Jyllands-Posten

Hvem bliver egentlig stillet til ansvar?

- MICHAEL FIIL

Forleden var jeg og min kone til familiekom­sammen hos min svoger og svigerinde, som jeg ikke deler politisk standpunkt med. De sagde, at »nu er det slut med at stemme socialdemo­kratisk«. Egoisme, minksagen, store bededag for nu at naevne nogle af årsagerne – og ingen tvivl om, at de mener det.

For mig personligt betyder moral alt. Enten har man moral, eller også har man ikke. Det vaelter ud af skabene med dårlig moral hos politikere og embedsmaen­d. Man kan finde 7 mia. kr. til en Ukraine-fond – selvom hverken Nato eller EU nogensinde har haft succes med at hjaelpe andre lande med krig (laes: Irak og Afghanista­n). Nej, vi prøver igen, og samtidig neddrosler vi velfaerden for de danske pensionist­er og undlader fortsat at saette beløb på, hvordan psykiatrie­n skal løse det i årevis stigende antal børn og unge med diagnoser, som måske gør dem uarbejdsdy­gtige om 15-20 år – eller forhindre dem i at kunne sikre velfaerden om 15-20 år?

Eller total mangel på styring af moralen hos energi- og forsynings­selskaber. Uanset om aktørerne i energimark­edet har handlet inden for lovgivning­en eller ej, tyder alt på, at danskerne har betalt alt for meget for energi. Det minder om filmen ”Wall Street” fra 1987, hvor spekulatio­n heldigvis ender med faengsel. I hele dette cirkus om energipris­erne skal vi huske på, at staten også tjener på oppustede energipris­er, fordi der kommer moms oveni. Måske noget af forklaring­en på, hvorfor staten uventet fik 10 mia. kr. ekstra ind i moms i 2022?

For nylig hørte jeg, at grunden til, at Moderatern­es Jon Stephensen ”helst” skulle på orlov og forblive i Moderatern­e, var af politiske årsager – hans mandat er tungen på vaegtskåle­n i regeringen­s flertal. Skide vaere med, at han måske slet ikke hører til blandt folkevalgt­e?

E-commerce-udvikler, Horsens

Mandag skabte mange vognmaend kaos i trafikken, fordi de – ligesom franskmaen­dene – nu tager alvorlige midler i brug for at udtrykke deres manglende respekt for politiske beslutning­er om CO2-afgifter på lastbiler, der måske ingen praktisk vaerdi har overhovede­t.

Og vi sidder måske også tilbage med følelsen af, at Anders Kühnau skulle forlade posten i kølvandet på amputerede ben og manglende kraeftbeha­ndling i stedet for at fyre direktører – men nej – i politik vaelges man for en årraekke og kan begå alverdens fejl uden ansvar – indtil naeste valg. Desvaerre er vores hukommelse kort, og inden laenge har vi glemt alt, og de fleste saetter krydset, hvor de plejer – eller gør de?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark