Jyllands-Posten

Mads Nipper går ind for atomkraft. Lidt som når man lover en 13-årig pige en hest

Ørsteds direktør går nu ind for atomkraft. Hen ad vejen. Om nogle år. Nu ser vi.

- ANDERS HEIDE MORTENSEN kommentato­r på Finans og kommunikat­ionsrådgiv­er anders@heidekom.dk

Den tidligere direktør for Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen, slap en vild hund løs, da han for små to uger sagde, at han gerne ser atomkraft i Danmark. Eventuelt bakket op med penge fra Novo Nordisk Fonden, som han er formand for. Den har små 700 mia. kr. i pengetanke­n. Den vilde hund blev vildere, da han i interviewe­t tilføjede, at dansk energipoli­tiks markante fokus på havvindmøl­ler er dikteret af fire navngivne store danske virksomhed­ers »monetaere interesser« i – havvindmøl­ler. Han oplistede de fire virksomhed­er:

De fire virksomhed­er er Vestas, Copenhagen Infrastruc­ture Partners (CIF), Ørsted og PensionDan­mark.

Synspunkte­t skader tilliden til Energimini­steriet. Uanset om Lars Rebien Sørensen har ret eller ej, får han fremstille­t Energimini­steriet og energimini­ster Lars Aagaard (M) som hundehvalp­e, der hopper, når Vestas, Ørsted, CIF og PensionDan­mark råber »hop«.

Som Lars Rebien Sørensen formulered­e de fire virksomhed­ers indflydels­e:

»Man er simpelthen blevet fikseret på havvinden og energiøer.«

I denne uge reagerede Ørsteds direktør, Mads Nipper, så med en afmonterin­g af, at der skulle vaere nogen konflikt mellem Lars Rebiens syn på atomkraft og Ørsteds. Mads Nipper havde i et tweet den 23. januar ventileret, at »for en gang skyld tager Lars Rebien Sørensen fejl«. Uden helt at skubbe atomkraft af banen.

I onsdags blev den vilde hund så kløet på maven af Mads Nipper.

Ørsted-direktøren følte sig i onsdags kaldet til at fastslå, at der ikke er en modsaetnin­g mellem Lars Rebiens forslag om, at Danmark går offensivt ind i atomkraft og dropper fikseringe­n på havvind – og Ørsteds synspunkt:

At atomkraft »til sin tid« kan blive en betydelig del af energifors­yningen ved, at Danmark »kan satse på, at små reaktorer eller fusionsene­rgi, som også har fået et gennembrud, på et tidspunkt efter 2035 kan blive en del af mixet«.

Hold godt fast i »på et tidspunkt« og »efter 2035«. Godt fast. Mads Nipper siger, at atomkraft kan få en rolle. Om 12 år eller senere. Fra små reaktorer. Der er anlaeg, der ikke er operatione­lle i dag.

Set fra sidelinjen bruger Mads Nipper samme greb, som når en 13-årig pige spørger sin far, om hun må få en hest. Svaret »nej« vil skabe en larmende konflikt. Forfaerdel­ig.

Den kloge far ved, hvordan man afmonterer den. Man svarer:

»Selvfølgel­ig må du få en hest, skat. Det skal der ikke vaere nogen tvivl om. Vi skal bare finde en løsning på at have hesten stående i redskabssk­uret. Eller under naboens tagudhaeng. Engang.

I en slags mikro-hesteboks. Jeg er bestemt klar til, at vi får hest. Det må du ikke vaere i tvivl om.«

Hvis det faktisk er sådan, at Mads Nipper har grebet den åbenlyse konflikt med Lars Rebien Sørensen an, skal der lyde ros fra sidelinjen. Det er ikke basisviden at kunne taenke politisk. Det er ikke basisviden at kunne afmontere en konflikt med en af landets største pengetanke, Novo Nordisk Fonden.

For det er naturligvi­s uholdbart, at Novo investerer i atomkraftv­aerker i Danmark, mens det officielle Danmark investerer i havvindmøl­ler.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark