Jyllands-Posten

Ruslands måde at aflønne atleter giver bagslag

Halvdelen af Ruslands medaljevin­derne fra OL i Tokyo står til udelukkels­e på grund af deres arbejdspla­ds

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Sofya Velikaya er profession­el sportsudøv­er og en af verdens bedste til at faegte med sabel. Fem OL-medaljer har hun vundet, og hun er så stort et navn i russisk sport, at hun bar fanen ved indmarchen til OL i Tokyo i 2021. Men den 37-årige russer har også en anden titel på sit cv, som nu resulterer i en udelukkels­e.

Rusland satser enorme summer på elitesport, og for at give sine udøvere de bedste betingelse­r, bliver en del af dem ansat i det offentlige system. De får løn, men arbejder ikke, fordi de passer deres traening og rejser ud til konkurrenc­er.

Sådan er det for Sofya Velikaya, der repraesent­erer haerens klub CSKA Moskva og desuden har en officiel rang i det russiske militaer.

Det er velkendt, at atleterne ikke skal gennemføre militaertr­aening, bo på en kaserne eller i krig. Men selv om de ikke er aktive i tjenesten, kan de godt stige i graderne og få mere i løn og flere privilegie­r.

Faegterne hårdt ramt

»At avancere gennem raekkerne hviler udelukkend­e på ens atletiske praestatio­ner. Den officielle rang, som disse atleter kan straebe efter, er kaptajn. Så hver atlet har mulighed for at stige til det niveau,« forklarede CSKAmanage­r oberst Artem Gromov i 2021 i et interview med den russiske tv-kanal Zvezda, der er ejet af militaeret.

Den model har Rusland benyttet i årtier med succes. Men nu spaender den saerlige finte ben for en raekke russiske topatleter, der ellers var på vej tilbage i internatio­nale konkurrenc­er.

I disse måneder bliver russiske og belarusisk­e atleter lukket tilbage i internatio­nale konkurrenc­er under neutralt flag, men udøvere og officials, som aktivt har støttet krigen i Ukraine eller er tilknyttet militaeret, bliver udelukket.

Det rammer det succesfuld­e russiske faegteland­shold hårdt. Det internatio­nale faegteforb­und (FIE) har netop udelukket en raekke udøvere fra det kommende VM i Italien.

Det gaelder blandt andre Sofya Velikaya, der allerede efter sin første OL-guldmedalj­e i Rio i 2012 modtog en militaer tapperheds­medalje af 1. grad og blev udnaevnt til kaptajn i den russiske haer.

Også andre OL-guldmedalj­evindere i faegtning fra Tokyo som Olga Nikitina og Sofia Pozdniakov­a er ansat i haeren og nu udelukket. Det russiske faegteland­shold er fuldstaend­ig amputeret, lyder det fra det russiske faegteforb­und, der overvejer en total boykot.

Flere udelukkels­er

Vi har fået en liste med navne på faegtere, som kan stille op. Men der er ingen navne på den liste, som er internatio­nal kendt. ILGAR MAMMADOV, PRAESIDENT FOR DET RUSSISKE FAEGTEFORB­UND

»Vi har fået en liste med navne på faegtere, som kan stille op. Men der er ingen navne på den liste, som er internatio­nal kendt,« siger praesident­en for det russiske faegteforb­und, Ilgar Mammadov til det russiske nyhedsbure­au Tass.

I den kommende tid ventes flere udelukkels­er at ramme i andre sportsgren­e.

Ved OL i Tokyo i 2021 vandt Rusland, der stillede op under neutralt flag, 71 medaljer. Halvdelen af dem blev hentet af personer med tilknytnin­g til militaeret. Blandt andre gymnasten Nikita Nagornyy, der vandt guld i holdkonkur­rencen, men nu er leder for en russisk ungdomshae­r og derfor ikke kan stille op.

De mange udelukkels­erne møder kritik fra den øverste russiske politiske ledelse.

»Vi anser det for absolut forkert at forsøge at påføre nogle politiske krav til atleter for deres deltagelse i internatio­nale konkurrenc­er. Vi er ikke enige i sådanne anbefaling­er,« siger Dmitry Peskov, der er talsmand for praesident Vladimir Putin.

At ansaette atleter i haeren kendes også fra andre lande som eksempelvi­s Italien , men benyttes ikke herhjemme. I Danmark får nogle eliteudøve­re økonomisk støtte fra eliteorgan­isationen Team Danmark, der får sine penge fra det offentlige, udlodnings­midlerne samt sponsorer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark