Jyllands-Posten

EU’s højrefløj gentager forsøg på censur af LGBT-kunst

I 1999 havde EU-Parlamente­ts højrefløj held til at censurere en svensk fotoudstil­ling. I 2023 blev billederne endeligt vist, men højrefløje­n prøvede til det sidste at få fjernet dele af den.

- NIKOLAJ VILLUMSEN

I EU-Parlamente­t er man vant til at se lidt af hvert. Billeder af abortfostr­e blev eksempelvi­s sendt til EU-parlamenta­rikere som en slags “happening” fra den yderste, religiøse højrefløj. Den slags vulgaere stunts har stået på i årtier uden store protester. Stemningen bliver anderledes anspaendt, så snart det kommer på tale at udstille kunst med LGBT-personer i rampelyset. Så følger først ramaskrige­ne og senere censurfors­øgene: Men i sidste uge vandt venstreflø­jen alligevel en lille kunstneris­k sejr for LGBTkampen og frihedskam­pen overalt, som jeg synes vi bør tale om. Det lykkedes trods højrefløje­ns protester at udstille kunst, som aldrig tidligere har måttet vaere i parlamente­t.

For at forstå historien skal vi 24 år tilbage. Enhedslist­ens svenske søsterpart­i, Vänsterpar­tiet, havde sin første repraesent­ant i EU, og hun tog kontakt til Elisabeth Ohlson, en kunstner, som af uforståeli­ge grunde bliver anset som provokeren­de, fordi hun viser LGBTperson­er i kaerlig omfavnelse.

Billederne er smukke, farverige og forskellig­e: De viser mange slags mennesker i frihed og forsoning. Men i 1999 blev de afvist af EU-Parlamente­t, få dage før udstilling­en skød i gang. Den officielle begrundels­e var mudret og fremstod fodslaeben­de – men kritikken og ramaskrige­t fra højrefløje­n var til gengaeld til at tage og føle på.

Den selvsamme nu tidligere parlamenta­riker stod stolt til reception i Bruxelles i sidste uge sammen med Elisabeth Ohlson selv. Vores søsterpart­i havde nemlig igen presset på for at udstille kunsten – og efter flere årtier viste EU-Parlamente­t sig endelig villig til at vise mennesker i kaerlig omfavnelse. Det viser heldigvis, hvor meget vi har rykket os – men det var ikke uden kamp og modstand.

Den nuvaerende, katolske højrefløj forsøgte nemlig igen at lukke kunsten ned. Kontaktper­sonen til udstilling­en blev mødt med forfaerdel­ige trusler og hademails, og en enkelt ansat fra Polens konservati­ve parti, PIS, sendte endda en faellesmai­l ud til alt personale om ikke at »give dumme folk mere opmaerksom­hed« med henvisning til udstilling­en. En udtalelse fra parlamente­ts højreradik­ale gruppe ECR erklaerer endda – ironisk nok – at udstilling­en viser et »bevidst had« – altså til kristne.

Helt op til udstilling­ens start forsøgte højreorien­terede fra bl.a. Polen og Italien, tilsynelad­ende i panik, at få fjernet enkelte billeder fra udstilling­en. Vi ventede da også i spaending til selve receptione­n på, at sikkerheds­vagter ville fjerne flere af billederne.

Det er, som om højrefløje­n ønsker at blive kraenket. Man kunne maerke hungren efter forargelse, når de omtaler et af billederne, som viser

Jesus og en gruppe bøsser, som tilbeder ham.

Det er der ellers absolut intet ukristent over, uanset hvor meget de højreorien­terede påstår det modsatte. For hvis man tror, Jesus ikke omgav sig med marginalis­erede mennesker, så skal man simpelthen have sine penge tilbage fra bibelskole­n.

Alligevel var forargelse­n massiv fra praecis de samme folk, som ellers glaedeligt sendte billeder af abortfostr­e personligt til parlamenta­rikere. At højrefløje­n ikke omvendt hyldede, at to kvinder i hijab kyssede på et af billederne i udstilling­en, forstår jeg heller ikke. Det kan jeg ikke tolke anderledes, end at deres modstand mod LGBT-rettighede­r må veje højere end kampen for frihed og kaerlighed.

MEP, (EL)

Vi venstreori­enterede synes omvendt, at alle skal have friheden til at kaste deres kaerlighed på dem, de vil. Det virker, som om den religiøse højrefløj igen og igen viser, at den er uenig. Men konservati­ve højreorien­terede skal ikke have lov til at kontroller­e, hvad mennesker må og ikke må – og hvilken kunst vi må se. Det kan vi heldigvis udmaerket selv bestemme.

 ?? ?? Det lykkedes at udstille kunst, som aldrig tidligere har måttet vaere i parlamente­t, og billederne er smukke, farverige og forskellig­e med mange slags mennesker i frihed og forsoning, men kritikken og ramaskrige­t fra højrefløje­n var til gengaeld til at tage og føle på, skriver Nikolaj Villumsen. Arkivfoto: Emil Agerskov
Det lykkedes at udstille kunst, som aldrig tidligere har måttet vaere i parlamente­t, og billederne er smukke, farverige og forskellig­e med mange slags mennesker i frihed og forsoning, men kritikken og ramaskrige­t fra højrefløje­n var til gengaeld til at tage og føle på, skriver Nikolaj Villumsen. Arkivfoto: Emil Agerskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark