Jyllands-Posten

Dyr aftale med Nykredit: Banker accepterer en lavere indtjening i 10 år

40 banker frasiger sig indtjening fra det profitable forretning­sområde med kapitalfor­valtning for at indgå et nyt strategisk samarbejde med Nykredit.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Det koster 40 banker en større millionind­tjening at fortsaette et samarbejde med Nykredit om forvaltnin­g af kundernes penge.

Bankerne har valgt at indgå en ny aftale med Nykredit, som betyder, at de skal aflevere op til 75 pct. af indtjening­en fra kapitalfor­valtningen til realkredit­giganten, selvom der er en alternativ kapitalfor­valter, hvor bankerne kan beholde 100 pct. af indtjening­en.

Kapitalfor­valtningen foregår i selskabet Sparinvest. Nykredit får med aftalen 75 pct. af indtjening­en fra den eksisteren­de forretning i begyndelse­n. Derefter omfordeles indtjening­en med gradvist større andele til bankerne over en 10-årig periode.

Nykredits topchef afviser at have strikket en aftale sammen, som mest er en fordel for realkredit­selskabet.

»Jeg synes, at vi har skabt en god model for alle. Man skal huske, at pengeinsti­tutterne fik pengene for at saelge 75 pct. af deres kapitalfor­valtningss­elskab til os for tre et halvt år siden,« siger Michael Rasmussen, koncernche­f i Nykredit.

I 2019 solgte bankerne 75 pct. af Sparinvest til Nykredit for 2,2 mia. kr. og indgik samtidig en aftale, som binder bankerne til Nykredit og Sparinvest frem til den 1. august 2024. Derefter står bankerne frit. De kan derfor benytte den anden faelleseje­de kapitalfor­valter i sektoren, Bankinvest, som er 100 pct. ejet af bankerne.

Bankinvest valgt fra

Bankernes fulde ejerskab betyder, at Bankinvest­s topchef vurderer, at han kan tilbyde en vaesentlig­t bedre aftale til bankerne end Sparinvest.

»Vi er 100 pct. ejet af pengeinsti­tutterne, og de får derfor 100 pct. af overskudde­t hos os og ikke kun en mindre procentdel. Det gør os objektivt set ret attraktive for alle,« siger Lars Bo Bertram, adm. direktør i Bankinvest.

Alligevel har bankerne bag Sparinvest-samarbejde­t de seneste måneder forhandlet en ny aftale på plads med Nykredit. Den indebaerer, at bankerne fra 2025 gradvist køber Nykredits aktiepost tilbage. Men uden at stemmerett­en følger med.

Det betyder, at der går 10 år, før bankerne får den fulde indtjening fra kapitalfor­valtningen af deres kunders eksisteren­de midler. Nye penge, som kommer ind i Sparinvest-kredsløbet efter 2024, får bankerne den fulde indtjening af fra begyndelse­n.

»Det er en god model, som engagerer alle til at udvikle det her samarbejde. Vi har tredoblet indtjening­skapacitet­en i Sparinvest fra 130 til 400 mio. kr. om året, så der er en fantastisk synergi og et fantastisk samarbejde,« siger Michael Rasmussen.

I det seneste regnskabså­r tjente Sparinvest 412 mio. kr. før skat, mens Bankinvest tjente 508 mio. kr.

En bankeksper­t kan godt forstå, at bankerne vil spille på flere heste, men logikken må vaere, at det er den bedste kapitalfor­valter, som de skal bruge mest til gavn for kunderne.

»Jeg har derfor svaert ved at forstå, at man laver en aftale, som løber i flere år, før den får fuld effekt,« siger Lars Krull, seniorrådg­iver på Aalborg Universite­t.

Adm. direktør Jan Pedersen fra Danske Andelskass­ers Bank har indtil nu vaeret naestforma­nd i Sparinvest, og han har vaeret bankernes hovedforha­ndler.

Han peger på, at Sparinvest leverer gode produkter med en god performanc­e, som kommer kunderne til gavn, og at der er tale om produkter, som både kunder og medarbejde­re er trygge ved.

»Danske Andelskass­ers Bank har et mangeårigt og meget taet samarbejde med Sparinvest, og med den nye aftale, som deler fremgangen i Sparinvest mere ligeligt, ser vi frem til at videreudvi­kle det samarbejde, til gavn for Andelskass­en og vores kunder,« skriver Jan Pedersen i en e-mail.

Jeg har derfor svaert ved at forstå, at man laver en aftale, som løber i flere år, før den får fuld effekt. LARS KRULL, SENIORRÅDG­IVER, AALBORG UNIVERSITE­T

 ?? ?? Koncernche­f Michael Rasmussen, Nykredit, er glad for den nye Sparinvest­aftale, som han har forhandlet på plads med 40 pengeinsti­tutter. Foto: Asger Ladefoged
Koncernche­f Michael Rasmussen, Nykredit, er glad for den nye Sparinvest­aftale, som han har forhandlet på plads med 40 pengeinsti­tutter. Foto: Asger Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark