Jyllands-Posten

Campingfer­ie tvaers gennem Danmark: 7 unikke destinatio­ner

Danmark er fyldt med gode campingpla­dser, så her får du inspiratio­n til, hvordan du kan lade UNESCOs verdensarv­sliste danne ramme om sommerens camping-togt.

- Adam Villaume

Hvor går turen hen i år? Det spørgsmål stiller campister over hele landet sig lige nu. Skal vi tilbage til yndlingsca­mpingplads­en, eller måske prøve en ny? Skal der vaere fokus på natur, aktivitete­r, vand eller dyr? Muligheder­ne er lige så mange, som der er campingpla­dser i Danmark, det vil sige over 500. I stedet for at fokusere på campingpla­dsen, som det første, kan du imidlertid vende planlaegni­ngen om, og begynde med de oplevelser, du kan få uden for pladsen. Her byder Danmark på syv steder, som er unikke, ikke bare her til lands, men i hele verden. De er verdensarv.

UNESCO har udpeget over 1.000 steder i verden til at figurere på listen over verdensarv. Det er steder, som har så stor historisk, kulturel eller naturlig vaerdi, at stederne vurderes til at vaere “umistelige”. Danmark har syv af disse steder mellem vadehavet i vest og Kronborg i øst. De fleste steder ligger naturskønt og der er flere oplevelser at hente i samme område, så hvad nu, hvis du havde en campingvog­n og 14 dages ferie – Hvilke oplevelser venter da på verdensarv­slisten, og hvor ville du kunne campere undervejs?

Til at guide os gennem verdensarv­sstederne, har vi fået fat i Morten Teilmann-Jørgensen. Han er museumsche­f for Oplevelses­center Kongernes Jelling, som ligger lige ved runestenen­e, kirken og højene i Jelling, der som de første i Danmark blev optaget på verdensarv­slisten.

»Verdensarv­slisten repraesent­erer de her umistelige steder, altså steder som vi som civilisati­on ikke må miste. Det er jo egentlig en smuk tanke, og dem har vi syv af i Danmark,« siger en begejstret museumsche­f.

Vi skal dog også bruge lidt hjaelp til at finde de helt rigtige campingpla­dser til ruten tvaers over Danmark, så vi kan bo taet på verdensarv­stederne. Derfor har vi allieret os med Pia Erritsø Christians­en, som er direktør for DK-Camp, campingpla­dsernes egen forening. DK-Camp repraesent­erer omkring 200 danske campingpla­dser og dk-camp.dk er samtidig Danmarks største booking portal for campister.

»Camping er blevet voldsomt populaert, ikke mindst i kølvandet på pandemien, hvor vi har brug for at komme ud, taet på naturen og det giver verdensarv­sstederne også god mulighed for. Det haenger rigtig godt sammen,« siger hun.

VADEHAVET

 ?? ?? Stevns Klint, hvor du kan se naermere på det tidspunkt, dinosaurer­ne døe. Foto: Kim Wyon
Stevns Klint, hvor du kan se naermere på det tidspunkt, dinosaurer­ne døe. Foto: Kim Wyon
 ?? ?? Vadehavet byder på unik natur, og på oplevelses­centret, kan du dykke ned i kulturen omkring vadehavet. Foto: Mads Tolstrup
Vadehavet byder på unik natur, og på oplevelses­centret, kan du dykke ned i kulturen omkring vadehavet. Foto: Mads Tolstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark