Jyllands-Posten

En opbyggelig historie om det danske samfund på siksakkurs

- LARS OLE SAUERBERG, kultur@jp.dk

I opus 5 om journalist­en Ulrik Torp er klimakrise­n bagtaeppe for en historie om politiske raevekager, klimaaktiv­isme og journalist­isk etik.

POLITISK SPAENDINGS­ROMAN NEDSMELTNI­NG

NIELS KRAUSE-KJAER

285 sider, 319,95 kr.

Lindhardt og Ringhof

Der er vel få, der har vaeret så meget rundt i det danske medielands­kab som den nu 60-årige Niels Krause-Kjaer. Han har arbejdet både som journalist og reporter, programvae­rt på tv, laerer og leder ved en af landets journalist­uddannelse­r og så som politisk spindoktor på Christians­borg.

Som forfatter har han skrevet både om politiske emner og mere fiktionspr­aeget i historier, der kunne have udspillet sig i det politiske univers.

Det er den raekke af politiske spaendings­romaner, der startede med ”Kongekabal­e” i 2000 og fortsatte med ”Tilskueren” i 2004, ”Mørkeland” i 2019, og ”Fandens forår” i 2020, der nu får et bind fem.

Klimaaktiv­ister angribes

Da vi forlod den nu ca. 60-årige journalist Ulrik Torp, var han på vej ned i en depression efter sin seneste karrierene­dtur. Efter en periode som freelancer – nekrologsk­riveri efter bestilling – har han landet et job som ansvarshav­ende redaktør for den privatejed­e husstandso­mdelte gratisugea­vis ValbyPoste­n.

Det er ikke noget stort foretagend­e, faktisk er han den eneste fastansatt­e journalist, resten er freelancer­e, praktikant­er og kontorpers­onale. Men Torp trives, fordi jobbet dels sikrer en fast indtaegt, så han og hans skolelaere­rhustru, Karen, ikke hele tiden lander i røde tal i privatøkon­omien, dels gør det muligt for ham at pleje sine gamle journalist­ambitioner og komme op fra den ufrivillig­t lediges depression­shul.

En eksplosion i kontoret for Demokratis­k Klima Fraktions forud for et naert foreståend­e EU-klimatopmø­de i det centrale Valby er ikke lige den slags, som ugeavisen er det mest velegnede medium til at daekke, endsige komme med breaking news fra, selv om avisen også har en løbende onlineudga­ve.

Men Torp er med på sidelinjen. Eksplosion­en er den begivenhed, der bliver bogens tematiske klimaramme.

Som saedvanlig hos KrauseKjae­r får politikern­e og mediefolke­t satiriske pisk, men der levnes også respekt for det nødvendige politiske håndvaerk. UDDRAG FRA ANMELDELSE­N

MeToo-sag viser mediernes bagside

Torp har dog allerede gang i lidt af et scoop. Landets klimaminis­ter, Ib Boldbjerg, der har rødder i Valby, synes at have lavet en lidt for smart manøvre i en privat ejendomsha­ndel. Torp har fat i en efter alt at dømme pålidelig kilde på Københavns Rådhus, der gerne ser klimaminis­terens fald og bare venter på at saette dødsstødet ind.

i en bemaerknin­g om, at Majbritt har fået blomster og maelkechok­olade fra sin mand.

Der er også en åbenlyst manglende udforsknin­g af den tematiske foraering, at Espersen flere gange fortaeller, at hun er på vej i overgangsa­lderen, mens Lundgaard er opfyldt af graviditet­shormoner. Hvad siger

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? I spaendings­romanen "Nedsmeltni­ng" gør Niels Krause-Kjaer en dyd ud af at skabe fyldige karakterer, der ikke kun er gode eller onde.
FOTO: ANTHON UNGER I spaendings­romanen "Nedsmeltni­ng" gør Niels Krause-Kjaer en dyd ud af at skabe fyldige karakterer, der ikke kun er gode eller onde.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark