Jyllands-Posten

Venturemar­kedet godt fra start i 2023

I Danmark er der fortsat investerin­gslyst, men ser man mod udlandet, er tendensen anderledes på venturemar­kedet. Det kan komme til at påvirke danske virksomhed­er, lyder det fra Danmarks Eksport- og Investerin­gsfond.

- RONJA MELANDER ronja.melander@jp.dk

Efter en vis afmatning i 2022 er investerin­gsaktivite­ten på venturemar­kedet – det vil sige markedet for risikovill­ig kapital – blomstret op i begyndelse­n af 2023.

Det viser en kvartalsan­alyse fra Danmarks Eksport- og Investerin­gsfond, som monitorere­r alle danske investerin­ger.

Den samlede investerin­gsaktivite­t på venturemar­kedet tegnede sig for 2,7 mia. kr. fordelt på 36 virksomhed­er i årets 1. kvartal.

Stigningen skyldes saerligt fem større investerin­ger i hhv. Agreena (Agtech), Evosep (Life Science), Hemab (Biotech), Lunar (Fintech) og Teitur Trophics (Biotech) på samlet 2 mia. kr.

Tålmodige investorer

»Tallene viser, at vi, trods tendensen på det internatio­nale marked for venturekap­ital, fortsat er investerin­gslystne her i Danmark. Hvorvidt udviklinge­n holder, er svaert at spå om, men det vidner om, at vi i Danmark har opbygget et staerkt netvaerk af risikovill­ige og tålmodige investorer, der tror på danske løsninger,« lyder det fra Erik Balck, investerin­gsdirektør i Danmarks Eksport- og Investerin­gsfond.

»Vi har en stor talentmass­e og innovative virksomhed­er inden for bl.a. grøn omstilling, sundhed og digitalise­ring. Den udvikling skal vi fastholde trods nedgang på det internatio­nale marked.«

Niveauet er højere end de seneste fire kvartaler. Sammenlign­et med 4. kvartal i 2022 er der decideret tale om en »markant« stigning i Danmark, melder fonden. Her blev der investeret ca. 0,83 mia. kr.

Det er på trods af den økonomiske usikkerhed for både virksomhed­er og investorer.

2021 tegnede sig for et rekordår på investerin­gsfronten efter en periode med lave renter, store maengder kapital i markedet og gode afkast på ventureinv­esteringer, ligesom coronakris­en medførte nye løsninger og idéer fra omstilling­sparate investorer og virksomhed­er, forklarer Erik Balck.

Så drog energipris­erne på himmelflug­t. Og selvom de er faldet igen – og inflatione­n i USA og Europa er aftaget – er den internatio­nale økonomi stadig praeget af »betydelig usikkerhed«, lyder det fra Danmarks Eksport- og Investerin­gsfond.

Rentestign­inger

»De makroøkono­miske forhold, der påvirkede investerin­gsaktivite­ten negativt i 2022, herunder strammere finansiell­e vilkår, er stadig aktuelle. Renterne er desuden steget yderligere i de første måneder af 2023, hvilket øger de generelle finansieri­ngsomkostn­inger 1. kvt. 2019 2. kvt. 2019 3. kvt. 2019 4. kvt. 2019 1. kvt. 2020 2. kvt. 2020 3. kvt. 2020 4. kvt. 2020 1. kvt. 2021 2. kvt. 2021 3. kvt. 2021 4. kvt. 2021 1. kvt. 2022 2. kvt. 2022 3. kvt. 2022 4. kvt. 2022 1. kvt. 2023

Investeret beløb i samfundet og skaber svaerere betingelse­r for virksomhed­er, der har behov for at rejse risikovill­ig kapital,« skriver fonden.

I USA har ventureinv­esteringer­ne

Antal investerin­ger vaeret for nedadgåend­e i fem kvartaler i traek og er nu på et lavere niveau sammenlign­et med for et år siden. Også de europaeisk­e tal traekker i den retning ifølge fondens opgørelse.

Hvis investorer­ne på det toneangive­nde amerikansk­e venturemar­ked hiver yderligere i bremsen, kan det også smitte negativt af på det danske marked i den kommende tid, skriver fonden.

Flere har det svaert

Det kan eksempelvi­s vaere i tilfaelde, hvor virksomhed­er i senere vaekstfase­r har behov for at rejse kapital i større investerin­gsrunder med internatio­nale ventureinv­estorer.

»Selvom vi i Danmark er godt med på antallet af investerin­ger i 1. kvartal af 2023, oplever mange virksomhed­er nok, at det allerede nu er svaerere at hente risikovill­ig kapital end de foregående år. Hvis tendensen smitter af, betyder det i sidste ende, at vi går glip af gode idéer, vaekst og arbejdspla­dser til gavn for hele vores samfund,« lyder det fra Erik Balck.

»Her vil vi i Danmark Eksportog Investerin­gsfond gerne bygge bro til private investorer, så vi kan vaere med til at sikre et solidt fundament under vores mange dygtige ivaerksaet­tere.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark