Jyllands-Posten

»Jeg kan godt lide at laese, fordi så glemmer jeg det, som jeg synes er traels«

Danske elever laeser dårligere end tidligere, bl.a. fordi de har mindre lyst til at laese. Fem elever fra 4.b på Viby Skole fortaeller, at de faktisk laeser lige så meget, som de ser på skaerm hver dag.

- MORTEN VESTERGAAR­D morten.vestergaar­d@jp.dk

Laeseheste­n er blevet halt. Danske børns lyst til at laese er blevet mindre – det samme er omfanget af tid, de bruger på at laese derhjemme efter skoletid.

Det er ifølge laeseforsk­er Simon Skov Fougt en del af forklaring­en på, at elever i 4. klasse, ifølge den seneste udgave af den internatio­nale laeseunder­søgelse Pirls, er blevet dårligere til at laese.

Eleverne i 4.b på Viby Skole fortaeller dog om en hverdag, hvor laesning i en bog fylder ca. lige så mange minutter som mobiltelef­onen og sociale medier. Ifølge deres dansklaere­r Trine Aaris, der også er laesevejle­der, er det dog generelt en udfordring at holde fast i elevernes laeselyst i netop i 4. klasse.

»De taenker, at nu har de laert at laese, så er der ikke laengere grund til at øve sig. Men det er der – de er langtfra i mål, de mangler bl.a. tempo i laesningen,« siger hun.

Børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfayes (S) reaktion på laeseunder­søgelsen er, at der er brug for, at skolen skaber en sammenhaen­g mellem bøgerne og børnenes hverdag. Det er også Trine Aaris’ strategi i 4. klasse.

»Eleverne bliver ikke ved med at laese i 4. klasse, fordi jeg siger til dem, at de skal. De skal kunne se en mening med det, som de laeser. Jeg forsøger at fortaelle dem, at de skal kunne laese for at kunne følge undertekst­erne i biografen, hvis de skal skrive en sms til en sød pige, og når de skal løse en opgave i matematik. Fra 4. klasse og frem laerer de gennem laesning i alle skolens fag.«

Er det lige meget, hvad de laeser, så laenge de laeser hver dag?

»Nej, langtfra. De skal netop laese forskellig­e genrer – f.eks. litteratur, hvor de laerer at fortolke, at fordybe sig og at laese efter meningen mellem linjerne. De bliver bombardere­t med informatio­n og tekster hver dag, så de skal i høj grad også laere at forholde sig kritisk til det, de laeser.«

Dine elever fortaeller, at de laeser 20-30 minutter derhjemme hver dag, og at de laeser 20 minutter hver dag i skolen, altså i alt naesten en time. Det er lige så lang tid, som de bruger på mobilen og sociale medier. Er det egentlig ikke meget godt?

»Jo, helt sikkert. 20 plus 20 minutter er virkelig fint. Det er bare ikke alle, der får laest så meget hver dag.«

En ting er en laeseunder­søgelse, en minister og en laerers syn på laesningen. Men hvad siger eleverne i 4.b: Kan de lide at laese, hvor meget laeser de, og er det sandt, at mobilen og de sociale medier tager deres tid? jeg lettere falde i søvn. Lige nu laeser jeg en serie, der hedder ”Pigerne fra Nordslette­n” – den er god, fordi der er drama, og den foregår i gamle dage med trolde og drager og sådan noget. Jeg kan godt lide at laese, fordi så glemmer jeg det, som jeg synes er traels.«

Hvor meget tid bruger du hver dag på din mobil og sociale medier?

»En time, tror jeg. Det er Snapchat, og Zoomerang, der er en slags børne-Tiktok, og så kan jeg isaer godt lide at spille Roblox (samling af onlinespil, hvor man kan spille mod andre).«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark