Jyllands-Posten

Martin Bachmann Pedersen blev opereret for en tumor: Nu samler han andre kraeftramt­e og deres pårørende til faelles skiferie.

Initiative­t er blevet støttet økonomisk af en rejsearran­gør, og i sidste uge var et hold på 24 i Wagrain.

- STINE DELFS

Iuge fire var 11 kraeftramt­e danskere i alderen 8 til 74 år på skiferie på de snebeklaed­te pister i Wagrain i Østrig. Det var de, fordi de gerne ville bevise over for sig selv og omverdenen, at det trods kraeftsygd­om godt kan lade sig gøre at rejse og nyde livet.

Bag initiative­t står 48-årige Martin Bachmann Pedersen fra Frederiksv­aerk, der for bare halvandet år siden blev opereret for en hjernetumo­r.

»Jeg havde haft hovedpine i noget tid, men en dag blev smerterne pludselig meget voldsomme, og jeg blev akut indlagt med en blødning i hjernen. Det viste sig, at blødningen kom fra en ondartet tumor, og fra den ene dag til den anden aendrede mit liv sig radikalt,« fortaeller han.

De første uger efter operatione­n kunne Martin Bachmann Pedersen stort set ingenting. Men i takt med at han fik det bedre, begyndte han at saette sig mål for sin fysiske formåen og sit liv.

Indtil kraeften ramte, havde han altid haft et meget aktivt liv med masser af sport.

»Mit første mål var at kunne gå på toilettet selv. De naeste mål var at kunne svømme, løbe, spille fodbold og badminton igen. Men den helt store drøm var at komme på den årlige skiferie med familien.«

I januar 2022 gik drømmen i opfyldelse. Med sin kone og deres to sønner kunne han igen rejse på skiferie i Schladming, Østrig.

Da han seks måneder efter operatione­n endelig stod på toppen af bjerget med Alperne i baggrunden, omgivet af det snehvide landskab, blev han overvaelde­t af en enorm glaede.

»Tårerne trillede ned ad mine kinder. Jeg var simpelthen så taknemlig for livet og for at få lov at genopleve alt dette. Øjeblikket står stadig printet på min nethinde, og det giver mig kuldegysni­nger bare at taenke på det,« siger Martin Bachmann Pedersen.

Ville dele oplevelsen med folk i samme saituation Oplevelsen gjorde så et stort indtryk på ham, at han ikke kunne slippe den efter hjemkomste­n.

Martin Bachmann Pedersen ville på ski igen, og han ville dele oplevelsen med ligesinded­e.

»Jeg søgte på nettet efter skirejser for kraeftramt­e, men forgaeves. Og så måtte jeg jo selv tage affaere.«

Derfor tog han kontakt til Højmark Rejser, der via sit koncept ”Friends” hurtigt fik sammensat en grupperejs­e til en god pris. Samtidig donerede rejsearran­gøren 30.000 kr. til turen.

Martin Bachmann Pedersen fandt herefter i alt 24 personer, som tog afsted på skitur i Wagrain, heraf elleve, som enten har eller har haft kraeft. De blev ledsaget af familie og venner.

Blandt deltagerne var 49-årige Mette Rindebaek fra Odense, der i 2021 blev diagnostic­eret med aggressiv lymfecance­r. Hun er nu i egenbehand­ling, og det er dyrt.

»Min søn på 12 år og jeg har laenge drømt om at komme på skiferie, så da tilbuddet kom, slog vi straks til. Havde det ikke vaeret for det her initiativ, havde vi aldrig haft økonomi til at tage afsted. Og så betyder det meget at møde andre i samme situation som mig,« siger Mette Rindebaek.

Det betyder også meget, at der er sørget for alting. For planlaegni­ngen af sådan en skitur ville vaere for uoverskuel­ig for hende.

Saerlig forsikring gør det mere trygt at rejse

Turen var arrangeret sådan, at der var to frivillige skiinstruk­tører med, som skulle laere nybegynder­ne at stå på ski.

»Livet skal jo ikke gå i stå, bare fordi man er syg. Tvaertimod skal man netop gøre alt det, der gør en glad. Kraeften skal ikke stoppe mig fra at rejse ud og opleve og prøve nye ting. Det er også vigtigt at komme hjemmefra og få det hele lidt på afstand,« siger Mette Rindebaek.

Ligesom flere andre deltagere har hun og Martin Bachmann Pedersen tegnet en saerlig rejseforsi­kring, som via et medlemskab i Kraeftens

Bekaempels­e gør det lettere at rejse som kraeftramt.

Blandt andet på grund af en mere lempelig medicinsk forhåndsgo­dkendelse og muligheden for at afbestille, hvis man blev utryg ved at tage afsted op til rejsen.

»Jeg håber, at turen kan vaere med til at skabe livsglaede hos deltagerne samt inspirere andre kraeftramt­e til at turde hoppe ud i lignende eventyr. Det gaelder om at få noget ud af livet, mens vi har det,« slutter Martin Bachmann Pedersen.

Tårerne trillede ned ad mine kinder. Jeg var simpelthen så taknemlig for livet og for at få lov at genopleve alt dette.

Martin Bachmann Pedersen, kraeftpati­ent og initiativt­ager

 ?? ?? Mette Rindebaek fra Odense blev i 2021 diagnostic­eret med aggressiv lymfecance­r. Foto: Vivi Mindedal
Mette Rindebaek fra Odense blev i 2021 diagnostic­eret med aggressiv lymfecance­r. Foto: Vivi Mindedal

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark