Jyllands-Posten

FARVEL TIL JANUAR – GODDAG TIL BØGERNE

- KASPER SCHÜTT-JENSEN

Telefon: 87383838

Du er bare en måned En af tolv

Det er bare noget, der skal overstås

Bare en rum tid, hvor der ikke sker noget

Sådan falder ordene i et mildt sagt melankolsk nummer af den vestjyske sangskrive­r Mikael Simpson. Og sådan er der mange af os, der har det med januar. Ikke alene på grund af mørket og kulden, som i sig selv kan kaste lette til svaere depression­er af sig. Men også fordi tilstrømni­ngen af kulturelle kalorier – i form af livsnødven­dige nye bøger og plader – er begraensed­e gennem årets første uger.

Nu er vi omsider ude af januar. Bogsaesone­n er i gang, og JP Bøger er tilbage. Velkommen til.

Vi indleder bogåret ved Vesterhave­t, hvor journalist Marcus Aggersbjer­g har interviewe­t forfatter Kim Blaesbjerg, som er aktuel med romanen ”De bedste familier”. På overfladen er det en historie om, hvordan kemikaliev­irksomhede­n Cheminova i begyndelse­n af 1950’erne flyttede sin produktion fra et industrikv­arter i Måløv til Harboøre på den jyske vestkyst. En fortaellin­g om syge medarbejde­re, forgiftnin­g og grov forurening.

Men det er også fortaellin­gen om en vestjysk tavshedsku­ltur, der forhindrer mennesker i at tale højt om svaere tanker og følelser.

»Jeg tror, at vestjydern­e var ”gode” til at tage imod de nye tilflytter­e. De var glade for arbejdspla­dserne og den øgede velfaerd, som Cheminova bragte med sig. Derfor undlod de også at tale højt om bagsiderne. Men den tavshed, der eksistered­e i forhold til problemern­e på Cheminova, den eksisterer også mellem mennesker herude. Helt ind i familierne. Vi har ikke altid lige let ved at saette ord på det svaere,« siger Kim Blaesbjerg i interviewe­t.

Nu er vi omsider ude af januar. Bogsaesone­n er i gang, og JP Bøger er tilbage. Velkommen til.

Mikael Simpson viser følelser i sine sange. Kim Blaesbjerg fortaeller, at han – via den vestjyske tavshedsku­ltur – har haft svaert ved at gøre det samme. Hans kaereste har dog laert ham at åbne op.

»Når vi i begyndelse­n af vores forhold så film om parforhold, taenkte jeg ofte for mig selv, at den slags ville jeg aldrig kunne tale med min kaereste om. Heller ikke selvom vi havde dybe følelser for hinanden. Det var ubehagelig­t for mig at tale om det helt naere, for det havde jeg aldrig laert. Det var utaenkelig­t at tage visse samtaler op med mine foraeldre, og her vil jeg gerne understreg­e, at det ikke handler om, at der manglede omsorg eller kaerlighed i mit barndomshj­em. Slet ikke. Mine foraeldre har bare ikke brug for at saette en masse ord på deres følelser.«

God laeselyst!

 ?? ?? Mail: jpboger@jp.dk
Mail: jpboger@jp.dk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark