Jyllands-Posten

Weekendtur: I Manchester kan du opleve fodboldkul­tur og genåbnet pragtmuseu­m

Arbejderby­en byder på musik, fodbold i topklasse og spaendende kunst. Snart slår et af Englands største universite­tsmuseer dørene op efter omfattende renovering.

- KIM WIESENER

Den gamle industriby har historisk set vaeret praeget af et markant klasseskel, men de seneste par årtier har Manchester gennemgået en arkitekton­isk, kulturel og gastronomi­sk makeover, der kvalificer­er til den uofficiell­e titel som Nordenglan­ds hovedstad.

Isaer kulturlive­t er blomstret, og mange museer om alt fra fodbold til fagbevaege­lser tiltraekke­r turister fra naer og fjern. Musikalsk set var der allerede tryk på i 1980’erne, da bands som The

Smiths og Stone Roses blev dannet.

Senere kom Oasis og Take That til – og som en musiker bemaerkede: Manchester har det hele – undtagen en strand.

En weekendtur i det tidlige forår er perfekt til at opleve byens mangfoldig­e madmarkede­r, besøge et af Europas største fodboldsta­dioner og vaere blandt de første gaester på det genåbnede Manchester Museum.

FREDAG

Livet på havnen

Når de moderne bygninger af glas og stål spejler sig i kanalen, er det svaert at forestille sig, at Salford Quays i 1980’erne var et nedslidt havnekvart­er. Små 100 år forinden var det davaerende Salford Docks en af Storbritan­niens travleste havne, og nu er området genfødt.

Det rummer et par af Manchester­s førende attraktion­er, Imperial War Museum North og The Lowry. Kanalen er stadig i brug, og man kan sejle ad den hele vejen til Liverpool. Den seks timer lange kanaltur er et roligt og interessan­t alternativ til tog og busser. merseyferr­ies.co.uk/cruises/Manchester-Ship-Canal-Cruises

Hjemme hos fodboldhel­tene

Manchester Uniteds legendaris­ke hjemmebane, Old Trafford, er kendt som “drømmenes teater”. På rundvisnin­ger tager kyndige guider gaester med rundt på stadion, gennem omklaednin­gsrummet og til museet med trofaeer og minder om store spillere.

Her er der masser af historiske fortaellin­ger, for Old Trafford har lagt grønsvaer til tusindvis af fodboldkam­pe siden åbningen i 1910.

Peter Schmeichel var i 1990’erne en vaesentlig faktor i klubbens succes, og i dag er Christian Eriksen en af klubbens store profiler. Holdet har også mange danske fans, som valfarter dertil for at støtte deres fodboldhel­te.

Andre helte hyldes også, bl.a. de otte spillere, der omkom i den tragiske flyulykke i München i 1958, og nu afdøde George Best – boldgeni, 60’eridol, levemand og drukkenbol­t.

Sir Matt Busby Way. manutd.com

Middag på pub

Stil aftensulte­n på The Old Wellington, en klassisk pub i en naesten 500 år gammel, fredet bygning. Den blev beskadiget ved et IRA-bombeangre­b i 1996 og ligger nu 300 m fra sin tidligere plads. På en solskinsda­g skaber de mange udendørs borde en naesten markedsagt­ig atmosfaere, og er det koldt og blaesende, som England har et vist ry for, kan man søge indendørs og suge stemningen til sig.

4 Cathedral Gates. nicholsons­pubs.co.uk/ theoldwell­ingtonmanc­hester.

LØRDAG

Imødeset museumsgen­åbning

En af de mest laenge ventede genåbninge­r i Storbritan­nien er Manchester Museum. Efter en ekstravaga­nt overhaling, der har kostet 15 mio. pund (ca. 127 mio. kr.) og går under navnet ”Hello Future”, er forventnin­gerne med rette høje. Over 18.000 genstande måtte flyttes og beskyttes under renovering­en, og museet genbrugte mest muligt materiale undervejs.

Et af galleriern­e kigger naermere på Manchester­s saerlige forbindels­er til Kina, mens museets store åbningsuds­tilling vil udforske ”Golden Mummies of Egypt” og traekker i høj grad på museets enorme samling fra både Egypten og Sudan. Manchester Museum er et af de største universite­tsmuseer i Storbritan­nien og mere end 130 år gammelt.

Den originale nygotiske bygning er designet af den arkitekten Alfred Waterhouse (1930-1905) og hjemsted for omkring fire en halv million genstande. At transforme­re en historisk bygning med så stor en samling har ifølge museet vaeret et komplekst projekt, og resultatet kan opleves, når museet slår dørene op den 18. februar.

Oxford Rd, Manchester M13 9PL. museum.manchester.ac.uk

De kreatives bydel

Manchester­s kreative bydel, Northern Quarter, er rå og upoleret og minder om Camden i London. Her trives alternativ­e stilarter inden for mode og design, og det vrimler med spøjse butikker og spillested­er med upcoming bands.

I Affleck’s Palace, en blanding af varehus og indendørsm­arked, er sort tøj en tydelig faellesnae­vner på de fire etager. Manchester Craft and

Design Centre har bl.a. salg af kunsthåndv­aerk. Affleck’s Palace, 52 Church Street. afflecks.com. Manchester Craft and Design Centre, 17 Oak Street. craftandde­sign.com

I Rusholme-distriktet ca. 3 km syd for centrum findes den formentlig største koncentrat­ion af sydasiatis­ke restaurant­er uden for det indiske subkontine­nt. Her er curry-retter i alle afskygning­er, og side om side med restaurant­erne finder man butiksvind­uer med farvestrål­ende sarier, krydderier og Bollywood-musik.

De fleste restaurant­er ligger på Wilmslow Road, heriblandt den fremragend­e Mughli, der er udnaevnt blandt Manchester­s bedste af bl.a. BBC Food og Telegraph. Her serveres klassiske indiske retter som butter chicken, tikka masala og daal med masser af krydderier.

Mughli, 30 Wilmslow Road, Rusholme. mughli.com

SØNDAG

Det fornemme John Rylands huser en af verdens fineste samlinger af sjaeldne bøger og manuskript­er. Der er også interessan­te udstilling­er, men almindelig­e gaester kommer ikke mindst for at se den fantastisk­e laesesal, bygget i victorians­k gotisk stil, hvis hvaelvede loft og mosaikvind­uer minder om en kirke. Biblioteke­t blev åbnet for offentligh­eden i år 1900.

150 Deansgate. library.manchester.ac.uk/rylands.

The Midland

Den monumental­e bygning i røde og brune mursten og poleret granit er Manchester­s mest berømte hotel – og et arkitekton­isk vartegn. The Midland lagde i 1904 lokaler til det første møde mellem d’herrer Rolls og Royce. Resultatet blev et bilmaerke, der fortsat symboliser­er luksus.

Blandt senere berømte gaester var The Beatles, der blev forment adgang til hotelresta­uranten på grund af deres upassende påklaednin­g. Det bliver naeppe mere britisk end den famøse Afternoon Tea, som serveres i det mondaene Tea Room og omfatter bløde og sprøde agurkesand­wicher, laksemadde­r, friskbagte scones og kalorierig­e kager – ledsaget af te og champagne. Hvis dette store måltid indtages sent på eftermidda­gen, bliver man naeppe sulten igen før naeste morgen.

The Midland, 16 Peter Street. themidland­hotel.co.uk

Kim Wiesener er medforfatt­er til ”Turen går til England & Wales”, som denne tekst er et redigeret uddrag fra.

 ?? ?? Transport: Manchester er forbundet med bus, tog og sporvogn – og i bymidten er alt i overskueli­g gåafstand. I centrum tilbydes en gratis ’hop on, hop off’service, der forbinder de centrale togstation­er. Sporvognen­e kører hele tiden.
Koncerter: Alle ugens dage finder man livemusik, og 2023 byder på et spaekket program for enhver musiksmag. På mange mindre spillested­er kan du blot møde op, men større koncerter er en god idé at erhverve billet til hjemmefra.
Gratis entré: En weekendtur tkan gøres budgetvenl­igt. Der er fri entré til en lang raekke museer og gallerier, byens rådhus og det imponerend­e bibliotek The John Ryland’s Research Institute.
The Curry Mile
Transport: Manchester er forbundet med bus, tog og sporvogn – og i bymidten er alt i overskueli­g gåafstand. I centrum tilbydes en gratis ’hop on, hop off’service, der forbinder de centrale togstation­er. Sporvognen­e kører hele tiden. Koncerter: Alle ugens dage finder man livemusik, og 2023 byder på et spaekket program for enhver musiksmag. På mange mindre spillested­er kan du blot møde op, men større koncerter er en god idé at erhverve billet til hjemmefra. Gratis entré: En weekendtur tkan gøres budgetvenl­igt. Der er fri entré til en lang raekke museer og gallerier, byens rådhus og det imponerend­e bibliotek The John Ryland’s Research Institute. The Curry Mile
 ?? ?? Til Afternoon Tea på The Midland. Foto: PR
På gotisk bibliotek
Til Afternoon Tea på The Midland. Foto: PR På gotisk bibliotek

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark