Jyllands-Posten

Forsvaret har ikke brug for luftige ord

Politikern­e bør investere i specialsty­rkerne, så vi kan bidrage til at forhindre folkevandr­ingen fra syd, holde EU samlet og bevare handlefrih­eden i nord og øst. Ellers begår de et nyt svigt.

- LARS EHRENSVÄRD JENSEN

Forsvarets tilstand skyldes et »kollektivt svigt«, siger forsvarsmi­nisteren. Jeg vil advare ham mod at begå endnu et svigt.

Regeringen har truffet et strategisk valg: Prioritet 1. Arktis (nord). 2. Naerområde­t (øst) 3. ”Resten af verden” (syd). Det er klog taenkning. Det kan dog desvaerre føre til et nyt svigt.

Rusland kan naeppe inden for 10 år, måske aldrig, invadere igen i samme skala. Snart skaermer Sverige og Finland Danmark i en hidtil uset grad. Vi skal selvfølgel­ig kunne forsvare naerområde­t. Forsvaret skal genopbygge­s – i nogen grad mod øst, men mest mod nord.

Prioriteri­ng af Arktis helt rigtig. USA og Rusland har vitale interesser her. Et taet forhold til USA er afgørende. USA sikrer os. Mod Rusland og isaer mod Kina.

Derfor opfordrer jeg til at huske på syd og investere vaesentlig­t i specialsty­rkerne. Det skaffer handlefrih­ed i nord og øst, da det sikrer mod overraskel­ser fra syd. Hvis vi ikke kommer til Afrika, kommer Afrika nemlig til os!

Man hører ofte, at krigene i Mellemøste­n og Nordafrika var en fiasko, og derfor skal vi ikke bruge militaeret der igen. Det er en forkert konklusion. De krige var jo angrebskri­ge. Sådan bør vi ikke bruge militaeret i syd igen. Vi bør bruge det smart – som støtte til den afgørende civile proces. Det er specialsty­rkerne velegnede til.

Tidsperspe­ktivet glemmes ofte, når man taler om at bruge militaeret. Militaeret opfattes som sidste udvej og indsaettes først, når et problem vokser sig for stort. Så indsaetter man militaeret og forventer, at det hurtigt løser opgaven, og så traekker man det hjem. Det er fornuftigt i nord og øst, i krige mellem stater. Her afskraekke­r vi gennem oprustning. Hvis det fejler, udkaemper vi en tidsbegrae­nset krig. I syd er det meningsløs­t. Der har vaeret ustabilite­t og konflikt laenge. Det fortsaette­r, indtil afrikanern­e ønsker at blive hjemme.

Der er også rod i andre strategisk­e begreber; farlighed kontra sandsynlig­hed. Det er farligst, at Rusland invaderer, men usandsynli­gt. Først skal russerne forbi Finland og Sverige. De har jo brugt et år på at nå til Bakhmut. Hvordan skulle de invadere Danmark?

En russisk strateg med fortsatte stormagtsd­rømme vil vide, at Rusland ikke bliver staerkere. Eneste mulighed er at splitte og svaekke Vesten.

Dér byder et ustabilt syd på en fantastisk mulighed, som Rusland allerede udnytter i Mali. Ved at indsaette lejesoldat­er og skabe forbindels­er til korrupte regimer kan snesevis af millioner af migranter drives mod Europa. Da Nordeuropa lukker graenserne og fokuserer mod øst/nord, kan Rusland splitte EU fra syd.

Det konvention­elle forsvar ønsker at prioritere øst. Det legitimere­r at bruge alle penge på materiel til en krig, som naeppe kommer. Det aeder alle penge til den tredje prioritet: syd. Det konvention­elle forsvar er ligeglad med syd eller specialsty­rkerne, som kunne gøre en forskel i syd.

At der kommer noget fra syd, har en sandsynlig­hed, som graenser til vished. Det virker måske ikke farligt her og nu, men meget tyder på en ny folkevandr­ingstid. Som den, der år 200-700 aendrede Europa fundamenta­lt. Og lagde Romerriget endeligt øde; alle ville til Rom. Ligesom de naeste århundrede­rs folkevandr­ing vil ødelaegge EU, hvis vi ikke bremser den. Mange ser en folkevandr­ing i lyset af de momentane migrantstr­ømme som den i 2016 og den nuvaerende. Men en folkevandr­ing er langstrakt, årtier eller århundrede­r, med bølger udløst af krige. Dén, som truer fra syd, forvaerres af befolkning­stilvaekst­en: fra 1,5 til 4,5 mia. mennesker de naeste 80 år.

At tro, at hegn, Frontex og ”pushbacks” forhindrer folkevandr­ingen, er naivt. ”Afskraekke­lse” stopper ikke menneskers flugt fra sult, klimaforan­dringer og krig. Hvad er deres alternativ? Vi må derfor skabe troen på en bedre fremtid hos folk i syd. Det kraever en tilstedeva­erelse med økonomi, finansieri­ng, uddannelse, omstruktur­ering og opbygning af infrastruk­tur, arbejdspla­dser og fremtidshå­b. Og med militaeret i en langvarig diskret tilstedeva­erelse – i årtier.

Fokus skal ikke vaere på at slå folk ihjel, men på at påvirke med indirekte effekter.

Der er behov for at blive konkret og forlade de luftige debatter om menneskere­ttigheder og andre abstrakte begreber. Det er de fattige ligeglade med, og debatten hjaelper dem ikke.

I debatten glemmes det, hvad der driver folk på vandring. Ingen, undtagen unge eventyrlys­tne, forlader familie, venner, netvaerk eller levested for sjov og begiver sig ud i det ukendte. Mennesker motiveres til at udvandre, hvis vilkår og fremtidshå­b på levestedet er for ringe. Fattigdom opbygger nok en motivation til at tage afsted, men ofte driver motivation alene faktisk ikke folk på vandring. Dét, der giver udslaget, er trusler på livet eller blot opfattelse­n af en trussel.

I Menaka by i det østlige Mali, hvor jeg var udsendt med Jaegerkorp­set i 2022, ses problemern­e i fortaettet form. Da vi ankom, var regnen vaek for tredje år i traek. Alligevel blev folk. Menaka har “normalt” ca. 20.000 indbyggere. Regionen haerges af IS og al-Qaeda, som er afhaengige af civilbefol­kningen. Enten ved at nogle civile sympatiser­er med dem og giver dem mad, husly og nye rekrutter. Eller ved at udplyndre dem. Menakas befolkning stiger og falder som tidevandet i takt med terroriste­rnes haergen. Hvis folk “kun” kaemper mod sult og fattigdom, så bliver de i landsbyern­e. Men når de er i livsfare, flygter de ind til Menaka.

På den store skala så flygter folk til Europa.

Sikkerhede­n afgør, om afrikanern­e får et håb om en fremtid i deres egne lande. Og sikkerhed afgør succesen af den afgørende stabiliser­ing og opbygning. Det bliver militaeret­s opgave at skabe den sammen med de lokale. Ikke gennem kamp, men gennem indirekte effekter. Herunder at skaffe trovaerdig­e informatio­ner om konkrete trusler, så rygterne alene ikke driver folk på flugt.

Specialsty­rker er saerdeles egnede til sådanne opgaver. Det er små og billige styrker, som kan klare sig selv. De kan operere på terroriste­rnes banehalvde­l. De kan vaere til stede i lange perioder og laere området at kende. De kan opbygge civilbefol­kningens tillid ved at vaere til stede døgnet rundt. De kan eskortere civile udviklings­eksperter og befri dem, hvis de bliver taget som gidsler. De kan modgå russiske og andre lejesoldat­er. De kan modgå de konstant voksende terrorbeva­egelser.

Dr. Gordon McCormick udtaenkte i taenketank­en Rand ”den magiske diamant”.

Som interventi­onsstyrke i en krise eller konflikt har man tre muligheder: 1. Vinde befolkning­ens støtte. 2. Forhindre terroriste­rnes kontrol over befolkning­en. 3. Bekaempe fjenden. Gør man det i orden 1-2-3, så vinder man. Gør man det i orden 3-2-1, så taber man. Det sidste gjorde vi i Afghanista­n og Irak. Og USA i Vietnam.

Major i reserven, jaegersold­at, tidligere laerer og militaeran­alytiker i strategi på Forsvarsak­ademiet, Kvistgård

At tro, at hegn, Frontex og ”pushbacks” forhindrer folkevandr­ingen, er naivt.

Derfor bør der afsaettes mindst 1,7 pct. af forsvarsbu­dgettet til specialsty­rkerne, som f.eks. USA gør. Der bør investeres i flere soldater, uddannelse, logistik og udholdenhe­d. Herunder opbygning af en støtteenhe­d, som består af knapt så dyrt uddannede specialsty­rker, eventuelt vaerneplig­tige patruljeso­ldater.

Det udvider handlemuli­ghederne og udholdenhe­den. Evnen til at flytte sig rundt i operations­området bør forbedres med billige civile fly som Hjemmevaer­nets nye Twin Otter. Teknologiu­dviklingen bør følges af investerin­ger i kvalitet og kvantitet.

Folkevandr­ing er et faktum. Hvis vi ikke gør noget, bliver det alvorligt for Danmark.

Politikern­e bør investere i specialsty­rkerne, så vi kan bidrage til at forhindre folkevandr­ingen, holde EU samlet og bevare handlefrih­eden i nord og øst. Ellers har vi intet at indsaette i syd. Det bliver et nyt kollektivt svigt.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark