Jyllands-Posten

Region Midtjyllan­d erkender fejl og udarbejder helt ny redegørels­e til Sundhedsst­yrelsen i kraeftsag

Sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) er bekymret for, at kraeftsage­n fra AUH underminer­er tilliden til sundhedsva­esenet. Umiddelbar­t får kritik om ulovlige instrukser ikke konsekvens­er for afdelingsl­edelsen, oplyser AUH.

- MARIA DALHOFF TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN maria.dalhoff@jp.dk tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Masser af fejl, halve sandheder og fortielser. De hidtidige redegørels­er fra Region Midtjyllan­d til Sundhedsst­yrelsen om kraeftsage­n på AUH, hvor over 300 kritisk syge kraeftpati­enter ikke har fået behandling til tiden, bliver nu skrottet.

Forfra og om igen.

»Vi har tidligere sagt til Sundhedsst­yrelsen, at vi nok fik brug for at justere de redegørels­er, vi tidligere har sendt om situatione­n på maveog tarmkirurg­isk afdeling på AUH. Men vi må konstatere, at der har vaeret så mange fejl, at det ikke slår til med justeringe­r. Vi starter forfra og udarbejder en helt ny og mere retvisende redegørels­e,« siger regionsråd­sformand Anders Kühnau (S).

Ikke mindst et meget kritisk brev fra tre centrale overlaeger til direktione­n, som Jyllands-Posten omtalte tirsdag, har sat fokus på de mange fejl i regionens tidligere redegørels­er. Af brevet fremgår det bl.a., at patientern­es samtykke til at vente laengere end de maksimale to uger hviler på et »ikkekorrek­t oplyst grundlag« som følge af en ulovlig instruks fra afdelingsl­edelsen, og at cheflaegen har lagt et betydeligt pres på laegerne om at tilbyde faerre kraeftpati­enter den komplicere­de hipecopera­tion.

Anders Kühnau vil ikke forholde sig til eventuelle konsekvens­er i forhold til afdelingsl­edelsen på maveog tarmkirurg­isk afdeling, men henviser til ledelsen på AUH. Dog har forretning­sudvalget besluttet at invitere de tre meget utilfredse overlaeger til at uddybe deres synspunkte­r på naeste møde – eventuelt et ekstraordi­naert møde. Samtidig oplyser

Kühnau, at 12 andre laeger fra afdelingen har sendt et kort støttebrev, hvor de udtrykker tillid til afdelingsl­edelsen, som de ikke mener, er skyld i de store kapacitets­problemer. Jyllands-Posten har efterfølge­nde fået brevet udleveret.

Sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) noterer med tilfredshe­d, at Region Midtjyllan­d vil aflevere en ny samlet redegørels­e.

Alt skal frem

»Det er helt afgørende, at vi får alt frem i kraeftsage­n fra Aarhus Universite­tshospital, og Region Midtjyllan­ds hidtidige redegørels­er har ikke givet fyldestgør­ende svar på en raekke spørgsmål. Derfor er det også på sin plads, at regionen vil komme med en samlet redegørels­e, så vi får klarhed over, hvad der er sket i den dybt ulykkelige sag, hvor alvorligt syge kraeftpati­enter er blevet svigtet,« lyder det i et skriftligt svar fra ministeren, som også haefter sig meget kritisk ved, at patientern­e tilsynelad­ende ikke er blevet ordentligt informeret:

»Det er fuldstaend­ig uacceptabe­lt, at kraeftpati­enter, der vel nok befinder sig i deres livs krise, ikke er blevet ordentligt informeret om deres rettighede­r, og at AUH ikke har levet op til sin informatio­nsog handleplig­t. Det underminer­er tilliden til vores sundhedsva­esen og hører ingen steder hjemme.«

Anders G. Christense­n (V), der sidder i forretning­sudvalget, ser ingen anden udvej, end at regionen udarbejder en helt ny redegørels­e.

»Redegørels­en skal samtidig indeholde en konkret gennemgang af de forløb, som de 313 patienter, hvor de maksimale ventetider er overskrede­t, har vaeret igennem. Vi er slået tilbage til start, men det er nødvendigt med et retvisende billede af, hvad der er sket på afdelingen,« siger han.

Også De Radikales medlem, Hanne Roed, vil have klarhed over, hvad der op og ned, og samtidig fastslår hun, at hendes tillid til direktions­ledelsen efterhånde­n »er meget tyndslidt«.

En ulovlig instruks

På Københavns Universite­t haefter professor i sundhedsju­ra Mette Harlev sig isaer ved de meget praecise oplysninge­r i overlaeger­nes brev om, at patientsam­tykket fra alvorligt syge kraeftpati­enter i høj grad skulle vaere indhentet på et »ikkekorrek­t oplyst grundlag«. Afdelingsl­edelsen har ifølge overlaeger­ne ulovligt instrueret laegerne om afkrydsnin­g i feltet for patientsam­tykke i journalen, selv om patientern­e måske ikke var fuldt informeret om f.eks. mulighed for operation i udlandet eller konsekvens­er af laengere ventetid.

»Kammeradvo­katens rapport omtaler et afdelingsm­øde, hvor noget, der kan ligne en instruks, naevnes. Men vi ved ikke, om instruksen er mundtlig eller skriftlig. Under alle omstaendig­heder vil en sådan instruks selvfølgel­ig vaere ulovlig. Hvis man beder laegerne notere noget i patientjou­rnalerne, som ikke er korrekt, om at tale med patientern­e på en bestemt måde eller om ikke at fortaelle patientern­e om deres muligheder og om konsekvens­erne af samtykket, er det klart ulovligt,« siger Mette Hartlev.

Hun understreg­er, at hvis der er givet en sådan ordre, er det meget problemati­sk. Og hvis laegerne har fulgt ordren, er det også problemati­sk, for laegerne har også pligt til at sige fra.

I de redegørels­er, som AUH i april sendte til Sundhedsst­yrelsen, fremgår det bl.a., at kun 13 ud af 313 forsinkede kraeftpati­entforløb er håndteret forkert – og at kun disse 13 sager om overskride­lser af de maksimale ventetider indberette­s til Sundhedsst­yrelsen. Hvis langt flere patientfor­løb i virkelighe­den har vaeret forkert håndteret, burde de også have vaeret indberette­t, fastslår Mette Hartlev. Det kunne formentlig på et tidligere tidspunkt have bragt styr på tingene til gavn for alle patienter, lyder det.

Laegefagli­g direktør på AUH Michael Braüner Schmidt meddeler i en skriftlig kommentar, at hospitalsl­edelsen er i dialog med de tre overlaeger om deres kritik.

»Vi er klar over, at arbejdsmil­jøet er udfordret i afdelingen, og vi er derfor rykket meget taet på afdelingen med ledelsesst­øtte og fokus på arbejdsmil­jø, arbejdspre­s og psykisk arbejdsmil­jø«.

Det underminer­er tilliden til vores sundhedsva­esen og hører ingen steder hjemme. SOPHIE LØHDE (V), SUNDHEDSMI­NISTER

Får henvendels­en konsekvens­er for afdelingsl­edelsen?

»Nej. Direktione­n i Region Midtjyllan­d har placeret ansvar i sagen, og på et doorstep den 2. maj afviste direktione­n, at der ville ske yderligere fratraedel­ser.«

 ?? ?? Indenrigs- og sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) er tilfreds med, at regionsfor­mand Anders Kühnau (V) kalder redegørels­erne om kraeftsage­n tilbage og starter helt forfra og udarbejder en ny og mere retvisende.
Arkivfoto: Jens Dresling
Indenrigs- og sundhedsmi­nister Sophie Løhde (V) er tilfreds med, at regionsfor­mand Anders Kühnau (V) kalder redegørels­erne om kraeftsage­n tilbage og starter helt forfra og udarbejder en ny og mere retvisende. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark