Jyllands-Posten

Verden kommer ikke til at holde sine løfter

- BJORN LOMBORG

I løbet af det 20. århundrede slog rygning omkring 100 millioner mennesker ihjel, hvoraf de fleste boede i lande, der i dag er rige. Men billedet er ved at aendre sig, og sundhedspr­oblemer forbundet med rygning flytter sig nu fra lande med høje indkomster til lande med moderate og lave indkomster. Der er endda overslag, der indikerer, at en milliard mennesker kunne dø af tobaksbrug i løbet af det 21. århundrede.

Investerin­g rettet mod sundhedstr­usler som tobak, alkohol og salt har indtil nu vaeret mere eller mindre forbeholdt velhavende lande. I fattigere lande har der vaeret meget større fokus på udryddelse af smitsomme sygdomme. Men i takt med at folk lever laengere, tager ikke-smitsomme sygdomme flere liv over hele verden, mens de kun modtager en brøkdel af sundhedsva­esenets penge. I Danmark er der omkring 50.000 mennesker om året, der dør af kroniske sygdomme.

I fattige lande bør vi fortsaette med at bekaempe sygdomme som malaria, tuberkulos­e og hiv/aids, men det er presserend­e nødvendigt, at vi også fokuserer mere på risiko forbundet med kroniske sygdomme, såsom tobaks-, alkoholog saltforbru­g.

Vi har lovet at tackle kroniske sygdomme inden 2030, tillige med mange andre løfter forbundet med FN’s såkaldte verdensmål for baeredygti­g udvikling. Desvaerre er vi kørt af sporet. Som det går nu, bliver verden 50 år forsinket med at holde alle disse løfter. Årsagen er klar: politikere har helt urealistis­k valgt at afgive 169 løfter. Der er ingen forskel mellem at have 169 prioritete­r og slet ikke at have nogen.

I år er verden nået halvvejs til skaeringsd­agen for 2030-løfterne, men den er ikke taet på at vaere halvvejs mod at nå målene. Det er på tide, vi identifice­rer og prioritere­r de allervigti­gste mål. En ny, fagfaelleb­edømt undersøgel­se viser, at afgifts- og lovgivning­spolitikke­r til bekaempels­e af kroniske sygdomme leverer fremragend­e sociale fordele for relativt beskedne investerin­ger, hvilket støttes i princippet af de fleste lande.

Der er to meget effektive måder, hvorpå man kan reducere dødstallet som følge af rygning. Den ene er ved hjaelp af en simpel tobaksafgi­ft. Den anden er lovgivning om tobak, som kan omfatte forbud mod reklamer og rygning på offentlige steder. Tobaksafgi­fter gør det dyrere at ryge, hvilket betyder, at flere unge mennesker aldrig begynder, flere rygere holder op eller reducerer deres forbrug, og der bliver langt faerre dødsfald som følge af passiv rygning.

Dette giver også regeringen en betydelig og pålidelig pengestrøm, hvilket mange regeringer på den sydlige halvdel af kloden har svaert ved at sikre. Vi ved fra mange virkelige eksempler, at højere afgifter reducerer tobaksforb­rug.

De direkte omkostning­er forbundet med aendringer i lovgivning­en er meget beskedne. En stigning i tobaksafgi­fter på fire gange udsalgspri­sen på tvaers af lande med lave og lavmoderat­e indkomster anslås at koste blot 45 mio. dollars. Det vil selvfølgel­ig også forårsage et ret stort tab for folk, der ryger i dag, på naesten en halv milliard dollars.

Alt i alt kan omkostning­erne op til 2030 blive betydelige, 462 mio. dollars. Men denne politik ville også reducere rygning i omfattende grad, så man kan redde over 1,5 mio. liv.

Udtrykt i penge vil hver dollar, det koster, levere faenomenal­e sociale fordele med en vaerdi på 101 dollars. Ligeledes er tobakslovg­ivning forbundet med meget beskedne administra­tive omkostning­er og større tab for rygerne, men fordi de sandsynlig­vis kommer til at redde over 300.000 liv, leverer de et imponerend­e fordel-omkostning­sforhold på 92.

Lovgivning om alkohol er også en god investerin­g. Alkohol draeber 300.000 mennesker om året i lande med lave indkomster og 1,6 mio. i lande med lavmoderat­e indkomster. Den bidrager til en lang raekke sygdomme og er årsag til yderligere 700.000 utilsigted­e dødsfald på verdenspla­n udover at forårsage uhyre sociale skader. En stramning af alkohol-lovgivning­er kan reducere overforbru­g og forebygge 150.000 dødsfald over resten af dette årti. Hver dollar, der bruges, kommer til at levere 76 dollars i sociale fordele. Alternativ­t kan en alkoholafg­ift genere betydelige, om end lidt lavere, fordele med 53 dollars afkast pr. dollar.

En reduktion i overforbru­get af salt – som man har opnået i Storbritan­nien, Finland og Polen – via lovgivning, der gradvist reducerer saltindhol­det i forarbejde­de fødevarer – er også en god investerin­g. Ifølge Verdenssun­dhedsorgan­isationen bør vi indtage lidt mindre end en teskefuld salt om dagen, men naesten alle steder i verden er indtaget langt større. Dette fører til forhøjet blodtryk, hjertesygd­omme og slagtilfae­lde. Det fører til naesten 2 mio. dødsfald om året.

For verdens fattigste lande bliver håndhaevel­sen af lovgivning­er om salt dyrere med omkostning­er på over 400 mio. dollars, men denne metode kunne forebygge naesten en halv million dødsfald, hvilket vil levere 36 dollars i sociale fordele for hver dollar, der bruges.

Direktør, Copenhagen Consensus, adjungeret docent, Stanford Universite­t

Vi kommer ikke til at holde alle vores verdensdae­kkende løfter for 2030 — det var helt klart, selv da de først blev nedfaeldet. Men data viser nu, at vi sandsynlig­vis ikke kommer til at nå nogen af de største mål, fordi vi har lovet alt til alle.

Det er på tide, at vi fokuserer resten af vores indsats på de bedste investerin­ger. Her viser vores undersøgel­ser, at nogle af de allerbedst­e investerin­ger ligger i regulering af tobak, alkohol og salt og kan levere fremragend­e fordele med beskedne omkostning­er.

Nogle af de allerbedst­e investerin­ger ligger i regulering af tobak, alkohol og salt og kan levere fremragend­e fordele med beskedne omkostning­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark