Jyllands-Posten

Per Røntved »var en elegant spiller med et staerkt venstreben«

Per Røntved var et af fodboldens fyrtårne og havde sin storhedsti­d i 1970'erne, lige inden landsholde­t slog igennem internatio­nalt. Tirsdag døde han i en alder af 74 år. Men Per Røntveds bidrag til dansk fodbold huskes.

- JULIE LUND FISKER julie.fisker@jp.dk

Tirsdag mistede dansk fodbold en af de helt store.

Per Røntved.

Historien om fodboldiko­net starter i byen, hvor han slog sine folder som ung.

Det var i sommeren 1970. En fodboldgla­d fyr løb rundt på boldbanern­e i københavne­rforstaden Brønshøj, mens han drømte om den tyske Bundesliga. Samme sommer havde den 21-årige Per Røntved sin debut på det danske landshold, mens flere drømme stod for døren. Og inden laenge blev de til virkelighe­d.

Allerede i efteråret 1972 blev Per Røntved hvervet til den vesttyske klub Werder Bremen af den davaerende cheftraene­r, Sepp Piontek. I løbet af sine syv år i klubben nåede Per Røntved at spille 194 kampe i Bundesliga­en.

75 landskampe

Sideløbend­e med karrieren i Bremen spillede Per Røntved på det danske landshold. Det var her, han mødte holdkammer­aten og senere landstraen­er, Morten Olsen, da de begge debuterede på holdet i 1970. Og siden fulgte deres karrierer hinanden.

»70’erne var en tid, hvor vi ikke kvalificer­ede os – måske af gode grunde, for klubberne kunne sige nej til at spillerne kom hjem til landsholde­t. Men vi spillede mange gode kampe. Og der var Per en af de klare profiler,« siger Morten Olsen.

Det blev til sammenlagt 22 landskampe med Per Røntved som holdets anfører.

»Han var en rigtig god leder – også udenfor banen. Det var en helt naturlig rolle for ham, og han var accepteret af alle,« siger Morten Olsen.

Han var selv angriber på holdet, mens Røntved fik sin gyldne placering som libero i det bagerste forsvar. En position, som Morten Olsen senere overtog på 1980’ernes landshold, Dynamithol­det.

»Per var sådan en, der tog del i spillet fra sit position og fremad på banen. Det var vigtigt, at han ren spillemaes­sigt levede gennem sit eget spil, men også verbalt. Per var teknisk god og sådan en, som folk kom ind for at se på stadion,« husker Morten Olsen.

I årene 1970-1982, hvor Per Røntved var en del af landsholde­t, spillede han 75 landskampe, men han nåede aldrig med til Danmarks deltagelse i EM i 1984.

Kort før slutrunden blev Per Røntved ramt af sygdom.

Et vendepunkt

Ved en konkurrenc­e i USA pådrog Per Røntved sig en hjerneblød­ning, som lammede ham i den ene side af kroppen, og han måtte brat indstille sin karriere i en alder af 35 år.

Per Røntveds ukuelige vilje naegtede ham at stå stille på grund af sygdom. Efter hjerneblød­ningen engagerede han sig i arbejde og rejste rundt i landet og holdt foredrag om sit handicap, mens han brugte sin fritid på at spille golf derhjemme i Fårevejle.

I 2011 blev Røntved indlemmet i dansk fodbolds Hall of Fame sammen med sin davaerende landsholds­traener, Sepp Piontek. På det tidspunkt var kun seks andre enkeltpers­oner samt Dynamithol­det 1980’erne og 1992-holdet en del af Hall of Fame.

Og det var da også en tydeligt bevaeget Per Røntved, der greb mikrofonen for at sige et par ord.

»Det er sgu svaert. Det er fandme flot, det er lige før, jeg graeder,« lød ordene fra en bevaeget Per Røntved, da han takkede for anerkendel­sen.

Tirsdag gik det danske fodboldiko­n bort i alder af 74 år.

Men selv om Per Røntved ikke laengere er i blandt os, forbliver hans praestatio­ner og bidrag til dansk fodbold. Og der er god grund til, at Per Røntved ikke er én, man bare glemmer, mener Morten Olsen.

»Han var en elegant fodboldspi­ller, der faldt én i øjnene. En høj, elegant spiller med et staerkt venstreben. Det blev der lagt maerke til – ikke kun i Danmark, også internatio­nalt. Og ja, så var han et fantastisk menneske, der var vellidt blandt både inden - og udenfor banen,« siger Morten Olsen.

 ?? ?? Det blev til hele 75 kampe for det danske fodboldlan­dshold i perioden 1970-1982. Arkivfoto: Ole Steen
Det blev til hele 75 kampe for det danske fodboldlan­dshold i perioden 1970-1982. Arkivfoto: Ole Steen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark