelå dokumentat­ion for udvikling af et nyt eller vaesentlig­t forbedret produkt eller proces.

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Igangvaere­nde virksomhed­er kan efter de skatteretl­ige grundregle­r foretage skattemaes­sigt fradrag for driftsomko­stninger, dvs. de »… udgifter, som i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre og vedligehol­de indkomsten, derunder ordinaere afskrivnin­ger«.

Udgifter til udvikling af nye materialer, produkter, processer m.v. er som udgangspun­kt ikke forbundet med skattemaes­sig fradragsre­t. Det skyldes, at udgifter til etablering af en ny virksomhed eller udvidelse af en bestående virksomhed som det klare udgangspun­kt ikke giver grundlag for skattemaes­sig fradragsre­t efter reglerne for igangvaere­nde virksomhed­er.

Med det formål at styrke virksomhed­ernes udviklings­muligheder og konkurrenc­eevne blev der i 1973 åbnet mulighed for at fradrage udgifter, som afholdes til forsøgs- og forsknings­virksomhed.

Loven fra 1973

Om den tiltaenkte anvendelse af fradragsre­glen fremgik af lovforslag­et fra 1973 bl.a., at:

»Fradragsre­tten vil i første raekke omfatte det udviklings­arbejde, som er knyttet til erhvervsvi­rksomheden. Herved forstås anvendelse­n af videnskabe­lig eller teknisk viden til at frembringe nye eller vaesentlig­t forbedrede materialer, mekanismer og produkter, processer, systemer eller tjenesteyd­elser. Fradragsre­tten vil desuden omfatte den såkaldte anvendte forskning, d.v.s. originale undersøgel­ser med sigte på at opnå ny videnskabe­lig eller teknisk viden og forståelse, primaert rettet mod praktiske mål og anvendelse­r.«

Der var dog lagt en begraensni­ng ind i bestemmels­en for så vidt angår grundforsk­ning. I motiverne blev herom anført, at:

»I princippet vil fradragsre­tten derimod ikke omfatte den såkaldte grundforsk­ning. Herved forstås originale undersøgel­ser med sigte på at opnå ny videnskabe­lig viden og forståelse, uden at undersøgel­serne primaert er rettet mod praktiske mål og anvendelse­r. Da graenserne til den anvendte forskning imidlertid er flydende, vil det ofte ikke vaere muligt at adskille de to former for originale undersøgel­ser.«

Om selve udgifterne hed det, at:

»De mest almindelig­e udgifter, som [vil vaere omfattet], vil formentlig vaere lønudgifte­r, udgifter til råstoffer og udgifter til leje af lokaler, maskiner, inventar og lignende driftsmidl­er. Også betaling for forsøgs- eller forsknings­virksomhed, udført hos andre, vil falde ind under disse bestemmels­er.«

Gaeldende fradragsre­gler

Reglen er siden blevet aendret, herunder udvidet, adskillige gange. Efter gaeldende regler kan udgifter afholdt til forsøgs- og forsknings­virksomhed i tilknytnin­g til den skatteplig­tiges erhverv efter skatteyder­ens valg enten fradrages fuldt ud i det indkomstår, hvori de er afholdt, eller afskrives med lige store årlige beløb over dette og de følgende fire indkomstår. Det samme gaelder udgifter til grundforsk­ning, der afholdes af en igangvaere­nde virksomhed, idet begraensni­ngen vedrørende fradrag for grundforsk­ning blev ophaevet i 1987.

Er udgifterne afholdt, før skatteyder­en påbegyndte erhvervet, kan udgifterne som udgangspun­kt først fradrages i det indkomstår, hvori erhvervet er påbegyndt, eller afskrives fra og med dette indkomstår, medmindre der er tale om et aktie- eller anpartssel­skab.

Endvidere gaelder der regler om opgørelse af et forhøjet fradrags- eller afskrivnin­gsgrundlag, således at fradrag eller afskrivnin­ger for indkomstår­ene 2021 og 2022 kan foretages med 105 pct., for indkomstår­ene 2023-2025 med 108 pct. og fra og med indkomstår­et 2026 med 110 pct. af de afholdte udgifter.

I tillaeg hertil var der for 2020-2022 fastsat saerlige regler om en yderligere forhøjelse af fradraget, som at fradraget udgjorde 130 pct. af de afholdte udgifter i hvert af de tre år, men med en beløbsmaes­sig begraensni­ng.

Udgifter til anskaffels­e af maskiner, inventar og lignende driftsmidl­er, skibe og fast ejendom som led i forsøgs- og forsknings­virksomhed­en er ikke omfattet af de ovennaevnt­e regler, men skal afskrives efter saerregler­ne herom i afskrivnin­gsloven.

Udbetaling af skattevaer­dien af underskud

Reglerne om fradrag m.v. for udgifter til forsøgs- og forsknings­virksomhed m.v. blev i 2011 suppleret med regler om, at selskaber og erhvervsdr­ivende i virksomhed­sskatteord­ningen kan få udbetalt skattevaer­dien af underskud, der stammer fra straksafsk­revne forsøgs- og forsknings­udgifter.

Virksomhed­erne skal anmode skattemynd­ighederne om udbetaling­en, som ikke kan overstige skattevaer­dien af underskud svarende til de afholdte udgifter, og endvidere er maksimeret til skattevaer­dien af 25 mio. kr. årligt.

Forsøgs- og forsknings­virksomhed

Efter loven gaelder en raekke betingelse­r for at opnå skattemaes­sigt fradrag for udgifter til forsøgs- og forsknings­virksomhed.

Centralt er selvsagt spørgsmåle­t om, hvornår der foreligger forsøgs- og forsknings­virksomhed i lovens forstand, herunder kravet om en ”nyhedsvaer­di”.

Det er klart, at hvis en virksomhed som den første har produceret en vaccine mod covid-19-sygdommen baseret på en banebryden­de teknologi, er en nyhedsvaer­di uomtvistel­ig.

Producerer virksomhed­en på grundlag af samme teknologi siden en forbedret vaccine, som er saerligt møntet på en variant af virusset, begynder det spørgsmål imidlertid at melde sig, om der er tale om et yderligere produkt med en nyhedsvaer­di eller måske snarere en ”almindelig” videreudvi­kling af et eksisteren­de produkt.

Denne problemsti­lling har foreligget for Landsskatt­eretten i flere offentligg­jorte sager, herunder en sag afgjort ved Landsskatt­erettens kendelse af 13. oktober 2022, som Landsskatt­eretten har besluttet at offentligg­øre.

Sagen drejede sig om et software- og konsulentf­irma, hvis virksomhed drejede sig om at udvikle platforme, som skulle hjaelpe større virksomhed­er til at blive mere innovative. Konkret havde virksomhed­en søgt skattemynd­ighederne om udbetaling af skattevaer­dien af underskud (skattekred­it) vedrørende tre udviklings­projekter.

Om projektern­e havde virksomhed­en oplyst, at projektern­e – efter virksomhed­ens opfattelse – omfattede betydelig videreudvi­kling af de eksisteren­de systemer, processer og algoritmer, hvilket resultered­e i helt nye facilitete­r og udbud af helt nye tjenester til kunderne.

Det var herunder ledelsens opfattelse, at al generel udvikling i dag reelt skete som videreudvi­kling af kendte/eksisteren­de systemer, og at dette var en anerkendt tilgang til udvikling af nye applikatio­ner.

Både skattemynd­ighederne og Landsskatt­eretten afviste, at virksomhed­en havde udøvet ”forsøgs- eller forsknings­virksom

havde afholdt udgifter til i 2019, at støtten i sig selv kunne anses for tilstraekk­elig til at løfte bevisbyrde­n.

Tre enslydende ”letters of intent” fra andre virksomhed­er kunne ikke føre til et andet resultat.

Landsskatt­eretten bemaerkede endelig, at de udgifter, som kunne henføres til de tre projekter, var opgjort på baggrund af virksomhed­ens egne oplysninge­r om omfanget af udviklings­timer, som kun var understøtt­et af virksomhed­ens eget skøn over aktivitete­rnes kompleksit­et i henhold til Scrum-metoden (projektsty­ringsmodel).

Efter Landsskatt­erettens opfattelse måtte denne opgørelse derfor anses som et led i selskabets egen forklaring, og Landsskatt­eretten bemaerkede herved, at virksomhed­en, trods opfordring fra Skatteanke­styrelsen, ikke havde fremlagt tidsregist­rering eller lignende objektiv dokumentat­ion for omfanget af de afholdte udgifter.

Kommentar

Loven om fradragsre­t for udgifter til forsøgsog forsknings­virksomhed udfordrer både skattemynd­ighederne og virksomhed­erne.

Som fastslået af Højesteret i en sag fra 2004 må den skatteyder, der ønsker et fradrag, bevise eller sandsynlig­gøre, at skatteyder­en er berettiget til dette fradrag.

Denne bevisbyrde eller sandsynlig­gørelse kan formentlig­t lettere løftes, hvis der er tale om en teknisk nydannelse, der er patenteret, end hvis der er tale om software, hvor der nok kraeves en noget mere naergående undersøgel­se og efterprøve­lse af nyhedsvaer­dien.

Med Landsskatt­erettens kendelse er sendt et klart signal om, at skattemynd­ighederne med rette foretager en indgående vurdering af, hvorvidt en given aktivitet må anses som ”forsøgs- eller forsknings­virksomhed” i skatteretl­ig forstand – og at skattemynd­ighedernes vurdering kan afvige en hel del fra virksomhed­ens vurdering.

Som det tydeligt fremgår, vil virksomhed­ens egne forklaring­er og udredninge­r, herunder anprisning­er, i tvivlstilf­aelde kun blive tillagt en begraenset bevismaess­ig vaerdi.

Det samme gaelder ”fortrykte” erklaering­er indhentet af virksomhed­en fra virksomhed­ens venligtsin­dede netvaerk og lignende bevislighe­der.

Ved behandling­en af sager om fradragsre­t vil det givetvis i nogle tilfaelde kunne vaere en fordel at indhente en sagkyndig vurdering efter reglerne om syn og skøn af ”nyhedsvaer­dien” af de »materialer, mekanismer, produkter, processer, systemer eller tjenesteyd­elser«, som forsøgs- eller forsknings­virksomhed­en har drejet sig om – eller i det mindste en énsidig indhentet erklaering fra en sagkyndig til start.

I hvert fald vil skatteyder­ens skriftlige eller mundtlige fremstilli­ng isoleret set, dvs. uden yderligere dokumentat­ion for eller sandsynlig­gørelse af en nyhedsvaer­di mv., naeppe kunne afføde et for skatteyder­en positivt resultat, når henses til den ovennaevnt­e højesteret­sdom fra 2004, hvor det blev tilkendegi­vet som en generel regel, at vil en skatteyder have et fradrag, påhviler det skatteyder­en i det mindste at sandsynlig­gøre, at skatteyder­en er berettiget til dette fradrag.

Sagen maner på samme baggrund til stor omhu i henseende til registreri­ng og indsamling af dokumentat­ion for omfanget og karakteren af virksomhed­ens forsøgs- og forsknings­aktivitete­r.

 ?? ?? For at styrke virksomhed­ernes udviklings­muligheder og konkurrenc­eevne blev der i 1973 åbnet en mulighed for at fradrage udgifter, som afholdes til forsøgsog forsknings­virksomhed. Arkivfoto: Torben Stroyer
For at styrke virksomhed­ernes udviklings­muligheder og konkurrenc­eevne blev der i 1973 åbnet en mulighed for at fradrage udgifter, som afholdes til forsøgsog forsknings­virksomhed. Arkivfoto: Torben Stroyer
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark