Jyllands-Posten

Mand var uberettige­t frihedsber­øvet i naesten to måneder. Styrelse aendrer nu praksis

Danske myndighede­r opfordrede sidste år en mand til at opdigte et pasnummer, så han kunne indgive sin ansøgning om ophold i Danmark. Men det måtte styrelsen ikke, lyder dommen fra ombudsmand­en, som har udtalt kritik. Styrelse aendrer nu praksis.

- HELENE KRISTINE HOLST SEBASTIAN ABRAHAMSEN helene.k.holst@jp.dk sebastian.abrahamsen@jp.dk

Han talte dansk, mødte på arbejde hver dag, og hans chef gjorde alt for at beholde ham i Danmark.

Alligevel blev han uberettige­t frihedsber­øvet, opfordret af myndighede­rne til at lyve, og nu har ombudsmand­en udtalt kritik i sagen.

I centrum af historien er syriske Mohamad El Bathis, der kom til Danmark i 2015 og fik asyl. Siden fik han arbejde og dansk kaereste. I 2022 genvurdere­de udlaending­emyndighed­erne hans opholdstil­ladelse og vurderede, at han skulle udsendes til Libanon, hvor han tidligere havde boet i en flygtninge­lejr. Men Mohamad El Bathis og hans arbejdsgiv­er Thougaard Ejendomme gjorde et sidste forsøg på at beholde ham i landet.

Derfor forsøgte de en lørdag at indsende en ansøgning om opholdstil­ladelse på baggrund af hans job.

Men de stødte på en raekke fejl i systemet.

Mohamad El-Batish blev bedt om at udfylde et pasnummer, da han skulle sende ansøgninge­n til Styrelsen for Internatio­nal Rekrutteri­ng og Integratio­n (Siri). Hans pas var imidlertid udløbet.

Styrelsen havde først telefontid mandag, og da Mohammad el Batish og hans arbejdsgiv­er omsider kom igennem den flere timer lange telefonkø, blev de oplyst om, at ansøgnings­fristen var overskrede­t med én dag. Mohamad el Batish skulle derfor slet ikke sende sin ansøgning. Den ville alligevel ikke blive godkendt, var beskeden fra styrelsen.

Da Jyllands-Posten første gang fortalte om Mohamad el-Batish i september, sad han derfor frihedsber­øvet i Udrejsecen­ter Ellebaek, der mest af alt minder om et faengsel. Her ventede han på at blive udsendt.

Der burde han aldrig have siddet, hvis hans ansøgning var blevet accepteret, og det var netop, hvad Byretten i Hillerød nåede frem til efter Jyllands-Postens afdaekning. Siri oplyste til JyllandsPo­sten, at Mohammed el Batish kunne have udfyldt et »vilkårligt« pasnummer, hvis han pas var udløbet. Men det fremgik intet sted, og eksperter kaldte det dengang »ulovligt« overhovede­t at afkraeve et pasnummer. De undrede sig højlydt over, at styrelsen opfordrede til at afgive urigtige oplysninge­r.

Folk kunne ikke søge

Nu har Folketinge­ts Ombudsmand, Niels Fenger, taget stilling til Siris praksis med krav om pasnummer og har på den baggrund udtalt kritik:

»Den hidtidige ordning har gjort det vanskeligt og i nogle tilfaelde måske endda afholdt ansøgere uden gyldigt pas fra at ansøge,« skriver ombudsmand­en på sin hjemmeside.

Styrelsen har på den baggrund valgt at aendre ansøgnings­skemaet, så det fremover ikke vil vaere obligatori­sk at indtaste pasnummer og oplysninge­r om passets udløbsdato i skemaet.

Siris har oplyst, at skemaet vil blive aendret i slutningen af maj eller starten af juni i år. Indtil da orienterer styrelsen på sin hjemmeside ansøgerne om, at de kan bruge et papirskema, hvis de ikke har et gyldigt pas, fremgår det også af ombudsmand­ens hjemmeside.

Mohamad El Batish får ingen gavn af aendringen. Han er udsendt til Libanon, hvor styrelsen vurderede, at han havde et sikkert opholdsgru­ndlag.

Jyllands-Posten har bedt Siri om en kommentar. Styrelsen er endnu ikke vendt tilbage.

 ?? ?? Mohamad el Batish havde dansk kaereste, dansk job og talte dansk. Nu er han udsendt til Libanon. Foto: Nicolai Lorenzen
Mohamad el Batish havde dansk kaereste, dansk job og talte dansk. Nu er han udsendt til Libanon. Foto: Nicolai Lorenzen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark