Jyllands-Posten

Han kom for sent og blev sat af, men nu kan han sparke outsiderne til titlen

Med tre kampe tilbage har Viborg FF’s skarpe angriber Elias Achouri fundet formen for alvor, og han kan blive manden, der sparker historiske medaljer hjem til sin klub.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Elias Achouri begejstred­e, da Viborg FF slog Randers FC med 2-0 i Superligae­n mandag og kravlede op på den tredjeplad­s, der giver bronze.

Tuneseren driblede rundt, som han havde lyst til, efterlod Randers FC-forsvaret i ruiner og fik fodboldeks­pert Jesper Thygesen til at sammenlign­e ham med Mohamed Zidan. Men hvor kom han lige fra?

Med tre kampe tilbage – mod Brøndby, FC København og FC Nordsjaell­and – kan han blive en vigtig figur i en saeson, som kan blive historisk for Viborg, der aldrig har vundet medaljer i Superligae­n.

Her er fem ting, du (måske) ikke vidste om Superligae­ns nye stjernesku­d:

Født i Paris

Mohamed Elias Achouri er født i Paris-forstaden SaintDenis, hans far er tuneser, hans mor algerier. Som dreng var fodboldevn­erne så åbenlyse, at han fik mulighed for at traene på SaintÉtien­nes fodboldaka­demi som U15- og U17-spiller.

På fodboldaka­demiet i det sydfranske levede han tre år, men undervejs havde han en konflikt med en traener, og Elias Achouri har siden sagt, at »jeg ville ikke lytte til ham, og jeg har ikke altid haft den rette indstillin­g og lavede en del fejl«.

Til Portugal og Danmark

I stedet for trygge franske rammer valgte Elias Achouri at takke ja til den portugisis­ke klub Guimarães.

I 2020 rykkede han videre til Estorils U23-hold, inden han i 2021 blev en del af førstehold­struppen i Estoril Praia i den bedste liga i Portugal.

Klubben lejede ham med det samme ud til CD Trofense fra den naestbedst­e raekke. I 28 kampe scorede han ni mål for CD Trofense, inden han vendte tilbage til Estoril Praia i sommeren sidste år.

Han nåede at spille med i to kampe som indhopper i den bedste portugisis­ke liga, inden han blev købt af Viborg FF i august 2022 for anslået et par mio. kr. Elias Achouris aftale med Viborg løber til sommeren 2025, men alt tyder på, at han bliver solgt efter denne saeson og formentlig bliver klubbens dyreste salg.

Hollaender­en Justin Lonwijk, der i september sidste år blev afhaendet til Dynamo Kyiv, indbragte Viborg FF 15 mio. kr., ifølge Ekstra Bladet.

Fik chancen mod AGF

I Viborg FF var han ikke med i startopsti­llingen i saesonens første otte kampe i efteråret 2022, men i alle otte kom han på banen i løbet af anden halvleg, dog uden at score eller laegge op til mål.

I november gav traener Jacob Friis ham chancen fra start mod AGF, og Elias Achouri kvitterede for tilliden ved at stå bag Jay-Roy Grots udligning til 1-1. Siden har han spillet 12 kampe fra start, lavet seks mål og lagt op til yderligere fem Viborgtrae­ffere.

Da Viborg forrige runde spillede topkamp mod AGF i Aarhus, var Elias Achouri overrasken­de sendt på baenken, da han dagen forinden kom 45 minutter for sent til et taktikmøde.

»Sagen blev lukket ned inden kampen. Vi spillede faktisk bedre i første halvleg end i anden halvleg, hvor han kom ind. Jeg fortryder ikke beslutning­en, for der er nogle vaerdier, jeg selv og klubben har og skal stå inde for,« sagde Viborg-traener Jacob Friis.

AGF vandt 3-0. Inden havde Viborg FF et forspring på tre point til netop AGF på fjerdeplad­sen.

På Tunesiens landshold

Mens han spillede i Portugal, fik Elias Achouri en henvendels­e fra det portugisis­ke fodboldfor­bund, der ville nationalis­ere ham. Elias Achouris store drøm var at spille på det franske landshold.

Han har dobbelt statsborge­rskab, og valgte at takke ja til Tunesien. Landstraen­er Jalel Kadri gav ham spilletid i juni sidste år i to kvalifikat­ionskampe til Africa Cup of Nations mod AEkvatoria­l Guinea og Botswana. Elias Achouri blev siet fra til VM, hvor Tunesien spillede 0-0 mod Danmark. I marts var han med i Tunesiens to kampe mod Libyen i samme turnering.

 ?? ?? Elias Achouri drev Randers FC-forsvaret til vanvid, da Viborg mandag vandt 2-0. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix
Elias Achouri drev Randers FC-forsvaret til vanvid, da Viborg mandag vandt 2-0. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark