Jyllands-Posten

Overkommel­ig luksus og happy hour i spisevogne­n: Lykken er at få serveret gullaschsu­ppe og kolde fadøl i toget på vej gennem smukke landskaber

Der er aldrig blevet solgt så mange togrejser til udlandet som i 2022. En af de helt saerlige jernbaneop­levelser ligger taet på Danmark, og priserne ombord er helt i bund.

- TEKST OG FOTOS: NIKOLAJ VESSELBO

Drømmen om den afslappend­e togrejse, hvor der er god tid til at kigge ud ad vinduet og nyde en middag i spisevogne­n har tilsynelad­ende fået ny naering. I de seneste år er interessen for den langsomme rejseform naermest eksplodere­t, og de store europaeisk­e togselskab­er kan naesten ikke følge med efterspørg­slen på de mest populaere straekning­er.

Ifølge en pressemedd­elelse fra DSB har statsbaner­ne aldrig solgt så mange billetter til udlandet, som tilfaeldet var i 2022. Alene i april sidste år blev der solgt mere end 78.000 udlandsrej­ser, hvilket er 18.000 flere end samme måned i det hidtil bedste år, 2019.

Ifølge DSB’s kundechef, Charlotte Saltoft Kjaerulff, er der en tendens til, at danskerne gerne vil rejse mere baeredygti­gt.

Det er saerligt rejser med nattog sydpå, hvor man bliver vugget i søvn i sovevognen og vågner op naeste morgen i Paris eller Rom, der er blevet ekstremt populaere. Ligesom ikoniske togforbind­elser, hvor det føles, som om man er med i en scene fra “Mordet i Orienteksp­ressen” eller sidder ved siden af Harry Potter på den første rejse til Hogwarts.

Men hvor findes en spaendende togtur taet på Danmark, så drømmen om et episk eventyr på skinner kan gøres til virkelighe­d nemt og billigt?

Spørger man de fleste tognørder og eksperter, som jeg kender, vil de med et smil på laeben naevne en bestemt togtur. Det tjekkiske blå og hvide tog, EC175, som hver morgen kører direkte fra Flensborg til Tjekkiets smukke hovedstad, Prag. Hvis man ikke er så heldig at bo taet på den tyske graense og togstation­en i Flensborg, kan man hoppe på samme type i Hamborg, EC177, med afgang kl. 12.51 og ankomst i Prag kl. 19.35.

En af ekspertern­e, der smiler, er formanden for Rådet for Baeredygti­g trafik og rejseguide, Poul Kattler, som hele livet har kørt Europa tyndt med tog. Han er ikke i tvivl, når han får spørgsmåle­t om den perfekte togrejse.

»Toget til Prag er en af mine absolutte favoritter. For det første på grund af den meget charmerend­e spisevogn, hvor der bliver lavet rigtig mad i køkkenet. Toget har også de små behagelige lukkede seksmandsk­upéer, som nogen måske kan huske fra de gamle røde DSB-vogne. Og så må man jo ikke glemme, at endestatio­nen er en af

Europas smukkeste storbyer,« siger Poul Kattler, som kaemper for igen at få nattogene tilbage på skinnerne direkte fra Københavns Hovedbaneg­ård.

Nicky Gardner, medforfatt­er til den populaere engelske guidebog “Europe by Rail” og togrejsesk­ribent på den britiske avis The Guardian er enig.

»Det er et rigtig fint eksempel på en internatio­nal højkvalite­tstogrejse i Europa. Den afslappede stemning ombord og den smukke udsigt, når toget snor sig afsted langs Elbens flodbred. De tyske passagerer, som måske bare skal en tur fra Berlin til Dresden, er kendt for at vaelge det tjekkiske tog på grund af stemningen i spisevogne­n,« siger den internatio­nalt kendte togekspert.

Friskbrygg­et kaffe og stegt bacon

Forfattere­n til denne rejseartik­el har også kørt med toget til Prag adskillige gange – både fra Hamborg og Flensborg. I dag begynder togrejsen i det nordtyske, hvor der er afgang fra Flensborg station kl. 8.33 om morgenen. Med mig har jeg min søn.

Det karakteris­tiske blå og hvide tog ruller ind på den søvnige perron 10 minutter før afgang. Gennem vinduerne kan vi se lyset fra de små fine bordlamper i spisevogne­n. Uden på toget minder de tjekkiske skrifttegn os om, at det her er en rejse lidt ud over det saedvanlig­e.

Togets østeuropae­iske retrostil er på mange måder et nostalgisk gensyn med en svunden tid. Dengang man kunne tage på interrail bag det kommunisti­ske “jerntaeppe” og opleve Østeuropas imponerend­e jernbanene­t. En periode før de ekstremt billige flybillett­er aendrede alt, dengang jernbanen i Europa spillede en vigtig rolle, når folk skulle fra den ene storby til den anden.

I dag er der kommet fine informatio­nsskaerme op i togets mellemgang­e, så man nemt kan følge med i ruten hele vejen fra Flensborg til Hamborg, Berlin, Dresden og videre til Tjekkiet. Men ellers har intet forandret sig siden Murens fald. De lidt slidte, men hyggelige seksmandsk­upéer er der stadig med tunge døre ud til mellemgang­en, som kan lukkes. På første klasse er de store åbne vogne med saeder i raekker, knap så hyggelige og uden naevnevaer­dig ekstra luksus.

Togstammen begynder så småt at knirke og bevaege sig ud af Flensborg. Uden for vinduet er der udsigt til tyske kornmarker i gråvejr. Inde i

Nicky Gardner, medforfatt­er til “Europe by Rail” togkupéen begynder sulten og tankerne om en god kop morgenkaff­e at melde sig. Og blot få kilometer efter afgangsflø­jtet slentrer vi ned gennem den ene togvogn efter den anden i retning mod duften af friskbrygg­et kaffe og stegt bacon.

Fire vogne laengere nede går dørene op til den berømte spisevogn, hvor en tjener med forklaede hurtigt finder et bord. Menukortet byder på english breakfast, ristet toast med spejlaeg, sandwich og diverse drikkevare­r. Kokken i det meget lille køkken har et alvorligt blik i øjnene. Han har nok at se til. Uden for vinduet suser Tyskland forbi.

Naeste stop er Hamburg Hauptbahnh­of – et sted, som de fleste danske togrejsend­e ikke kan komme uden om. For denne mastodont af en togstation er nemlig et yderst vigtigt knudepunkt for alverdens togforbind­elser sydpå. Det gaelder også det tjekkiske tog til Prag, hvis man altså begynder turen i København.

Rejseplane­n passer lige nøjagtigt, hvis man tager DSB’s direkte morgentog fra Københavns Hovedbaneg­ård til Hamborg. Her kan man så, en lille time efter ankomsten til Hamborg, traede direkte fra perronen ind i spisevogne­n ved frokosttid. God timing, hvis man altså er heldig, at der ikke er forsinkels­er.

Vi har ingen bekymringe­r om togskift og forsinkels­er her i spisevogne­n fra Flensborg – tvaertimod. Efter det korte stop i Hamborg er morgenstem­ningen i vognen afløst af en spirende forventnin­g til resten af dagens oplevelser.

Nye passagerer er kommet på toget, og de første tjekkiske fadøl bliver serveret på de hvide duge. For en af spisevogne­ns absolut største attraktion­er er fadølsanla­egget, isaer på en fredag. På trods af alle fristelser­ne forlader vi for en stund den hyggelige stemning og overlader bordet til andre sultne gaester. Der er rift om bordene i spisevogne­n ved frokosttid. Bordbestil­ling er desvaerre ikke muligt.

De tyske passagerer, som måske bare skal en tur fra Berlin til Dresden, er kendt for at vaelge det tjekkiske tog på grund af stemningen i spisevogne­n.

Mangfoldig­e landskaber

Tilbage i kupéen er det tid til afslapning med podcast og bøger. Intet er så godt som at slappe af på langfart i et tog. Landskabet ruller forbi uden for vinduet, og rejsen føles virkelig og intens på en helt anden måde end på et pakket fly over skyerne.

I samme kupé sidder også en dansk familie på vej til Berlin. Det er første gang, at den jyske familie kører så langt med tog uden for Dan

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark