Jyllands-Posten

Haenger Europas “sidste diktator” kun lige praecis på?

Fremtiden for Belarus er oppe i luften med en mulig syg praesident og en mulig russisk annekterin­g af landet, som kan vaere på vej til at huse russiske atomvåben taet på Natos ydre graense.

- JESPER KONGSTAD MICHAEL BJERRE Internatio­nale korrespond­enter jesper.kongstad@jp.dk michael.bjerre@jp.dk

Fotoet, der skulle dokumenter­e, at den belarusisk­e praesident Aleksandr Lukasjenko er frisk og frejdig og tilbage på arbejde, kunne minde om et velkendt propaganda­trick fra sovjettide­ns dage.

For først havde han bandage på sin højre hånd, så var bandagen pludselig på den venstre, og end ikke tid og sted for fotoet står klart. I sovjettide­n, hvor selv hele personer pludselig var klippet helt ud af fotos, skete det, at man ved en fejl lige havde glemt at få retouchere­t en hånd eller fjernet en skygge fra et foto.

I lyset af usikkerhed­en om hans egentlige tilstand har den belarusisk­e eksiloppos­itionslede­r Svetlana Tikhanovsk­aya netop opfordret sine landsmaend til at gøre sig klar til at indføre demokrati, eftersom Lukasjenko »saelger vores land stykke for stykke til Kreml«, som hun sagde på Anders Fogh Rasmussens demokratit­opmøde i København.

Hun advarede om, at Belarus – tidligere kaldet Hviderusla­nd – med Lukasjenko i front helt risikerer at miste sin uafhaengig­hed, da Moskva strammer sit greb om sin topalliere­de, som tilmed har indvillige­t i at huse russiske atomvåben, hvormed Putin kan få dem placeret vaesentlig­t taettere på Natos ydre graense mod Polen.

Men hvad er det med Aleksandr Lukasjenko?

Spekulatio­nerne om hans helbred tog fart, efter han tirsdag for en uge siden rejste til Moskva for at deltage i fejringen af Ruslands sejrsdag.

For traet til at gå

Lukasjenko virkede tydeligt traet, og som den eneste af de udenlandsk­e gaester gik han ikke selv de 300 meter til en blomsterne­dlaeggelse. I stedet lod han sig transporte­re i en golfvogn. Det var ved denne lejlighed, at man kunne skimte en bandage på hans højre hånd.

Efter flere dage uden for offentligh­eden begyndte spekulatio­nerne om hans helbred for alvor at rulle. Lørdag forlød det i uafhaengig­e belarusisk­e medier, at han var blevet indlagt på et sygehus i hovedstade­n Minsk.

Styret forklarede blot hans fravaer med travlhed. Men mandag fandt myndighede­rne i Belarus det åbenbart nødvendigt at offentligg­øre et foto af den 68-årige praesident i uniform under et påstået besøg på en luftbase i et forsøg på at få lukket ned for snakken.

Men det var på det foto, hvor der var noget, som sprang i øjnene: For bandagen sad nu på venstre hånd i stedet for som tidligere på den højre.

Lukasjenko, der har siddet ved magten siden juli 1994 og kaldes ”Europas sidste diktator”, holder efter 29 år ved roret stadig Belarus i et jerngreb.

FN og EU og organisati­oner som Amnesty Internatio­nal har fordømt ham for at undertrykk­e ytringsfri­hed, fredelige forsamling­er og foreningsf­rihed. Fordømmels­en var også stor, da han i et haevntogt forsøgte at afpresse EU til at ophaeve sanktioner ved at transporte­re tusindvis af flygtninge til Polens graense og dermed EU’s ydre graense.

Hans brutalitet gik ind i en ny fase i forbindels­e med parlaments­valget i 2020, da Svetlana Tikhanovsk­aya stillede op som praesident­kandidat for opposition­en i stedet for sin mand, efter at han var blevet anholdt i marts 2020.

Efter valgsejren til Lukasjenko haevdede såvel hun som vestlige regeringer, at resultatet var svindel, og dagen efter valget flygtede Svetlana Tikhanovsk­aya ud af landet med sine børn til Litauen, hvor hun i dag lever i eksil. Hendes faengslede mand har hun ikke talt med i tre år.

I ugerne efter valget i 2020 rullede gadeprotes­ter mod valgsvinde­l, og der var talrige rapporter om politivold mod de protestere­nde, om forsvundne og anklager om tortur. Lukasjenko­s styre lukkede også de sidste uafhaengig­e medier.

Året efter beordrede han angivelig personligt et belarusisk Mig-jagerfly på vingerne for at tvinge et passagerfl­y fra Ryanair med 171 passager om bord ned. Myndighede­rnes officielle begrundels­e var, at der var mistanke om en bombe om bord.

I virkelighe­den var det for at få anholdt en ung aktivist Roman Protasevit­j, som havde vaeret med til at arrangere demokratis­ke protester imod Lukasjenko, og som var flygtet og levede i eksil.

Efter sin anholdelse optrådte Protasevit­j flere gange på den belarusisk­e statslige tv-kanal ONT, hvor han graedende indrømmede, at han var skyldig i at have arrangeret ulovlige protester og i at have forsøgt at vaelte Aleksandr Lukasjenko, men at han nu respektere­de praesident­en.

Maerker efter tortur

Men det blev bemaerket, at den anholdte systemkrit­iker under sin tv-optraeden havde blodige maerker om sine håndled som efter tortur.

Fordømmels­en fra EU og menneskere­ttighedsor­ganisation­er var stor, men for to uger siden blev den i dag 28-årige aktivist og frihedskae­mper idømt otte års faengsel af det belarusisk­e regime, herunder for at ville omstyrte Lukasjenko­s styre.

Lukasjenko lod i forbindels­e med Putins invasion af Ukraine russiske styrker angribe fra belarusisk territoriu­m, hvor de opholdt sig under daekke af blot at vaere på militaerøv­else.

Trods den udstrakte hånd til Putin har en laek fra Kreml vist, at Rusland øjensynlig­t planlaegge­r at absorbere Belarus.

De to lande har allerede siden 1999 haft en formel aftale om en »unionsstat« – en aftale, som juridisk laegger grunden for større integratio­n mellem landene. De internatio­nale medier, herunder Süddeutsch­e Zeitung, der har gennemgået dokumenter­ne i laekken fra Kreml, vurderer dog, at Ruslands plan er direkte at annektere Belarus i 2030.

 ?? ?? Aleksandr Lukasjenko (i midten) under sin deltagelse i militaerpa­raden på sejrsdagen på Den Røde Plads i det centrale Moskva den 9. maj. På billedet kan det skimtes, at han har sin højre hånd i bandage. Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik/AFP
Aleksandr Lukasjenko (i midten) under sin deltagelse i militaerpa­raden på sejrsdagen på Den Røde Plads i det centrale Moskva den 9. maj. På billedet kan det skimtes, at han har sin højre hånd i bandage. Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark