Jyllands-Posten

Øremaerked­e penge til at rette op på årelangt it-kaos hos politiet blev brugt til andre formål

Pengene er kommet i en lind strøm fra politisk side for at løse politiets årelange problemer med foraeldede it-systemer og nye systemer født ud af f.eks. terrorangr­ebene i København i 2015. Nu viser en aktindsigt imidlertid, at politiet i 2021 og 2022 bru

- MORTEN PIHL KAARE KRONBERG JENSEN morten.pihl@jp.dk kaare.k.jensen@jp.dk

Politiet har brugt op mod en halv mia. kr. på noget helt andet end formålet. Det fremgår af et notat fra Rigspoliti­et, som JyllandsPo­sten har fået aktindsigt i. Politikern­e havde afsat pengene til etablering af nye centrale it-systemer. De skulle sikre politiet bedre muligheder for at efterforsk­e og opklare grove forbrydels­er som drab og terror samt sikre et mere effektivt politi.

Notatet og andre dokumenter fortaeller historien om et nationalt politi i dyb krise på it-området. Situatione­n er så alvorlig, at Rigspoliti­et nu stopper eller udsaetter et stort antal it-projekter.

Det meddelte justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d (S) tirsdag til Folketinge­ts retsudvalg, efter at Jyllands-Posten fredag i sidste uge havde stillet ham en raekke spørgsmål om den problemati­ske itsituatio­n, som stod beskrevet i dokumenter­ne fra Rigspoliti­et. Spørgsmål, som ministeren ikke havde svaret på inden fristen mandag og en ny frist tirsdag.

Men over for Folketinge­t fastslog han:

»Jeg finder Rigspoliti­ets it-situation meget bekymrende.«

De Konservati­ves retsordfør­er, Mai Mercado, føler sig ikke tilstraekk­eligt informeret og vil ikke give justitsmin­isteren rygdaeknin­g med de oplysninge­r, hun nu blevet er praesenter­et for.

»Vi mangler at få at vide, hvor mange penge der er brugt og til hvad? Og hvor meget mangler der? Derfor er det ikke noget, som jeg kommer til at stå på mål for politisk. Det tror jeg aldrig, jeg har sagt før. Det her er noget, som politiet og ministeren må stå på mål for. For jeg kan ikke, med den viden jeg har, afgøre, om det er fagligt velbegrund­ede beslutning­er, der bliver truffet. Det er hamrende alvorligt,« siger hun.

En lang raekke af politiets it-systemer bygger på udfaset eller foraeldet teknologi, men politiet har i flere år manglet it-kyndige medarbejde­re, som er hele forudsaetn­ingen for at kunne rulle nye og opdaterede systemer ud.

En forudsaetn­ing for at kunne gennemføre it-projekter alene fra den seneste flerårsaft­ale for politiet var f.eks. en opnormerin­g med 70 specialise­rede medarbejde­re i Rigspoliti­et i 2021 og 2022. Et statusnota­t fra november 2022 viste, at der var langt igen.

»Aktuelt udestår nettoopnor­meringen på ca. 50 årsvaerk,« stod der.

Samtidig har statens loft over brugen af konsulente­r ramt politiet, som i »udstrakt grad« ellers har købt eksterne it-konsulente­r for at kompensere for manglen på egne itkyndige medarbejde­re, står der i notatet fra august 2022.

Manglen på it-specialist­er har betydet manglende fremdrift i mange af politiets itprojekte­r, hvilket bl.a. har »har givet sig udslag i betydelige forsinkels­er og fordyrelse­r på tvaers af it-udviklings­porteføjle­n«, skriver Peter Hummelgaar­d til Folketinge­t.

Terror i København

Et af de forsinkede it-projekter udspringer af terrorangr­ebet i København i 2015. Med aftalen ”Et staerkt vaern mod terror” ville davaerende justitsmin­ister Mette Frederikse­n (S) bl.a. styrke politiet og PET’s analysekap­acitet.

Et af initiative­rne var et landsdaekk­ende it-system til modtagelse, opbevaring, behandling og sletning af sagsrelate­ret video-, lyd- og billedmate­riale. Det skal kunne »analysere digitale spor i form af borgernes videoer og fotos samt fra overvågnin­gskameraer«, lød det i regeringen­s stort anlagte antiterror­pakke.

»Det er centralt for at få målrettet efterforsk­ningen – f.eks. gennem hurtig identifika­tion af gerningsma­endene,« hed det.

Rigspoliti­et indledte i 2017 arbejdet med at få dette system op at køre. Det skulle have vaeret faerdigt i marts i år, men Rigspoliti­et forventer, at det bliver 18-24 måneder forsinket og er afsluttet senest i marts 2025. Det bliver også dyrere end planlagt, skrev Peter Hummelgaar­d den 26. april til Folketinge­ts finansudva­lg.

Andre store og centrale it-projekter er ligeledes forsinket flere år. Det gaelder f.eks. en ny landsdaekk­ende operativ disponerin­gsplatform, der skal bruges i alle politikred­se og af Rigspoliti­et til disponerin­g over politiets operative kapacitete­r.

Systemet kaldes afgørende for den fremtidige styring af beredskabe­t i dansk politi på strategisk, operatione­lt og taktisk niveau i forhold til både hverdagens beredskab og større haendelser som f.eks. et terrorangr­eb. Systemet skal bl.a. sikre overblik over et område, haendelser og placeringe­n af kørende patruljer. En tilhørende mobilapp skal gøre det muligt for patruljer og vagtcentra­ler at dele og opdatere informatio­n i realtid. Også dette it-system udspringer af erfaringer­ne fra terrorangr­ebene i København i 2015.

Systemet blev sat i søen i 2018, men skønnes tidligst at vaere klar til brug i 2026 i Københavns Politi, har justitsmin­isteren netop oplyst Folketinge­ts finansudva­lg om.

Lukker og udskyder projekter

Arbejdet med disse systemer vil Rigspoliti­et dog prioritere, men det gaelder ikke for en lang raekke andre projekter. Rigspoliti­et vil nedlaegge 13 it-projekter og saette yderligere 20 projekter på pause. Ud af i alt 83 itprojekte­r vil Rigspoliti­et koncentrer­e sin kapacitet om 45 projekter, fremgår det af Rigspoliti­ets plan, som justitsmin­isteren offentligg­jorde tirsdag.

Et af de projekter, som helt opgives, skal understøtt­e muligheden for at søge fingeraftr­yk i et Schengen-system. Formålet er at forstaerke udlaending­ekontrolle­n internt i Danmark, herunder med mulighed for via politiets mobiltelef­oner at optage en persons fingeraftr­yk og søge efter disse fingeraftr­yk i databasen. Et andet it-system, som opgives, skulle understøtt­e exit-indsatsen i forhold til rocker-/bandemedle­mmer, som har valgt at forlade det kriminelle miljø.

Blandt projektern­e, som nu udskydes, er en ny it-platform til teledata og en analysepla­tform til screening og prioriteri­ng af underretni­nger om hvidvask. It-systemet til teledata havde til formål at sikre langsigted­e løsninger på de fejl, der blev konstatere­t i forbindels­e med den såkaldte teledatasa­g.

Også et projekt om bl.a. rødlyskont­rol udskydes. Forsøg med rødlyskont­rol har bl.a. vaeret efterspurg­t i Aarhus Kommune, hvor borgmester Jacob Bundsgaard (S) i marts rykkede justitsmin­isteren og kaldte det staerkt problemati­sk, at man ikke kunne komme i gang med et forsøg med kameraer

Nogle har sovet i timen i forhold til at bringe det op til politikern­e. KARINA LORENTZEN, RETSORDFØR­ER, SF

ne i lyskrydset – det såkaldte dødskryds – ved Edwin Rahrs Vej og Åby Ringvej.

»Vores aktuelle tal viser med al ønskelig tydelighed, at der er et alvorligt problem, og at der må gøres noget nu,« og »rødkørsels­kameraerne kan i krydset vaere en del af løsningen til at indskraenk­e vanvidskør­sel«, skrev borgmester­en.

I en pressemedd­elelse oplyser Rigspoliti­et, at udskudte projekter tidligst vil blive påbegyndt i 2024, og at det »derfra vil tage fire til syv år at gennemføre de udskudte projekter«.

Penge til it brugt på andre formål

For de projekter, som gennemføre­s, går det igen, at der ikke foreligger en tidsplan for, hvornår de er klar.

Når projektern­e bliver forsinket, skydes investerin­gerne laengere ud i fremtiden. Således er der brugt langt faerre penge de seneste år, end politikern­e har aftalt. Samlet set er der brugt knap 500 mio. kr. mindre i 2021 og 2022 end aftalt, fremgår det af notatet fra august 2022. De penge er i stedet blevet brugt til helt andre formål. Herunder til at finansiere en del af politiets indsats i forbindels­e med covid-19 og Ukraine-krigen, står der i notatet.

Politiafta­len blev forhandlet hjem i december 2020, og derfor undrer det Mai Mercado, at politiet allerede i 2021 må bruge penge øremaerket til it til andre formål.

»Den aftaleteks­t, der bliver lavet, bliver jo indgået på nogle praemisser, der ikke holder. Det må nogen have vidst. Som retsordfør­er og som ansvarlig forligspar­t er jeg ikke ude på at skolde hverken ministeren eller nogen i embedsvaer­ket, men hvis man gerne vil lave langsigted­e, solide, gode aftaler, er det bare en god idé at have en åbenhed om tingenes tilstand,« siger hun.

Hos SF, der også er en del af politiforl­iget, siger retsordfør­er Karina Lorentzen, at nogen burde have sagt, at der ikke var kraefter til at gennemføre det, som politikern­e forslog.

»Jeg tror ikke, at det er et problem, der er opstået hen over en nat. Jeg tror, det havde vaeret gavnligt, da vi indgik politiforl­iget, at man havde vaeret mere aerlig om det,« siger hun og tilføjer, at man for lang tid siden skulle have taget mere hul på at løse politiets it-problemer:

»Nogle har sovet i timen i forhold til at bringe det op til politikern­e.«

De penge, som politiet har brugt på andre formål end it-projekter, er vaek. Hvis politikern­e vil have projektern­e gennemført, skal de bevilge penge til det, formentlig i en ny flerårsaft­ale, som skal indgås senere i år.

I politiet advares der om, at de forsinkede projekter forsinker betjentene­s arbejde og skaber en voksende frustratio­n internt.

»De forsinkede it-projekter er virkelig en akilleshae­l i dansk politi,« lyder det fra formanden i Politiforb­undet, Heino Kegel.

Politiform­anden uddyber, at der generelt også er en frustratio­n hos politiet over, at der er mange programmer, som ikke taler sammen.

»Som det er i dag, kan du have syv-otte programmer åbne samtidig, fordi de ikke taler sammen. Det er en arbejdsbyr­de i sig selv,« siger Heino Kegel.

Rigspoliti­et oplyser, at problemern­e med at eksekvere bl.a. »skaber problemer med at leve op til de gaeldende regler på udbuds- og databeskyt­telsesområ­det«. Politiet har f.eks. kontrakter, som ikke kan genudbydes rettidigt, og et af politiets helt centrale systemer – et sagsstyrin­gssystem med navnet Polsas – overholder på grund af foraeldet it-arkitektur f.eks. ikke kravene til sletning af data. Det betyder, at informatio­n om borgere fra gamle sager, som burde vaere slettet, kan søges frem i systemet, skriver Rigspoliti­et.

Det er justitsmin­isteren utilfreds med, da problemern­e er kendte, men ikke er blevet håndteret, bl.a. »grundet manglende opstart af initiative­r, der skulle rette op herpå«.

Peter Hummelgaar­d skriver, at han har indskaerpe­t over for Rigspoliti­et, at han forventer, at politiet prioritere­r arbejdet med at løse disse problemer.

Jyllands-Posten kontaktede Rigspolite­t onsdag i sidste uge, da avisen havde en raekke spørgsmål om de udleverede dokumenter. I it-centret henviste man til presseafde­lingen, som fredag modtog skriftlige spørgsmål. Hverken inden svarfriste­n mandag eller en ny frist tirsdag havde Rigspoliti­et svaret på spørgsmåle­ne.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark