Jyllands-Posten

Er der en hemmelig strategi bag Ukraines nålestik inde i Rusland?

Bag lukkede døre synes Volodymyr Zelenskyj at vise, at han er en mere aggressiv praesident, end hvad han udgiver sig for offentligt, og det kan muligvis forklare en ny dramatisk udvikling i krigen.

- MICHAEL BJERRE Internatio­nal korrespond­ent michael.bjerre@jp.dk

Volodymyr Zelenskyj er blevet modtaget som en helt under sin maratonrej­se de seneste dage fra Rom til Berlin, Paris og London, hvor han mødte alt fra paven til statsleder­e, og hvor han blev lovet nye gigantiske pakker med militaer hjaelp, mod at han ikke bruger våbnene til angreb inde i Rusland.

Men er der en koordinere­t hemmelig plan, som ingen taler højt om, eller snyder Zelenskyj sine allierede?

I hvert fald synes en afsløring af, hvad han går og siger bag lukkede døre, holdt op mod faktiske angreb, herunder et markant i weekenden i Rusland, at fortaelle en anden historie, end at russerne i dag er fuldstaend­ig fredet på eget territoriu­m.

Først afsløringe­n af hvad den ukrainske leder åbenbart har sagt til sine egne folk i

Kyiv, når kameraerne ikke er på: Zelenskyj har i intern kommunikat­ion med toprådgive­re og militaere ledere foreslået at gå i en mere dristig retning – at besaette russiske landsbyer for at presse Moskva, bombe en rørledning, der fører russisk olie til Natolandet Ungarn, og at bruge langtraekk­ende missiler til at ramme mål inden for Ruslands graenser ifølge et laek af tophemmeli­ge Pentagon-dokumenter, som Washington Post er i besiddelse af.

Del af bredere laek

Dokumenter­ne er en del af en bredere laek af amerikansk­e dokumenter, som det 21-årige medlem af Nationalga­rden Jack Teixeira er faengslet og sigtet for at have stjålet og spredt i en gruppe af unge våbenfanat­ikere på mediet Discord, hvorfra dokumenter­ne har bredt sig yderligere.

USA’s efterretni­ngstjenest­e har angiveligt aflyttet Volodymyr Zelenskyj for at sikre sig, at USA kan stole på ham.

Ifølge et af dokumenter­ne, der er maerket »tophemmeli­gt«, foreslog Zelenskyj på et møde i slutningen af januar, at Ukraine »gennemføre­r angreb i Rusland«, mens han flyttede ukrainske landtroppe­r ind på fjendens territoriu­m for at »besaette uspecifice­rede russiske graensebye­r«.

Under et andet møde i februar med Ukraines øverste militaerko­mmandant, general Valery Zaluzhny, udtrykte Volodymyr Zelenskyj bekymring over, at Ukraine ikke har langtraekk­ende missiler, der er i stand til at ramme russiske troppeudse­ndelser i

Rusland. Zelenskyj foreslog derefter, at »Ukraine angreb uspecifice­rede indsaettel­sessteder i Rostov« – en region i det vestlige Rusland – ved at bruge droner.

Konfronter­et med oplysninge­rne om, at han skulle have foreslået at besaette dele af Rusland, beskrev Zelenskyj over for Washington Post oplysninge­rne fra de amerikansk­e efterretni­ngstjenest­er som »fantasier«, men forsvarede samtidig sin ret til at bruge ukonventio­nelle metoder i forsvaret af sit land.

»Ukraine har al ret til at beskytte sig selv, og vi gør det. Ukraine besatte ikke nogen, det var omvendt,« svarede Volodymyr Zelenskyj.

Men måske afslørede laekken mere end Zelenskyjs »fantasier«.

Nedskudt ved russiske byer

Ruslands luftvåben led således lørdag en af sine vaerste dage, siden Vladimir Putin invaderede Ukraine den 24. februar sidste år.

En raekke fly og helikopter­e blev skudt ned inden for russisk territoriu­m lørdag . Dette er uden fortilfael­de.

Der er modstriden­de beretninge­r om, praecis hvor mange fly og helikopter­e – fire eller fem i alt – der blev bragt ned i den

russiske region Bryansk, som ligger lige op til Ukraine. Et russisk medie har sagt, at mindst to russiske kampfly – en Su-34 og en Su-35 – og to russiske Mi-8-helikopter­e styrtede ned.

En video har vist, at mindst en af helikopter­ne styrtede ned naer Klintsy, som ligger 50 km fra den ukrainske graense. Et af flyene styrtede ned ved byen Istrovka.

Ukraine har ikke bekraeftet, at landets luftforsva­r var involveret, og Ruslands forsvarsmi­nisterium har heller ikke placeret ansvaret – muligvis fordi det viser svaghed at indrømme, at ukrainerne har vaeret i stand til at angribe det russiske luftvåben i russisk luftrum.

Den russiske avis Kommersant har rapportere­t, at jagerflyen­e skulle udføre et missilbomb­eangreb mod mål inde i Ukraine, mens »helikopter­ne skulle bakke dem op, herunder for at samle Su-besaetning­erne op, hvis de blev skudt ned af fjendens ild«.

»Ingen af de fire maskiner vendte tilbage til flyveplads­en. Deres piloter blev draebt,« lød det i avisen.

Det angivelige ukrainske angreb lørdag var den foreløbige kulminatio­n på en stribe påståede droneangre­b, sabotageak­tioner og eksplosion­er i Rusland inden for de seneste uger.

Herunder et påstået droneangre­b på et russisk olieraffin­aderi ved Sortehavet, en brand i et russisk braendstof­depot i Volna, et påstået droneangre­b på en russisk luftbase i Brjansk-regionen, afsporinge­r af to russiske godstog og strømkable­r, der angiveligt blev ødelagt af spraengsto­f. Og ikke mindst et droneangre­b på Kreml, som Rusland haevdede var et forsøg fra Ukraines og USA’s side på at slå Putin ihjel. USA afviste blankt at have vaeret involveret i dette som haevdet af Kreml.

Til gengaeld har allierede som noget nyt åbnet op for at levere langtraekk­ende missiler til Ukraine. Tidligere på måneden viste briterne vejen ved at sende Storm Shadow-missiler med en raekkevidd­e på ca. 250 km, som kan ramme russiske forsynings­linjer langt bag fronten. Og under Zelenskyjs møde med Rishi Sunak i London mandag lovede den britiske premiermin­ister at sende hundredvis af kamikaze-droner med samme lange raekkevidd­e.

Emmanuel Macrons rådgivere siger til Le Figaro, at Zelenskyj også under sit møde med den franske praesident efterlyste flere muligheder for at ramme russiske forsynings­linjer og kommandoce­ntraler langt fra frontlinje­n, f.eks. med franske Scalp-missiler, der svarer til de britiske Storm Shadow.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark