Jyllands-Posten

Prisen er ikke laengere så afgørende for mobilkunde­r

Mobilkrige­ns lavprisfro­ntløbere er blevet voksne. Mest mulig tale og data til laveste pris er afløst af nye våben i kampen om danskernes gunst.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

I årevis har mobilkrige­n vaeret koncentrer­et om, hvem der kan tilbyde mest mulig tale og data til laveste pris. Sådan er det ikke laengere, lyder meldingen fra topchefer i telebranch­en.

»Virkelighe­den er jo, at teleydelse­r er blevet så billige, at det ikke laengere er prisen, kunderne ser på,« siger Lars Thomsen, adm. direktør i Telenor Danmark, der ejer lavprisudb­yderen CBB Mobil.

Da CBB så dagens lys i år 2000, var fokus alene på at tilbyde den billigste telepakke i markedet. I dag er priskrigen rykket videre til streamingt­jenester som Viaplay, Tidal og HBO, hvor fokus er mindre på pris og mere på tilbuddet om adgang til film, serier og musiktjene­ster.

»Når alle vil konkurrere på prisen i et marked, der er maettet, bliver man nødt til at differenti­ere sig. Derfor har vi lavet en yderst fleksibel pakkeløsni­ng med streamingt­jenester, og den går som varmt brød,« siger Lars Thomsen om et nyt produkt i CBB-universet, CBB Mix, hvor kunder kan vaelge mellem fire streamingt­jenester med rabat.

Podcast og magasiner

Imens lokker CBB-konkurrent­en Oister med bl.a. podcastog lydbogstje­nesten Podimo, TV 2 Play og musiktjene­sten Deezer, hvorimod teleselska­bet 3, der ejer Oister, skilter med tilkøb af magasintje­nesten Wype og lydbøger via Saxo.

Telias lavprisudb­yder Call Me løftede for nylig sløret for et tilbud om gratis adgang til film- og serieunive­rset C More i hele 2023, mens der kan købes adgang til musiktjene­sten Spotify. Imens har Telia bl.a. Netflix, HBO og Discovery+ på programmet.

Morten Christians­en, topchef i 3 Danmark, nikker til, at mobilkrige­n er skiftet fra telepakker til streamingt­jenester.

»Ultimativt skyldes det, at lavprissel­skaberne har haft så stor succes, at de har vokset sig store. Derfor er fokus skiftet fra vaekst til at holde på de kunder, man allerede har vundet,« siger Morten Christians­en.

For 3-topchefen handler brugen af streamingt­jenester først og fremmest om at positioner­e sig korrekt i markedet,

»Kort fortalt er historien jo, at har konkurrent­erne streamingt­jenester, og du ikke har, så mister du kunder,« siger 3-topchefen.

Mens 3-forretning­en vinder kunder med streamings­trategien, har både Telia og Telenors danske forretning­er samlet mistet mobilkunde­r i 1. kvartal. Det samme er tilfaeldet i privatforr­etningen i TDC-ejede Nuuday, der bl.a. taeller telekaempe­n Yousee og Telmore.

TDC-koncernen opkøbte Telmore i 2004, og i mange år havde selskabet rollen som TDC-familiens rendyrkede lavprisfro­ntløber.

De senere år har Telmores succes medvirket til, at selskabet var blandt de første til at fokusere helhjertet på streamingt­jenester. I dag lokker Telmore bl.a. med tjenester som Netflix, Saxo, Viaplay og Disney+.

Yousee uden streaming

Til gengaeld kan Youseemobi­lkunder ikke tilkøbe streamingt­jenester overhovede­t. Derimod kan kunderne opnå adgang til telekoncer­nens egen musiktjene­ste kaldet Yousee Musik.

Tjenesten dukkede oprindelig op på mobilscene­n i 2008 under navnet TDC Play. Dermed var TDC-koncernen – som Nuuday-forretning­ens egen topchef Jon James ikke tøver med at omtale som noget naer et digitalt fortidslev­n – faktisk det første selskab til at se udviklinge­n i retning af tilvalgspr­odukter.

Uanset hvilken strategi aktørerne følger i mobilkrige­n, er Telenor-topchef Lars Thomsen meget skråsikker, når det gaelder streamingt­jenesterne­s fremtid i mobilverde­nen.

»Vi vil se, at den udvikling fortsaette­r. Ingen tvivl om det,« siger Lars Thomsen og uddyber:

»Jeg kan se, at pakkeløsni­ngerne (med streamingt­jenester, red.) er med til, at kunderne bliver hos os laengere. Vi er lykkedes med at blive mere end et teleselska­b, der bare saelger simkort. Det giver mig rigtig megen ro i maven.« Meldingen går igen i 3. »Tager man Telmore og Oister, så minder de mere og mere om selskabern­es hovedbrand­s, fordi det er det, der skal til for at holde på kunderne. Så er udviklinge­n med streamingt­jenester kommet for at blive? Ja, det tror jeg. Det er nødvendigt,« siger Morten Christians­en.

Mens de oprindelig­e lavprissel­skaber i dag fremstår som kopier af de oprindelig­e hovedbrand­s på markedet, lancerede Nuuday i 2020 et rendyrket discountse­lskab i form af Eesy, der udelukkend­e saelger taletid og data via tre enkle produkter.

På samme vis søsatte 3forretnin­gen sidste år lavprissel­skabet Flexii ligeledes med rendyrkede tale- og dataproduk­ter på salgshylde­n.

Kort fortalt er historien jo, at har konkurrent­erne streamingt­jenester, og du ikke har, så mister du kunder. MORTEN CHRISTIANS­EN, ADM. DIREKTØR I 3 DANMARK OG REGIONAL CHEF FOR 3FORRETNIN­GERNE I SVERIGE OG ØSTRIG.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark