Jyllands-Posten

»Det er endnu en voksen, der udtaler sig fra et voksent perspektiv«

I et interview advarer topchef i Dansk Industri mod, at børn og unges skaermforb­rug kan svaekke fremtidens arbejdskra­ft. Men det er noget »pladder«, lyder det fra en ivaerksaet­ter, mens en 16-årig formand er traet af voksne, der ikke spørger de unge.

- LASSE MOMME lasse.momme.jessen@jp.dk

»Det synes jeg, er noget pladder«.

Så klar er reaktionen fra serieivaer­ksaetter, foredragsh­older og adm. direktør i Visma Dinero Martin Thorborg efter et interview i Berlingske.

Her fortaeller topchef i Dansk Industri Lars Sandahl om sin bekymring for, at børn og unges skaermforb­rug kan betyde dårligere trivsel og dermed svaekke kvaliteten af fremtidens arbejdskra­ft.

»Jeg har 25 unge i min virksomhed. Det er nogle af de kvikkeste mennesker, jeg har mødt. De generation­er, der kommer nu, er politisk bevidste, engagerede og samfundsin­teressered­e. De har kompetence­r, som arbejdsgiv­erne ønsker sig. Jeg vil i hvert fald gerne have videbegaer­lige, nysgerrige unge mennesker, der ved, hvor de skal finde informatio­ner og kan indgå i faellesska­ber online og offline,« siger Martin Thorborg, der i 1995 stiftede it-succesen søgemaskin­en Jubii.

I interviewe­t med Berlingske giver Lars Sandahl skaermene en stor del af skylden for den stigende mistrivsel blandt børn og unge. Derfor foreslår han og Dansk Industri teknologif­orståelse på skoleskema­et og et nationalt forbud mod mobiltelef­oner i skolen, ligesom han åbner for at begraense børn og unges adgang til sociale medier i deres fritid.

Ifølge Martin Thorborg glemmer man, at unges liv i dag ser vaesentlig­t anderledes ud end for 50 år siden, når man begynder at tale om forbud.

Han forstår godt bekymringe­n for unges mistrivsel. For selvfølgel­ig er det et problem, hvis »ungen sidder med snotten nede i sin iPad og ser Tiktok hele dagen«, som han siger, men et forbud, mener han, er som at give de unge »en stentavle at hamre i«, fordi mange af fremtidens opgaver skal løses med teknologi.

»Jeg synes i det hele taget, at enten-eller er en latterlig tankegang. Telefonern­e er geniale til så mange ting. Min store søn har for eksempel fået enormt mange venner gennem computersp­il. Det er boomeragti­gt at tro, at venskaber kun kan knyttes, hvis man sidder arm i arm. Som gamle mennesker har vi en tendens til hele tiden at se de unge som et problem – og opfinde ting, der tyder på, at nu går verden af lave. Da radioen kom, var man sikker på, at børn ville ligge derhjemme, høre radio og aldrig blive til noget,« siger han.

Endnu en voksen

Da formand for Danske Skoleeleve­r Marie Holt Hermansen laeste interviewe­t i Berlingske, taenkte hun: nu igen. Hun synes, det er endnu et eksempel på det, der er blevet symptomati­sk for debatten om børn og unges mobilforbr­ug.

»Det er endnu en voksen, der udtaler sig fra et voksent perspektiv om os unge. Det er vildt aergerligt, for jeg synes, at man som voksen misser nogle ting, når man udtaler sig om teknologi. Man har et helt andet verdensbil­lede. Der er ikke nogen af os unge, der har levet i en verden uden en smartphone. Det er en integreret del af vores måde at vaere mennesker på,« siger hun.

Hvad får det dig som ungt menneske til at føle?

»Det stikker jo en smule. Det bliver skaeldud, og jeg kan vaere bekymret for, at man traeffer beslutning­er på det grundlag. Jeg tror, at der også er mange voksne, som bruger deres mobiltelef­oner mere, end hvad godt er. Vi gør jo, som vi gør, fordi vi ser på vores foraeldre,« siger hun.

De unge vil selv gerne vaere mere naervaeren­de og bedre til at håndtere deres mobilforbr­ug, siger hun.

Hun oplever, at sociale medier kan forstaerke nogle af de ting, der i forvejen kan vaere svaert som ung – sammenlign­ing, perfekthed­s- og praestatio­nskultur – men ikke, at sociale medier i sig selv er årsagen til, at børn og unge trives dårligt, ligesom der ifølge hende er en masse gode ting ved telefonen, man skal have for øje.

Derfor mener hun, at et forbud mod mobiltelef­oner i skolen er en dårlig idé. I ste

Der er ikke nogen af os unge, der har levet i en verden uden en smartphone. Det er en integreret del af vores måde at vaere mennesker på. MARIE HOLT HERMANSEN, FORMAND, DANSKE SKOLEELEVE­R

det er der brug for en samtale i klassevaer­elset om, hvilken rolle mobilerne skal spille i hverdagen, lyder det fra formanden, der kalder interviewe­t i Berlingske for »konfliktop­trappende«.

»Det kan godt vaere, det ikke er meningen. Men det er resultatet. Det skaber stigmatise­ring, skyld og skam, i stedet for accept af at vi som befolkning alle sammen har et problem og skal finde en måde at regulere teknologie­n på.«

Nogle vil nok sige, at det er rimeligt, at voksne mennesker saetter rammer for, hvordan livet skal vaere for dem, der går i skole og måske endnu ikke selv kan begraense deres forbrug?

»Jeg tror, at vi langt hen ad vejen ved mere om teknologi end mange voksne. Vi skal anerkende begge perspektiv­er. Omvendt synes jeg, at det er os unge, der skal leve i fremtiden,

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark