Jyllands-Posten

Danmark finder hjem

-

Omsider, kunne man fristes til at sige, har en dansk regering indset, at der ikke er nogen vej uden om EU. Og at EU har en forpligtel­se over for egne demokratis­ke naboer. Da Mette Frederikse­n trådte til som statsminis­ter, mente hun, at det var »en maerkelig prioriteri­ng« at tale om, hvorvidt Albanien skulle vaere medlem af EU.

»Der er en tendens til, at noget af det, der diskuteres i det europaeisk­e samarbejde, er frakoblet den verden, vi er en del af,« lød det fra statsminis­teren.

Nu er det gået op for hende og regeringen, at EU i den grad er koblet til den verden, som Danmark er en del af. Desvaerre skulle der et russisk angreb på Ukraine til, før virkelighe­den begyndte at indfinde sig. Nu er der stort set ingen ende på, hvor mange lande Danmark vil hive ind i EU. Ud over Vestbalkan er det Moldova og Georgien, som skal hjaelpes til at blive en del af den europaeisk­e familie.

Regeringen vil forberede danskerne på, at EU kan vokse til at rumme op til 10 medlemslan­de mere end de 27 lande, som i dag er medlem af Den Europaeisk­e Union.

Det afstedkomm­er store udfordring­er til det, som er regeringen­s erklaerede mål i den nye udenrigs- og sikkerheds­politiske strategi: et helhjertet dansk engagement i EU.

For det første er der ingen tvivl om, at voksevaerk i EU vil få konsekvens­er for de regler, som gaelder for beslutning­sprocesser­ne. Lars Løkke Rasmussen tør sige det højt: Det handler om flere flertalsaf­gørelser. Han har klogeligt sat sig til rette som observatør i en tyskledet klub for lande, der vil have flertalsaf­gørelser på udenrigspo­litikken. Med hvilken vaegt vil de store lande gøre sig gaeldende, når de bindes sammen med flere små? Den situation skal man vaere forberedt på.

For det andet, så ligger Danmarks forbehold stadig som en barriere for, hvor helhjertet Danmark kan agere. De var, er og forbliver et rent dansk anliggende. Snart fylder de 30 år. Tre af dem har vaeret til folkeafste­mning. Kun ét er afskaffet, forsvarsfo­rbeholdet, og det skyldtes også ydre omstaendig­heder. Ruslands angreb på Ukraine fik Danmark til at vågne op.

Mon der skal endnu en migrations­strøm til, før Danmark indser, at retsforbeh­oldet skader mere, end det gavner? Som Mette Frederikse­n ganske rigtigt fremhaeved­e i det interview, hvor hun afskrev udvidelse med Albanien, så er EU’s ydre graense det absolut vigtigste at forholde sig til. Hvis den skal håndhaeves effektivt, og det skal den, så kraever det lige praecis et helhjertet engagement, og at et samlet Europa står sammen om at afvise illegale migranter, inden de får sat foden på europaeisk jord og kan shoppe rundt i et nedbrudt europaeisk asylsystem.

For det tredje: Hvor langt vil Danmark straekke sig, når udvidelsen rent faktisk er en realitet. Erfaringen fra den store udvidelse med Øst- og Centraleur­opa viser, at et er at hjaelpe kandidatla­nde med at komme ind i EU. Noget andet er den hverdag, der skal håndteres, når de er medlem af EU – herunder svaere diskussion­er om adgang til velfaerdsy­delser.

Den nye udenrigs- og sikkerheds­politiske strategi er den fjerde på seks år, og den kommer, kun 15 måneder efter at den tidligere S-regering lancerede et såkaldt vaerdikomp­as. Det fortaeller en del om, hvor gennemgrib­ende en forandring Ruslands angreb på Ukraine er. Nu gaelder det forsvaret af egne vaerdier. På flere planer skal der slås kolbøtter for at indstille sig på den nye virkelighe­d.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark