Jyllands-Posten

Hvis Kathleen Stock er rabiat, er vi mange, der er rabiate

- PALLE WEIS Opinions- og eventredak­tør palle.weis@jp.dk

Der hamstres lugtesalt på det haederkron­ede Oxford Universite­t vest for London for tiden. Og årsagen er noget så uskyldigt som et foredrag i universite­tets debatklub, Oxford Union. Foredraget står den ”kontrovers­ielle” filosofipr­ofessor Kathleen Stock for. Hun betegnes sine steder endda som ”rabiat”, og mange studerende, som ønsker hende hen, hvor peberet gror, og i hvert fald ikke inden for på universite­tets matrikel, er for laengst begyndt at grave skyttegrav­e.

De kaemper for at få arrangemen­tet aflyst, canceled, så det er på nuvaerende tidspunkt uklart, om det, der efter planen skal finde sted den 30. maj, overhovede­t vil blive afholdt. Det, til trods for at arrangører­ne har forsikret, at de vil sørge for tilstedeva­erende velfaerdsr­essourcer i skikkelse af psykologer og psykiatris­ke førstehjae­lpspersone­r, der kan tage sig af de sarte, unge mennesker, i takt med de dåner over Kathleen Stock.

Og hvad er det så, der gør Kathleen Stock, som i øvrigt er lesbisk og erklaeret feminist, så rabiat, at hun er uegnet til samtiden. Jo da, hun mener simpelthen, at der findes to biologiske køn, og at langt de fleste af os er født som enten mand eller kvinde. Ja, der kom det frem. To køn! Hverken mere eller mindre. Og det bliver vaerre endnu, for hun mener, at f.eks. omklaednin­gsrum for kvinder skal vaere forbeholdt kvinder og altså ikke tilgaengel­ige for maend, selv om de føler sig som kvinder.

Her kunne man så henvise til, hvordan det gik den første dansker, der fik juridisk kønsskifte, Ibi Pippi Orup Hedegaard, da hun troppede op i Viborg Svømmehal og ville fejre sit kønsskifte i kvindernes omklaednin­gsrum. Hun røg ud på røv og albuer, fordi modne kvinders formiddags­hold ikke så på det på samme måde, da hun stod der og lignede en nøgen mand til forvekslin­g. Men LGBTQ+ på Oxford Universite­t har naeppe hørt om Ibi Pippi, så de dåner i stedet og gjalder løs om kontrovers­ielle og rabiate synspunkte­r.

Det, på trods af at nok sådan cirka 99 pct. af befolkning­en vil vaere enige med Kathleen Stock – og formiddags­holdet i Viborg Svømmehal for den sags skyld. For selvfølgel­ig skal man vaere fundamenta­listisk identitets­politiker for at kunne se noget kontrovers­ielt i at mene, at der findes to biologiske køn. I så fald er vi mange, der er rabiate.

Kathleen Stock var i 18 år ansat på universite­tet i sydengelsk­e Sussex, men sagde sin stilling op, fordi miljøet på universite­tet blev tiltagende »aggressivt og intimidere­nde«. Som hun har sagt til avisen The Guardian, er det svaert at forstå, »hvorfor nogen skal udsaettes for det for at sige de relativt moderate ting, jeg siger. Hundredvis af mennesker bliver bragt til tavshed, fordi de ikke kan stå imod modstanden. Det er problemet«.

Og det er netop problemet. Små, men ihaerdigt aggressive minoritete­r blandt både underviser­e og studerende er i disse år mange steder ved at nedbryde universite­ters – ofte med skraemte ledelsers billigelse – tradition for frihed, åben debat og kritik. For selv om de postulerer og i eget selvbilled­e mener at repraesent­ere tolerance og mangfoldig­hed, så står de i skrigende kontrast til enhver frihedsels­kende og liberal kultur. Der er ikke plads til divergeren­de holdninger, selv ikke når de er harmløse som Kathleen Stocks.

Det burde efterhånde­n vaere klart, at de egentligt rabiate er de kraenkelse­sparate, som er så aggressive og dog så sensitive, at de ikke vil anerkende synspunkte­r og holdninger, som de ikke er enige i. Derfor skal de modsiges ved enhver given lejlighed.

Der er ikke plads til divergeren­de holdninger, selv ikke når de er harmløse som Kathleen Stocks.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark