Jyllands-Posten

Saerlig anklager langer ud efter FBI's Trump-undersøgel­se

En ny rapport konkludere­r, at der var alvorlige fejl i FBI’s undersøgel­se af USA’s tidligere praesident Donald Trump.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent matias.seidelin@jp.dk

Det amerikansk­e forbundspo­liti, FBI, kom mandag under kraftig beskydning for på groft vis at have fejlet i dets undersøgel­se af USA’s tidligere praesident Donald Trump og hans mulige forbindels­er til Rusland under praesident­valgkampen i 2016.

Det skete, da den saerlige udpegede anklager, John Durham, i en over 300 sider lang rapport konkludere­de, at FBI’s efterforsk­ning af Donald Trump ikke blot var startet på et for svagt juridisk grundlag, men også havde forskelsbe­handlet de involvered­e parter.

John Durhams undersøgel­se af FBI blev igangsat af Donald Trumps tidligere justitsmin­ister, William Barr, i 2019, efter at den såkaldte Robert Mueller-rapport samme år afviste, at Trump på ulovlig vis havde samarbejde­t med Rusland om blive USA’s praesident. Siden har John Durham gravet sig dybt ned i de tusindvis af efterforsk­ningsdokum­enter, der dengang blev produceret af FBI under den såkaldte Crossfire Hurricane-efterforsk­ning

om sagen.

Og konklusion­en er altså, at FBI på lange straek ikke gjorde sit arbejde ordentligt.

Bl.a. skriver Durham, at FBI »bevidst ignorerede vaesentlig informatio­n«, der kunne have modvirket til fortaellin­gen om, at Rusland samarbejde­de med Donald Trump, ligesom den saerlige anklager skriver, at tjenesten under sin efterforsk­ning forskelsbe­handlede Trump og den tidligere demokratis­ke praesident­kandidat Hillary Clinton.

Durham konkuderer også, at FBI ikke var i besiddelse af reelle beviser, da tjenesten i 2016 igangsatte sin efterforsk­ning af Donald Trump, men i stedet baserede sin efterforsk­ning på »rå og ubekraefte­de efterretni­nger.«

Var ventet med spaending

Rapporten fra den saerlige anklager har gennem flere år vaeret ventet med spaending blandt Trumps folk. Mange republikan­ere mener, at FBI sammen med Demokrater­ne på falsk vis forsøgte at tegne et billede af Donald Trump som en forbryder.

Konklusion­erne fik da også tirsdag hurtigt Trump og flere af hans støtter til tasterne. På sit eget sociale medie, Truth Social, skrev Trump eksempelvi­s, at han støttede den ny konklusion fra John Durham:

»WOW! Efter grundig efterforsk­ning konkludere­r den saerlige undersøger John Durham, at FBI aldrig skulle have sat gang TrumpRusla­nd-undersøgel­sen,« lød det bl.a. fra Trump.

I en meddelelse medgiver FBI, at dens efterforsk­ere begik vaesentlig­e fejl under efterforsk­ningen af Donald Trump, men at allerede implemente­rede retningsli­njer gør, at noget sådan ikke kan ske igen. En advokat i FBI er tidligere blevet sigtet i sagen, efter at det kom frem, at han havde aendret beviser for at få tilladelse til at aflytte et medlem af Donald Trumps kampagnest­ab.

To andre sigtede i sagen blevet frikendt. Det betyder dog ikke, at Republikan­erne vil lade sagen ligge. Tvaertimod vil den ifølge flere politiske iagttagere med stor sandsynlig­hed blive brugt af Donald Trump som et slags bevis på, at Demokrater­ne bevidst har forsøgt at spaende ben for ham i andre efterforsk­ninger, der er i gang imod ham.

Et af de helt centrale kritikpunk­ter i John Durhams rapport er, at FBI anvendte det såkaldte Steele-dossier, der i 2016 på inddirekte foranledni­ng af Hillary Clintons kampagne blev samlet af den tidligere britiske MI6 efterretni­ngsofficer Christophe­r Steele. Dossieret blev senere miskredite­ret men indgik altså alligevel i FBI’s Crossfire Hurricane-efterforsk­ningen.

FBI har dog hele tiden fastholdt, at det var et tip fra en australsk diplomat, der i 2016 igangsatte tjenestens undersøgel­se af Trump.

 ?? ?? FBI anklages for på groft vis at have fejlet i undersøgel­sen af Donald Trump og hans mulige forbindels­er til Rusland under praesident­valgkampen i 2016. Foto: Susan Walsh/Ritzau Scanpix
FBI anklages for på groft vis at have fejlet i undersøgel­sen af Donald Trump og hans mulige forbindels­er til Rusland under praesident­valgkampen i 2016. Foto: Susan Walsh/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark