Jyllands-Posten

Når bordbøn og tykke løgne følges ad

- HENRIETTE BACHER LIND, kultur@jp.dk

Paula er fuldt ud tilfreds med sin familie, indtil det går op for hende, at hun vil noget andet med sit liv, end de vil.

SKØNLITTER­ATUR

FEMTEN ÅR – DET REVOLUTION­AERE FORÅR VIGDIS HJORTH

Oversat fra norsk af Karen Fastrup

188 sider, 299,95 kr.

Turbine

Undertitle­n ”Det revolution­aere forår” skal man ikke laegge for meget i. Det er ikke røg, brand og rasende opgør, som driver handlingen i Vigdis Hjorths følelsesta­ette og sanseklare portraet af en 15-årig piges udvikling fra barn til ung.

Romanen skildrer hendes tavse, indre modstand, som uendeligt traegt vrider hende fri af familiens stentunge forventnin­ger, vaner og indiskutab­le traditione­r, indtil skitsen af et selvstaend­igt jeg traeder frem.

Det er så fint beskrevet, så autentisk, som om det vitterligt er den 15-årige selv, der i dette laesende nu skriver inde fra følelserne­s hvirvlende kaos. Men det er selvsagt en illusion, og Paula, fortaeller­en, punkterer den, når hun åbenlyst henviser til, at handlingen ligger tilbage i tid.

»Det er laenge siden nu, og birketraee­rne er måske faeldet,« konstatere­r hun og skriver sin beretning i tredje person ental for at understreg­e den aldersmaes­sige distance til den Paula, som hun var engang, men ikke laengere er.

Gentagelse på gentagelse

Romanen saetter yderst stilfaerdi­gt i gang med en beskrivels­e af stemningen og rytmen i Paulas hjem, hvor alt indtil videre opleves som godt, trygt og rigtigt.

Dagene følger deres egen forudsigel­ige rytme i den lille kernefamil­ie, hvor moren går hjemme med lillebrore­n, en sød efternøler, mens faren arbejder på et regnskabsk­ontor og først kommer hjem til aftensmade­n efter at have hentet storesøste­ren på gymnasiet.

Hverdage og højtider følger uden afvigelser et helt fast skema med de samme middagsret­ter, desserter og kager og de samme gøremål og aktivitete­r. Selv foraeldren­es samtale cirkler dag ud og dag ind om det samme: farens manglende lønforhøje­lse.

Hver eneste søndag året rundt kommer farforaeld­rene på besøg, om sommeren besøger de mormoren, om vinteren står hele familien på ski, om sommeren plukker de hindbaer.

Det er gentagelse på gentagelse, og det afspejles i teksten, som refraenagt­igt repeterer de samme informatio­ner igen og igen.

Bordbøn og løgne

Paula elsker familiens rytmer, indtil de en dag begynder at skurre faelt. Barnet Paula er ved at blive teenager, og hun ser pludselig kritisk på familien og de normer, hun er opdraget med.

Hvorfor beder de f.eks. kun bordbøn, når farforaeld­rene kommer, hvorfor skal storesøste­ren gå på kristeligt gymnasium, hvorfor lyver moren i brevene til mormoren, hvorfor er det så vigtigt, at Paula bliver konfirmere­t, når hun helst vil vaere fri?

Vigdis Hjorth traekker bane for bane det dobbeltmor­alske tapet ned af vaeggene, idet Paulas konfirmati­on udgør den tragikomis­ke kulminatio­n på en opvaekst bestående af lige dele nedarvede traditione­r og glaedesløs fromhed.

Forfattere­n spidder ikke nogen, og dog er stemningen om ”fest”-middagen så klaustrofo­bisk og iltfattig, at det er vanskeligt ikke at fornemme en vis kritik.

Det bliver Paulas lykkelige redning, at hun gennemskue­r forskellen på at tage sig ud og at vaere. Og vaelger det sidste.

”Femten år” er et minutiøst, til tider gnidret, men absolut ikke uvaesentli­gt studie i en stille piges langsomme kommen under vejr med sig selv og sin glødende livsdrift.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark