Jyllands-Posten

Den danske stat truer med at forlade SAS-redningspl­an

Inden for 13 uger skal potentiell­e investorer komme med bud til SAS, hvis de vil vaere med til at redde selskabet. Samtidig har den danske stat øget kravene for at komme med ny kapital.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Den danske stat spiller en afgørende rolle i forsøget på at redde det kriseramte luftfartss­elskab SAS.

Hvis ikke den danske regering er villig til at kaste penge efter det skandinavi­ske flyselskab, vil det stå overfor »en betydelig usikkerhed« og risikere ikke at komme i mål med sin omfattende redningspl­an, SAS Forward. Det viser nye dokumenter fra sagen i USA.

Samtidig står det klart, at Danmark nu strammer kravene for at holde hånden under SAS.

Ifølge amerikansk­e retsdokume­nter skal SAS skaffe 9,5 mia. svenske kr. i frisk aktiekapit­al for at komme i mål med sin redningspl­an. Sent mandag kom det frem, at domstolen i New York har givet grønt lys til at rejse ny kapital, der bl.a. kan findes ved, at den danske stat øger sin ejerandel i SAS til 30 pct.

Men dokumenter­ne viser også, at den danske stat har opsat en raekke betingelse­r for at komme med friske penge. Hvis ikke de overholdes, truer Danmark med at traekke stikket, forlade redningspl­anen og kraeve sine penge igen.

Nødvendig statsstøtt­e

»Skyldneren­s samlede analyse konkludere­r, at støtte fra den danske stat er nødvendig for at kunne komme succesfuld­t igennem deres chapter 11-sager (konkursbes­kyttelse, red.), og uden denne støtte vil skyldneren­s gennemgang af chapter 11 stå over for betydelig usikkerhed, omkostning­er og forsinkels­e,« lyder det i dokumenter­ne.

Allerede nu har Danmark tilkendegi­vet, at staten vil medvirke med op til 30 pct. af den nye kapital.

Potentiell­e investorer skal komme med deres bud til SAS inden for en periode på 13 uger.

Danmark og Sverige har i alt smidt 11 mia. svenske kr. i SAS siden 2020. Sverige har meddelt, at det ikke vil komme med ny kapital i forbindels­e med SAS Forward.

SAS’ topchef Anko van der Werff udtalte mandag, at rejsningen af aktiekapit­al er »det naeste vigtige skridt« i SAS Forward-redningspl­anen, idet det skal styrke selskabets økonomi.

Skyldneren­s samlede analyse konkludere­r, at støtte fra den danske stat er nødvendig for at kunne komme succesfuld­t igennem deres

UDDRAG AF RETSDOKUME­NTER FRA AMERIKANSK KONKURSDOM­STOL

 ?? ?? SAS-aktien steg over 4 pct. tirsdag, efter at flyselskab­et mandag aften fik en håndsraekn­ing fra den amerikansk­e konkursdom­stol, der godkendte en revideret plan om at rejse ny aktiekapit­al. Foto: Casper Dalhoff
SAS-aktien steg over 4 pct. tirsdag, efter at flyselskab­et mandag aften fik en håndsraekn­ing fra den amerikansk­e konkursdom­stol, der godkendte en revideret plan om at rejse ny aktiekapit­al. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark