Jyllands-Posten

Alt skal passe ind i forestilli­ngen om, at kaerlighed­en løser alle problemer

- HENRIETTE BACHER LIND, kultur@jp.dk

Hvor store er chancerne, når man vokser op hos en misbrugerm­or i en trailerpar­k? Små, men Beyah er sej, og hun bliver trods skader og skuffelser et eksempel på opfyldelse­n af den amerikansk­e drøm.

ROMAN

COLLEEN HOOVER

HEART BONES

Oversat fra amerikansk af Natasja Ejersbo 360 sider, 179,95 kr.

Lindhardt og Ringhof

Colleen Hoovers romaner tilhører genren young adult. Den amerikansk­e forfatter skriver om unge for unge. Og de unge laesere elsker hende, har jeg, der ikke kender hende, laest mig til.

Hun saelger millionvis af sine legendaris­ke kaerlighed­sromaner og kaldes af samme grund ”romance-dronningen”.

Den 44-årige forfatters popularite­t har vaeret støt stigende, siden hun debuterede på eget forlag i 2012. Og ung eller ej: Det er overhovede­t ikke svaert at forstå.

Colleen Hoover skriver naturligt og ligefremt om alle de store, turbulente følelser, som fylder enormt, når man er ung, og som man har et naermest umaettelig­t behov for at laese om. Sådan husker jeg det i al fald.

Hun er ikke det mindste bange for at dyrke klichéerne eller smøre tykt på, men hun forfalder overrasken­de nok aldrig til en ulideligt dryppende sentimenta­litet. Der er en bund af aegte levet virkelighe­d hos hendes personer.

Kaerlighed­sromanen ”Heart Bones” om to forslåede skaebner, der forelsker sig i hinanden, er ingen undtagelse.

Fortaellin­gen om den 19-årige Beyah, der flytter fra Kentucky til Texas, da hendes mor dør af en overdosis, har det hele: Et problemati­sk far-datter-forhold, en heftig forelskels­e, skøn sex, et ubaerligt brud og en hovedperso­n, der bryder med sin sociale arv.

Smuk sex og romantik

Beyah vokser op i en trailerpar­k sammen med sin mor, der er misbruger. Faren bor i en anden stat, børnepenge­ne går til stoffer og alkohol, og Beyah er fuldstaend­igt overladt til sig selv.

Som 15-årig begynder hun mod betaling at gå i seng med en jaevnaldre­nde dreng for at få råd til mad.

Colleen Hoover uddyber ikke det seksuelle forhold mellem de to. Det er ikke hendes stil og intention at udpensle det grimme og ubehagelig­e; det er simpelthen ikke en del af kontrakten mellem hende og laeseren.

Til gengaeld giver hun den fuld gas, da Beyah møder Samson og for første gang har sex med en, som hun er helt vild med.

Deres første kys og første samleje er filmisk smukt beskrevet, og da det viser sig, at Samson er en anden end den, han giver sig ud for, får Beyah et chok.

Colleen Hoovers romaner har romantikke­n i fokus. Det giver nogle åbenlyse begraensni­nger med hensyn til handlingen og karakterer­ne.

Alt skal passe ind i forestilli­ngen om, at kaerlighed­en løser alle problemer. Det betyder for den sårede Beyahs vedkommend­e, at hun heler – hokuspokus lynhurtigt – i mødet med Samson, og at der er en happy ending, selvfølgel­ig.

Men ”Heart Bones” skal ikke analyseres sønder og sammen. Den skal laeses, med vidtåbne unge sanser.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark