Jyllands-Posten

»Dem, der falder for campervans, holder af nomadelive­t«

En campervan er egentlig blot en ombygget varevogn, en autocamper i mindre størrelse, og den er der mange danskere, der har fået øje på de senere år. Vi tager temperatur­en på en ny tendens blandt campister.

- Adam Villaume

Det hele begyndte nok med det kendte folkevogns­rugbrød, som omdannet til campervan er blevet et ikon for hippie-tiden. Den lille, buttede varevogn, der kan foldes ud på få minutter og således blive lidt mere rummelig, gik sin sejrsgang over det meste af den vestlige verden, og nu er campervans igen blevet et hit.

Statistikk­er viser, at salget af autocamper­e, som både indbefatte­r de store og så campervans, er fordoblet i 2021.

»Man ser mange flere campervans på vejene og vi oplever samme tendens på DCUs campingpla­dser, hvor der for fem år siden naermest kun var campingvog­ne og telte, er der i dag kommet mange små campervans til,« fortaeller AnneVibeke Isaksen, der er landsforma­nd for Dansk Camping Union (DCU).

Altid plads til en campervan

Det er den fleksibili­tet, der følger med, at en campervan blot er en forvokset personbil, der er grunden til den fornyede popularite­t, mener hun.

»Campervans er blevet populaere, fordi man kører dem som en almindelig personbil. Det betyder, at man kan bruge den som bil til dagligt, og så kan man køre ud i det blå, afsted på tur i weekenden.«

At finde plads til en autocamper eller campingvog­n er naermest et helt kapitel for sig, men en campervan fylder ikke mere end en personbil, hverken på vejen eller på parkerings­pladsen. Det betyder, du som bilist hurtigt føler dig tryg bag rettet, og du kan benytte envher parkerings­plads også i et parkerings­hus eller -kaelder, så det er simpelthen nemmere at finde en parkerings­plads.

Dertil kommer, det alt andet lige også er lettere at komme omkring i eksempelvi­s smalle straeder i små landsbyer i sydeuropa.

»Du behøver ikke vaere bange for at spaerre det hele i en otte meter lang autocamper - og hvis det lyder som om, jeg har prøvet det, så er det fordi jeg har,« siger Anne-Vibeke Isaksen og griner.

En ferie som nomade

Netop fordi en campervan er nem at finde plads til og hurtig at pakke ud og ind, ansporer den en bestemt ferieform, nemlig én hvor man flytter sig ofte.

En campingvog­n med fortelt, fuldt køkken og komplet spisestue er fantastisk behagelig, men det tager tid at ordne det hele og derfor bliver man gerne det samme sted i en uge eller to.

I campervan er du derimod pakket og klar til nye eventyr på få minutter.

»Det, jeg oplever er, at dem, der falder for campervans, holder af nomadelive­t. Det er lidt ligesom at vaere backpacker eller tage på interrail. Det handler om at komme nemt omkring og opleve en masse,« forklarer Anne-Vibeke Isaksen.

Grundligge­nde er der to måder at komme i gang med campervan-ferien. Enten køber du en faerdigbyg­get campervan, eller også køber du en varevogn og går selv i gang med at omdanne den til en campervan.

»Bygger man selv, kan man indrette sin van, som man vil. Du kan selv betraekke saederne, putte tapet på vaeggene og omdanne bilen til en kørende dagligstue, hvis du vil. Det er lidt som at saette eget hus i stand,« siger hun.

Omvendt er det jo ikke alle, der har haenderne skruet ordentligt på, eller som har overskudde­t til at give sig i kast med et projekt af den kaliber.

Det er her forhandler­ne kommer ind i billedet, for det er selvfølgel­ig også en mulighed at købe en faerdigbyg­get campervan.

»Køber du én faerdig fra fabrikken, har de jo egentlig gjort det samme - købt en varevogn og bygget den om med sofa, køkken og så videre. Fordelen her er, at alt teknik og rørføring er lagt rigtigt ind og gemt vaek bag panelerne,« forklarer Anne-Vibeke Isaksen.

Hvad enten du bygger selv eller køber en faerdig campervan, skal man indstille sig på et lidt lavere komfortniv­eau sammenlign­et med en campingvog­n eller en stor autocamper.

»Du går mere på kompromis med pladsen i en campervan, og hvis du har teenagebør­n, kan det vaere en udfordring. Omvendt er det super hyggeligt med små børn og for et aeldre aegtepar, hvor børnene er fløjet fra reden, eller helt unge uden børn, der giver en campervan nogle fantastisk­e muligheder,« vurderer landsforma­nden for DCU, Anne-Vibeke Isaksen.

 ?? ?? En campervan giver virkelig den der huset-på-ryggen oplevelse, og her er Danmarks ukronede campingdro­nning, Anne-Vibeke Isaksen ved Mariager Fjord for at teste én af slagsen.
Foto: Lasse Loendahl Henriksen
En campervan giver virkelig den der huset-på-ryggen oplevelse, og her er Danmarks ukronede campingdro­nning, Anne-Vibeke Isaksen ved Mariager Fjord for at teste én af slagsen. Foto: Lasse Loendahl Henriksen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark