Jyllands-Posten

EU er laengst med den grønne dagsorden. Men flere og flere spørger nu, om det er gavnligt

Da kommission­en i 2019 lancerede den grønne pagt for Europa, slog den en tyk streg under, at planen både var en klimapakke og en vaekststra­tegi.

- DITTE MARIA BRASSO SØRENSEN

Den centrale målsaetnin­g om at gøre EU klimaneutr­alt i 2050 blev låst fast i den europaeisk­e klimalov og senere i 2021 fulgt af en omfattende lovpakke – Fit for 55 – der fremsatte initiative­r på tvaers af sektorer til at sikre, at EU’s drivhusgas­udledninge­r bliver reduceret med 55 pct. inden 2030.

Lige siden har rådet og parlamente­t taktfast forhandlet på de mange lovforslag.

Da pandemi og krigen i Ukraine har tiltrukket sig opmaerksom­heden, er forhandlin­gerne trådt i men der er i dag enighed om langt de fleste af lovforslag­ene. Der er blandt andet vedtaget et nyt kvotehande­lssystem, en karbontold­mur, et klimafond og nye emissionss­tandarder for biler.

Spørger man kommission­en, er de mange nye regler ikke kun med til at skubbe EU i en baeredygti­g retning – fremdrift på EU’s grønne pagt er også med til at gøre EU’s virksomhed­er og arbejdssty­rke klar til en ny fossilfri økonomi og derved fremtidssi­kre EU’s vaekst.

EU er laengere fremme på klimaog miljølovgi­vning end unionens globale konkurrent­er, og flere af EU’s ledere begynder nu at saette spørgsmåls­tegn ved, om førerposit­ionen faktisk er vaekstfrem­mende, eller om EU’s grønne lovgivning skader vaeksten mere, end den gavner.

Senest har den franske praesident, Emmanuel Macron, understreg­et, at EU nu skal fokusere på at implelovgi­vning mentere de allerede vedtagne klimaforsl­ag og ikke bruge energi på at opfinde nye. Samtidig har flere lande skubbet på for at udvikle EU’s grønne industripo­litik, således at der kan gives ekstra støtte til produktion­en af grønne teknologie­r, så fremtidens grønne teknologie­r kan udvikles i Europa.

Kommission­en fremlagde i februar sin plan for EU’s grønne industripo­litik og understreg­ede, at reduktion af udledninge­r ikke kan stå alene, når det kommer til at få klima og vaekst til at gå op i en højere enhed – der skal også statsstøtt­e og udvikling til.

EU er nu udstyret med en industripo­litisk ramme, der skal sikre, at EU fortsat vil vaere blandt klodens førende producente­r af grønne teknologie­r, og at EU når i mål med sine klimaambit­ioner.

Spørgsmåle­t er, om den rette balance mellem klima- og vaeksttilt­ag er nået?

Kritikken af EU’s klima- og miljøbaggr­unden, er begyndt at brede sig. Både den hollandske og belgiske regering har indikeret, at EU’s målsaetnin­ger på reduktion af kvaelstofu­dledning risikerer at gøre produktion­sbetingels­erne så svaere, at europaeisk landbrug ikke kan følge med.

DEn indflydels­esrige kristendem­okratiske gruppe i Europa-Parlamente­t, EPP, har igangsat den europaeisk­e valgkamp netop med dette budskab og har senest modsat sig nye regler om reduktion af brugen af pesticider og naturgenop­retning, netop fordi de frygter, at det skader landbruget.

Alt imens de kritiske røster er begyndt at røre på sig, har kommission­en åbnet for høringen på den kommende 2040-klimamålsa­etning.

Ifølge EU’s klimalov skal kommission­en nemlig fremsaette en emissionsr­eduktionsm­ålsaetning for 2040, og kommission­en arbejder på at kunne fremsaette denne forud for COP29 i 2025.

I høringen har kommission­en fremsat scenarier, der rangerer fra 65 til 90 pct. reduktion af drivhusgas­udledninge­n i 2040.

Det er endnu uvist, hvad målet bliver, men lige meget hvad haeves det.

Der er lagt op til en intensiver­et kamp mellem dem, der mener, at vaekst og strammere klimalovgi­vning er hinandens forudsaetn­inger, og dem, der frygter, at stadig stigende klimaambit­ioner vil traekke taeppet vaek under EU’s økonomi.

Chefanalyt­iker, Taenketank­en Europa

Spørgsmåle­t er, om den rette balance mellem klima- og vaeksttilt­ag er nået.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark