Jyllands-Posten

For at slippe uden om forbud

-

Som en del af modellen har Nykredit sikret sig, at stemmerett­ighederne ikke følger med aktierne tilbage til bankerne. Det er derfor stadig realkredit­kaempen, der bestemmer i Sparinvest. Bare uden at eje aktierne og dermed sidde på indtjening­en.

Formue honoreres

Det betyder, at bankerne gradvist saetter sig på den fulde indtjening fra kapitalfor­valtningen af deres kunders eksisteren­de formue. Al ny formue, som bankerne kommer med til Sparinvest, honoreres de fuldt ud for, allerede når den nye aftale traeder i kraft den 1. august naeste år. Til den tid udløber den nuvaerende aftale, som blev indgået i forbindels­e med, at Nykredit købte Sparinvest.

Bankerne har sikret sig, at de ikke skal betale den samme luftige pris for aktierne i Sparinvest, som Nykredit gjorde i 2019. På den måde har de isoleret set gjort en god handel.

I meget runde tal er Sparinvest­s indre vaerdi fordoblet fra de ca. 400 mio. kr., som den udgjorde, da Nykredit købte i 2019.

Det skyldes, at formuen under forvaltnin­g i hele traeskolae­ngder er fordoblet. Blandt andet fordi Nykredit har lagt store lunser af sine forvaltnin­gsmandater ind i Sparinvest. Reelt er vaerdien nok steget mere, fordi Sparinvest i perioden har forbedret sin indtjening­sevne.

Alligevel er der graenser for, hvor store smil direktører­ne i de banker, som nu køber Sparinvest tilbage til en lavere pris, har grund til at iføre sig.

Et vaesentlig­t element i den nye Sparinvest-aftale er nemlig, at bankernes indtjening udhules de kommende 10 år.

Genvunden frihed

Det skete også med den gamle aftale.

Men dens udløb naeste år giver bankerne en genvunden frihed, som de kunne have brugt på at vriste sig fri af den fordelings­nøgle, som mange år frem sikrer Nykredit store lunser af indtjening­en.

I stedet har bankerne benyttet frihedsgra­derne til at lave en ny strategisk samarbejds­aftale med Nykredit. Mindre profitabel end alternativ­et. Men et samarbejde med den rige onkel i finanssekt­oren.

Og et samarbejde som betyder, at pengeinsti­tutterne – hvoraf mange har en beskeden størrelse – får hjaelp til alt lige fra uddannelse af investerin­gsrådgiver­e over produktudv­ikling og udarbejdel­se af kundemater­iale til hjaelp til at implemente­re ny lovgivning i organisati­oner praeget af travle hverdage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark