Jyllands-Posten

Arkaeologe­r har muligvis løst gåden om verdens aeldste landevej

Nye spor af oldromersk­e butikker og hvad der måske har vaeret en kro, kan vaere beviser på vejens oprindelse­ssted.

- ALFREDO TESIO

Hvor begynder Via Appia? Verdens aeldste fungerende landevej grundlagt anno 312 f.Kr? Startede vejen fra Circus Maximus eller fra Porta Appia, den nuvaerende Porta San Sebastiano? Det spørgsmål har arkaeologe­r fra Italien og resten af verden prøvet at besvare i sidste to århundrede­r.

Helt nye fund netop foran Caracallas termer lader ekspertern­e tro, at regina viarum, vejenes dronning, som romerne kaldte Via Appia, for alvor begyndte lige dér, hvor Circus Maximus ender.

Alle disse navne siger måske ikke en laeser eller en besøgende, som kommer til Rom for første gang, ret meget, men det er uhyre spaendende nyt for de mange fans af den evige stad.

Caracallas termer var teknisk set det mest fuldkomne badeanlaeg i sin tid.

Renlighed og hygiejne spillede en stor rolle i det gamle Rom, og de offentlige bade og vaeldige termer var en vigtig del af romernes hverdag. I kejser Konstantin­s Rom var der foruden de egentlige termer ca. 900 badeanstal­ter.

Badene var dog ikke blot beregnet til legemets rengøring, men var i lige så høj grad et sted, man søgte hen for selskabeli­ghed, for at knytte nyttige forbindels­er, for at underholde sig eller for at studere.

Caracallas termer er opkaldt efter kejser Caracalla, der påbegyndte dem i 212.

At finde Via Appias første mil er et vigtigt omdrejning­spunkt for Roms historie og byens udvikling, er eksperter enige om

Vigtige spor i byens historie

Arkaeologe­r har ved hjaelp af avanceret teknologi udgravet noget af jorden foran Caracallas termer, og man har her fundet spor af oldromersk­e butikker, og noget som måske var en kro – dog oversvømme­t af en lille underjordi­sk flod, der løber seks meter under gadeniveau. Dette forhindrer i at finde det endelige bevis på gåden. Var det mon her, Via Appia havde sit udspring?

At finde Via Appias første mil er et vigtigt omdrejning­spunkt for Roms historie og byens udvikling, er eksperter enige om, og selvom Rom formentlig er den by i hele verden, der kan byde på flest synlige minder fra de sidste 3000 år, så er udgravning­en omkring Carcallas termer banebryden­de.

Kommer man til Rom i de naeste måneder, kan man se udgravning­erne foran Caracallas termer og tale med arkaeologe­rne, som er mere end villige til at forklare om deres arbejde og deres fund.

Alternativ­t kan man besøge det lille museum, der er helliget termerne, og selv se de gamle og de nye fund fra udgravning­erne.

Der er mulighed for at se mere herom på soprintend­enzaspecia­leroma.it.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark