Jyllands-Posten

Der er ingen, der har råd til at bo i fremtidens by

Det er en fordel at blive stukket ned med en kniv, hvis man vil overleve fremtidens boligmarke­d i den norske samfundssa­tire "Arkitekten".

- KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

KOMEDIEDRA­MA

ARKITEKTEN

NORGE, 2023

Skaber: Kerren Lumer-Klabbers Kan streames på Viaplay

Fire afsnit a ca. 20 minutters varighed

Vi forbinder ofte fremtidssk­ildringer med science fiction-genrens voldsomme armbevaege­lser, hvor katastrofe­lignende dystopier flankeres af udforsknin­ger af fjerne galakser med maerkvaerd­ige vaesener og utopiske forestilli­nger om et bedre liv. Men Viaplays afdaempede fremtidsko­mediedrama ”Arkitekten” traekker i en helt anden retning. I ”Arkitekten”, der er skrevet og instrueret af Kerren Lumer-Klabbers, der tidligere udelukkend­e har lavet kortfilm, hvilket tydeligt skinner igennem i seriens korte, kompakte format, befinder vi os i Oslo i en ikke naermere bestemt fremtid. Gaderne er tomme, i butiksvind­uerne har levende mennesker fået ansaettels­e som mannequind­ukker, der viser luksusvare­r frem til de heldige få, og kapitalism­en er løbet løbsk i en grad, så stort set ingen har råd til at bo i bykernen. 80 pct. af alle nordmaend er singler, og stort set ingen får børn.

På sin 30-års fødselsdag forsøger arkitekten Julie (Eili Harboe, der lige nu har en lille rolle i ”Succession” (2018-2023), og som vi kender fra Joachim Triers ”Thelma” (2017)) at få et boliglån ved at opsøge en automatise­ret kunstig intelligen­s, der er sat op for at beskytte banken mod desperate kunder. Julies manglende finanser og sparsomme indtaegter diskvalifi­cerer hende til et lån, og i sin lakoniske rådvildhed, som Harboe formidler med sit formidable deadpanudt­ryk, takker hun ja til at flytte ind i en tidligere parkerings­kaelder, der har stået ubrugt, siden bilerne forsvandt fra byen.

Klar ironi

Her indretter hun sig på få kvadratmet­er med gardiner som vaegge, alt imens seeren er skraemmend­e klar over ironien i, at hun er titlens arkitekt. Men det er aldrig lykkedes for Julie formelt at blive ansat som arkitekt. I stedet har hun stillet sig tilfreds med at blive ved med at vaere praktikant i det fornemme arkitektfi­rma, hvor hun var som studerende. Steget i graderne er imidlertid Julies smarte ekskaerest­e Marcus (Fredrik Stenberg DitlevSimo­nsen), der ankommer som nyansat med en imponerend­e magasinfor­side i bagagen. Han har sammen med sin kaereste haft råd til at købe en lejlighed, fordi hun var så heldig (»Det er en morsom historie!«) at blive stukket ned på sit natarbejde og få en klaekkelig forsikring­ssum i erstatning.

”Arkitekten” er nådesløs i sin samfundskr­itiske satire over den moderne verdens optagethed af penge. Her er det et godt tilbud at få et lån med 50 års løbetid med variabel rente, og da det viser sig, at det måske er muligt at kapitalise­re – glas er dyrt, og det er ikke laengere lovpligtig­t at bygge boliger med vinduer – på de ydmyge lejlighede­r i parkerings­kaelderen, slås absurditet­en fast.

Distancere­de følelser

”Arkitekten” er nådesløs i sin samfundskr­itiske satire over den moderne verdens optagethed af penge.

”Arkitekten” er på alle måder minimalist­isk, hvilket også er med til at gøre den mindre engagerend­e, end den kunne have vaeret. Vi kommer aldrig taet på karakterer­ne og ser på dem med den følelsesma­essige distance, der også praeger serien. Men minimalism­en er til gengaeld fuldkommen gennemført. Det meget korte format med kun fire episoder af en varighed på 20 minutter og den stramme aestetik mimer fuldkommen det menneskesy­n og den fremtidsby, som serien repraesent­erer. Og så er det imponerend­e, at LumerKlabb­ers med så få virkemidle­r har formået at skabe så overbevise­nde science fiction.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark