Jyllands-Posten

Brødre manglede penge og slog sig på elhandel – tjente 60 mio. kr. på et år

Brødre uden erfaring i elhandel ramte den helt rigtige timing, da de etablerede Twig Energy.

- VICTOR EMIL KRISTENSEN LONE ANDERSEN JESPER HØBERG vek@finans.dk lone.andersen@finans.dk jesper.hoberg@finans.dk

To københavns­ke tvillingeb­rødre og it-specialist­er har fået en luns af indtjening­sfesten på energimark­ederne med deres selskab Twig Energy.

Selskabet blev stiftet i 2021, men der kom først ansatte i 2022, og det var ingen dårlig timing, viser selskabets netop offentligg­jorte regnskab.

Twig Energy har således landet et overskud på 60,1 mio. kr. før skat, og samlet er der lagt op til at betale 46 mio. kr. i udbytte til moderselsk­abet.

Som Jyllands-Posten har beskrevet de seneste måneder, er energihand­lerne blevet forgyldt i 2022 som følge af energikris­en og krigen i Ukraine.

Erfaring fra Google

Virksomhed­en er stiftet og ejet af de to brødre Søren og Casper Sønderby, der begge har en baggrund inden for machine learning og dataanalys­e hos bl.a. Google og Apple. Ingen af dem havde erfaring med energihand­el, inden de etablerede Twig Energy, fortaeller Søren Sønderby.

Til gengaeld så de en mulighed for at udnytte deres kompetence­r inden for kunstig intelligen­s og machine learning i spil, og Søren Sønderby fortaeller f.eks., at hans bror har vaeret pioner inden for datadrevne vejrprogno­ser hos Google.

Praecise vejrprogno­ser har stor vaerdi i en elhandelsv­irksomhed, hvor strømprise­rne som følge af den grønne omstilling i langt højere grad er afhaengige af blaest og sol.

Virksomhed­en beskaeftig­er primaert computer-programmør­er, og udover trading udvikler den software til energihand­el og styring af batterier og solceller. Pengene er blevet tjent på trading, og det var netop tanken, at det skulle finansiere softwareud­viklingen.

»Vi ville gerne vaere med til at gøre en grøn forskel, og så kiggede vi på forskellig­e brancher for at finde ud af, hvor det kunne lade sig gøre,« siger Søren Sønderby.

»Det er ikke et mål i sig selv at lave spekulatio­n (med elhandel, red.), men vi skulle ind på markedet, og det kraever tid og penge at komme i gang.«

Twig Energy har tjent pengene på at handle strøm på det såkaldte intraday-marked, hvor aktørerne ”balancerer” den tilgaengel­ige strøm med det aktuelle forbrug. Saerligt med vedvarende energikild­er som vindmøller og solfangere kan der opstå ubalancer, som energikøbm­aend er med til at rette ud.

»Vi prøver at automatise­re handlerne for at gøre omkostning­erne lavere,« siger Søren Sønderby, der har svaert ved at svare på, hvad man som ejer taenker om at tjene så mange penge på så kort tid.

»Jeg er selvfølgel­ig glad for, at det går bedre, end vi kunne forvente,« siger han og tilføjer, at pengene skal investeres i virksomhed­en, og at udlodninge­n blot er sket til holdingsel­skabet og altså ikke trukket ud privat.

Selskabet havde i 2022 i gennemsnit seks medarbejde­re, men det tal er siden blevet mere end fordoblet.

Vi ville gerne vaere med til at gøre en grøn forskel, og så kiggede vi på forskellig­e brancher for at finde ud af, hvor det kunne lade sig gøre. SØREN SØNDERBY, MEDEJER, TWIG ENERGY

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark