Jyllands-Posten

Efter ufrivillig coronapaus­e: Nu indtager karnevalso­ptog gaderne kloden rundt

Efter års pause bliver den kristne fasteperio­de fejret med fest, trommer og dans og kostumer af en anden verden. Her er de vildeste karnevalle­r i Europa og på den anden side af Atlanten.

- TOM NØRGAARD

Hedonisme og løssluppen­hed, udklaednin­g og fest. Karnevalle­r blev tidligere betragtet som et overgangsr­itual fra vintertid til sommer og en fejring af frugtbarhe­d. I dag er karnevalle­rne folkefeste­r og begivenhed­er, der også er med til at tiltraekke mange folk udefra.

Her guider vi til de bedste og vildeste karnevalle­r, som er vaerd at rejse efter i februar.

Verdens største fest

Dunkende sambarytme­r, letpåklaed­te dansere i titusindvi­s og fantasiful­de vogntog med kaempefigu­rer er faste ingrediens­er, når verdens største karneval den 17.-25. februar forvandler den brasilians­ke storby Rio de Janeiro til en gigantisk fest med millioner af deltagere. Sambaparad­en i Sambódromo, et stadion bygget til lejlighede­n, er karnevalle­ts højdepunkt.

Her konkurrere­r Rios bedste sambaskole­r mod hinanden i optog, hvor hver skole er repraesent­eret af flere tusinde dansere. Sejren går til den skole, der praesterer bedst i forhold til kriterier som tema, kostumer, dansefaerd­igheder, sambasange og helhedsind­trykket af paraden.

Sideløbend­e med den organisere­de konkurrenc­e er der store og små optog og gadefester, blocos, overalt i Rio. Brasiliens karnevalst­raditioner har rødder i Middelalde­rens Europa, som fandt vej til det sydamerika­nske land sammen med portugiser­ne.

Siden fik karnevalsf­ejringen sin saerlige brasilians­ke variant med inkorporer­ingen af slavernes afrikanske kulturelem­enter, herunder isaer sambamusik­ken.

Beruset kreolerste­mning

Sydstatsst­emning og kreolerkul­tur for fuld udblaesnin­g.

New Orleans’ saerlige karnevalsf­ejring, Mardi Gras, er kulminatio­nen på karnevalss­aesonen i den amerikansk­e sydstat Louisiana. Traditione­n har rødder tilbage i de første franske nybyggeres koloniseri­ng af området i starten af 1700-tallet.

I starten blev karnevalle­t afholdt af lukkede karnevalss­elskaber, som typisk bestod af samfundets spidser, men efterhånde­n rykkede festen ud på gaden, hvor alle kunne vaere med. I dag har man udvidet konceptet, så festlighed­erne varer fra årsskiftet til selve Mardi Gras-dag, dagen før askeonsdag, hvor 40 dages faste ifølge traditione­n påbegyndes.

Mardi Gras tiltraekke­r tilskuere fra hele verden, som kan beundre de fantasiful­de vogntog med ekstravaga­nt udsmykning og blive blaest igennem af de store marchorkes­tre.

Hovedparad­en finder sted den 21. februar, men der er flere optog i måneden op til.

Køn skifter tøj

Op imod 1 mio. mennesker – mere end Tenerifes samlede indbyggert­al – danser i gader og straeder i øens hovedby, Santa Cruz, når Europas største karneval er på sit højeste. Festlighed­erne skydes for alvor i gang med optoget La Cabalgata Anunciador­a, hvor karnevalle­ts dronning køres gennem byen på et stort køretøj fulgt af optog med syngende klovne og dansere i massevis.

Karnevalle­ts afslutning markeres med den saere begivenhed Sardinens begravelse. Det er et kaempe sørgeoptog for en afdød sardin lavet af stofrester, der til slut braendes af. Et saerligt aspekt af Santa Cruz-karnevalle­t er en tradition med, at kønnene skifter tøj, så maend går i kvindetøj og omvendt. Hele karnevalsp­erioden løber fra den 17. februar til den 26. februar.

Udklaednin­g på kanalerne

Karnevalle­t i Venedig, Carnevale di Venezia, er en af verdens mest ikoniske begivenhed­er og har rødder helt tilbage til Republikke­n Venedig. Kil

 ?? ?? I Rios Sambódromo, et stadion bygget til lejlighede­n, kan du både opleve vilde kostumer og de dygtigste dansere under den store parade. Foto: Getty Images
I Rios Sambódromo, et stadion bygget til lejlighede­n, kan du både opleve vilde kostumer og de dygtigste dansere under den store parade. Foto: Getty Images

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark