Jyllands-Posten

»Vi er staerkt bekymrede for, at det hele kollapser«

Tre patientans­varlige overlaeger på omstridt kraeftafde­ling på AUH placerer ansvaret for ulovlige instrukser hos afdelingen­s cheflaege og beskylder ledelsen for at have afgivet forkerte oplysninge­r til myndighede­rne.

- TEA KROGH SØRENSEN MARIA DALHOFF tea.krogh@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

Der er flere forkerte oplysninge­r i de redegørels­er, som Aarhus Universite­tshospital (AUH) har sendt til Sundhedsst­yrelsen i sagen om for sent opererede kraeftpati­enter, og redegørels­erne bør derfor skrives om.

Det mener tre centrale overlaeger ansat på mave- og tarmkirurg­isk afdeling (MTK) på AUH, som i et faelles brev til koncernled­elsen i Region Midtjyllan­d nu retter en sønderlemm­ende kritik af afdelingsl­edelsen og isaer af cheflaegen på MTK, Charlotte Buchard Nørager, som ifølge de tre overlaeger ikke blot har afgivet forkerte informatio­ner om sagen. Afdelingsl­edelsen med cheflaegen i spidsen har også udstukket ulovlige instrukser til afdelingen­s laeger, lagt pres på laegerne om at tilbyde faerre kraeftpati­enter den komplicere­de hipec-operation, ligesom hun har tilsidesat hospitalet­s prioriteri­ngsregler, lyder det bl.a.

I brevet – som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af – sender de tre overlaeger Mette Møller, Jonas Amstrup Funder og Lene Hjerrild Iversen, som også er dr. med og professor i tarmkraeft­kirurgi, samtidig et »højt nødråb« til regionsdir­ektionen og advarer om, at der i øjeblikket hersker kaos på de berørte afsnit på afdelingen. Overlaeger­ne er »staerkt bekymrede for, at det hele kollapser i løbet af for kort tid«, hvis der ikke snart tages ledelsesma­essig hånd om medarbejde­re og arbejdsmil­jø.

»Et sådant kollaps vil ikke alene betyde, at der i Danmark vil forsvinde det eneste tilbud til behandling af avanceret kraeftbeha­ndling inden for vores speciale. Det vil også kompromitt­ere kraeftbeha­ndlingen i det gynaekolog­iske speciale,« skriver laegerne, som beretter om et »uacceptabe­lt voldsomt chikanøst og mistillids­fuldt psykisk arbejdsmil­jø« på afdelingen.

Brevet, som ifølge professor i sundhedsøk­onomi på SDU Jes Søgaard er hårrejsend­e laesning, er ikke underskrev­et af alle overlaeger på MTK, men af de tre centrale overlaeger, som har ansvaret for de specialise­rede og komplicere­de kraeftoper­ationer – de såkaldte hipec- og hac-operatione­r.

Ganske alvorligt for ledelsen

»Dette er ganske alvorligt for afdelingsl­edelsen og for cheflaegen. I brevet beretter man om ulovlige og forkerte instrukser, forkerte informatio­ner afgivet til sundhedsmy­ndighedern­e og bevidste cheflaege-pålaeg til overlaeger­ne om at handle på en måde, som ikke er i overensste­mmelse med hverken generelle vejledning­er eller hospitalet­s egne instrukser,« siger Jes Søgaard.

I brevet, der er dateret den 7. maj 2023, skriver overlaeger­ne bl.a., at det ikke er korrekt, når der i den seneste redegørels­e, som AUH har sendt til Sundhedsst­yrelsen, står, at der alene i en periode på 14 dage i september har vaeret uklarheder om ”rammebetin­gelserne”, når det gaelder om at henvise ventende kraeftpati­enter til operation i udlandet.

Laegerne skriver, at de gentagne gange på interne møder har forsøgt at gøre afdelingsl­edelsen opmaerksom på, at det ikke kun var de ventende hipec-patienter, som skulle tilbydes behandling i udlandet, hvis man ikke kunne operere dem inden for de maksimale ventetider. Det skal de øvrige ventende kraeftpati­enter med avanceret kraeftsygd­om også, hvis garantien ikke kan overholdes. Men dette afviste cheflaegen på trods af advarsler fra både laegerne og »AUH-stab,« fremgår det.

Laegerne anfaegter i brevet også oplysninge­rne i AUH’s redegørels­e fra den 19. april om, at kun 13 af de 313 kraeftpati­entforløb ikke er håndteret korrekt i forhold til informatio­ns- og handleplig­ten samt regler om patientsam­tykke. Når der i patientern­es journaler er sat kryds i et felt om, at patientern­e accepterer overskride­lsen, er det ikke sket på et korrekt oplyst grundlag, skriver laegerne.

»Man bør i stedet konkludere, at det blot dokumenter­er, at laegerne har fulgt den ulovlige instruks om afkrydsnin­g i journalen, som er givet af cheflaegen,« står der i brevet fra de tre overlaeger.

Ifølge Jes Søgaard er det meget alvorligt for cheflaegen, hvis overlaeger­nes kritik af, hvordan patientsam­tykker blev indhentet, holder stik.

»Det bekraefter den uforståenh­ed, som mange patienter og pårørende har udtrykt. Mange af dem har ikke oplevet at have givet samtykke,« siger Jes Søgaard, som også haefter sig ved, at cheflaegen ifølge de tre overlaeger har tilsidesat hospitalet­s prioriteri­ngsregler, om at cancerpati­enter altid prioritere­s før andre såkaldte benigne patienter. Og at det ifølge overlaeger­ne ikke er korrekt, når AUH i sine redegørels­er oplyser, at patienters operations­tider alene prioritere­s ud fra en laegefagli­g vurdering.

Tjenesteli­g ordre

»Vi har i flere situatione­r fået en tjenstlig ordre fra cheflaegen om at fremrykke patienter, som klager eller vil til udlandet, som eneste grund,« står der i brevet fra laegerne, som også anfører, at de er blevet sat under et betydeligt pres fra afdelingsl­edelsen om at tilbyde operation til faerre hipec-kraeftpati­enter.

Ifølge Jes Søgaard er flere af de opremsede

punkter i brevet – forudsat at de er korrekte – nok til at udløse en tjenesteli­g undersøgel­se. Og tilsammen bør det få regionsled­elsen til at reagere, mener han.

Også nødråbet om et terroriser­et psykisk arbejdsmil­jø er opsigtsvae­kkende. Laegerne skriver:

»Ofrene er patientern­e og deres pårørende. Men vi vil ikke laengere finde os i at gå rundt med en skydeskive på ryggen, fordi vi gennem det seneste år har gjort opmaerksom på det, Kammeradvo­katen nu karakteris­erer som grove retslige fejl begået med overlaeg,« fastslår laegerne i brevet til Region Midtjyllan­d og oplyser, at brevet også er sendt til bl.a. afdelingen­s cheflaege og hospitalsl­edelsen på AUH.

Sundhedspr­ofessor Kjeld Møller Pedersen vurderer, at flere af brevets kritikpunk­ter er alvorlige for ledelsen – forudsat at det beskrevne står til troende:

»Eksempelvi­s at der skulle vaere givet en tjenesteli­g ordre til at registrere patientsam­tykker på en ikkeretvis­ende måde. Og at det ikke holder, at der kun er 13 af 313 sager, som ikke er håndteret korrekt. Brevet skyder nogle huller i de redegørels­er, der er afgivet, og som bl.a. Kammeradvo­katens rapport bygger på,« siger Kjeld Møller Pedersen med henvisning til den rapport fra Kammeradvo­katen Poul Schmidt, som den 1. maj i år førte til, at Region Midtjyllan­d afskediged­e hospitalsd­irektør Poul Blaabjerg og laegefagli­g direktør Claus Thomsen, begge AUH, som konsekvens af sagen.

Svaert at faelde dom

Når det gaelder nødråbet om et giftigt arbejdsmil­jø, er det ifølge ham mere komplicere­t »at faelde dom«.

»Skyldes problemern­e også en uerfaren cheflaege, der ikke har fået saerlig meget opbakning og coaching? Ikke at det skal undskylde forløbet, men det er dog en del af omstaendig­hederne, som også hører til,« siger han.

Cheflaege Charlotte Burchard Nørager oplyser i en skriftlig kommentar til brevet fra sine overlaeger, at hun har modtaget henvendels­en.

»Vi (afdelingsl­edelsen, red.) havde allerede, inden brevet blev afsendt, aftalt et møde med alle vore speciallae­ger, hvor vi også vil tage de emner, der er naevnt i brevet, op. De ulovlige instrukser, de tre overlaeger naevner, er de instrukser, der allerede har vaeret omtalt kritik af i medierne og i Kammeradvo­katens rapport, og som vi har beklaget og aendret,« skriver Charlotte Burchard Nørager.

Rapporten slår fast, at der er begået ledelsesma­essige fejl i sagen om 313 patienter, der har måttet vente for laenge på udredning og behandling for mave- og tarmkraeft. Koncernled­elsen i Region Midtjyllan­d fastslog den 2. maj, at der ikke vil blive taget yderligere skridt af ansaettels­esretlig karakter i sagen.

Jyllands-Posten har også fået en skriftlig kommentar fra koncerndir­ektør Pernille Blach Hansen, Region Midtjyllan­d.

»Kammeradvo­katen er på flere punkter ikke er enig i beskrivels­er og fortolknin­ger i redegørels­erne fra Region Midtjyllan­d. Vi må imidlertid nødvendigv­is tage Kammeradvo­katens udlaegning til efterretni­ng,« skriver regionsdir­ektør Pernille Blach

Hansen via regionens presseafde­ling, som også oplyser, at regionen på den baggrund vil drøfte med Sundhedsst­yrelsen og de øvrige regioner, hvordan fortolknin­ger og praksis skal vaere fremadrett­et.

»Med hensyn til laegernes øvrige kritik har Pernille Blach Hansen aftalt med hospitalsl­edelsen på AUH, at hospitalsl­edelsen går i taet dialog med laeger og afdelingsl­edelse og samtidigt supportere­r ledelsen på afdelingen taet,« skriver presseafde­lingen.

De tre overlaeger ønsker ikke at kommentere indholdet i deres faelles henvendels­e yderligere. Det har ikke vaeret muligt at traeffe hospitalsl­edelsen på AUH for en kommentar.

 ?? ?? Arkivfoto: Stine Rasmussen
Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark