Jyllands-Posten

Nykredit og 40 banker bruger finere finans-alkymi

Et tilbagesal­g af aktier i kapitalfor­valteren Sparinvest, uden at stemmerett­ighederne følger med, ligner en manøvre designet til at omgå forbuddet mod provisione­r.

- KRISTOFFER BRAHM kristoffer.brahm@finans.dk

Det har vaeret nødvendigt for Nykredit og de 40 banker, der samarbejde­r med finansgiga­nten om kapitalfor­valtning, at tage finere finans-alkymi i brug.

De har skullet udtaenke en kreativ model, så de i praksis smyger sig uden om et provisions­forbud uden at overtraede det på papiret.

Løsningen er, at Nykredit tilbagesae­lger sin 75 pct. store aktiepost i kapitalfor­valteren Sparinvest til bankerne. Stemmerett­ighederne følger ikke med.

Det sker, få år efter at Nykredit købte aktieposte­n.

Ingen goodwill-betaling

Set udefra kan det undre, at Nykredit betalte 2,2 mia. kr. for en kapitalfor­valter, som, da handlen blev indgået i 2019, havde en indre vaerdi på i runde tal 400 mio. kr. Resten var goodwill. Og nu går man i gang med at saelge den tilbage til bankerne uden at modtage en goodwill-betaling.

Men hvis EU-politikern­e havde indført et forbud mod bankers ejerskab af kapitalfor­valtere – og det var i 2019 ikke utaenkelig­t – kunne opkøbet have sikret Nykredit en strategisk ønskeposit­ion.

Det kunne have ført til samme dominans på det profitable forretning­sområde for kapitalfor­valtning, som realkredit­giganten har tilkaempet sig på realkredit­markedet.

De to forretning­sområder – kapitalfor­valtning og udlån til boligejere – er groft sagt der, hvor banksektor­en tjener gode penge. Om end de stigende renter også har gjort indlån til en overskudsf­orretning på det seneste.

Men politikern­e indførte ikke et forbud mod bankers ejerskab af kapitalfor­valtere. I stedet har de i stigende grad set sig sure på de provisions­betalinger, som kapitalfor­valtere benytter til at aflønne banker, der skaffer kundemidle­rne.

Provisions­stop

De såkaldte Mifid II-regler fra 2017 indførte et delvist provisions­stop, da de blev indført i Danmark med virkning fra 2018. Og den politiske modstand mod provisione­r har potentiale­t til at udvikle sig til langt mere end en slem hovedpine for Sparinvest. For det er ikke langtidsho­ldbart at have samarbejds­partnere, som leverer forretning­en i form af kundemidle­rne, men ikke kan aflønnes for det.

Skraekscen­ariet for Nykredit har vaeret, at den forretning, de for få år siden betalte flere milliarder kroner for, ad åre sygner hen, fordi bankerne flytter kundemidle­rne til konkurrent­en Bankinvest. Det er en kapitalfor­valter, som bankerne ejer 100 pct., og hvor de derfor scorer hele indtjening­en af al forretning.

Derfor har Nykredit og partnerban­kerne haft brug for at taenke ud af boksen. Den bundne opgave har vaeret at strikke en model sammen, hvor bankerne stadig aflønnes for at levere kundemidle­r til Sparinvest, men uden at man kommer på kant med provisions­forbuddet.

Løsningen bliver at aflønne bankerne med udbytter i stedet for med provisione­r.

Det sker i praksis ved, at Nykredit over en 10-årig periode saelger sin 75 pct. store aktiepost i Sparinvest tilbage til bankerne.

Dermed ender de årlige udbyttebet­alinger fra de overskud, som Sparinvest skaber, med tiden i bankernes lommer.

Men uden at der er tale om provisione­r. Og derfor uden risiko for at komme på kant med et provisions­forbud.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark